G4Media.ro

Un medic de familie din Dolj este acuzat de DNA că ar…

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Un medic de familie din Dolj este acuzat de DNA că ar fi luat mită de aproape o mie de ori pentru a vaccina în fals împotriva COVID-19/ Medicul ar fi cerut 200 lei pentru fiecare adeverință

Un medic de familie din județul Dolj este acuzat de procurorii DNA că ar fi luat mită de aproape o mie de ori pentru a vaccina în fals împotriva COVID-19, se arată într-un comunicat al instituției.

Procurorii o cercetează pe Venera Ecaterina Vatan pentru 926 de acte materiale de luare de mită, fals informatic și pentru șase acte de înșelăciune, dar și pentru 12 acte de fals intelectual, precum și pentru delapidare.

Conform DNA, medicul ar fi săvârșit infracțiunile în perioada octombrie 2021-ianuarie 2022 și ar fi primit bani de la 926 de persoane pentru a le elibera adeverințe de vaccinare. Medicul ar fi cerut 200 lei pentru fiecare adeverință, susțin procurorii DNA.

Comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată,

Sub control judiciar, a inculpatei VATAN VENERA ECATERINA, la data faptelor medic de familie în județul Dolj, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită, în formă continuată (926 acte materiale),
– fals informatic, în formă continuată (926 acte materiale),
– înșelăciune, în formă continuată (6 acte materiale),
– fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),
– delapidare,

Și în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită, în formă continuată,
– complicitate la fals informatic, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2021 – ianuarie 2022, inculpata Vatan Venera Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare antiCOVID-19, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, printre care și cele două cercetate în prezenta cauză, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani, de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea adeverințelor de vaccinare antiCovid 19/certificat de vaccinare anticovid, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.

Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului Vatan Venera Ecaterina care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19.

În afară de banii primiți în modalitatea de mai sus, inculpata Vatan Venera Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei.

În același context, medicul Vatan Venera Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienților conform O.M.S. nr. 1863/2021 (privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției) un număr de 190 carnete (ce conținea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc – 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj și Direcția de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane (intermediari).

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. De balcoanele chinezești ce ne spui , profesore?

  2. Acest medic este cu adevarat erou si ar trebui sa fie premiat nu anchetat.

  3. Doar 200.000 lei pt eliberare de acte false. Ei vedeti daca un doctoras parlit oportunist face banutii astia …cat fac cei din spitale zilnic? Ma refer la cei mârlani.La puscarie cu el!

  4. Deci care e problema daca pandemia a fost fake si toate măsurile anulate si neconstituționale? Din start, de la premiza nu are sens acuzația

  5. Merită statuie omul. A SALVAt 1000 DE OAMENI!!