G4Media.ro

Un locotenent colonel SRI, judecat pentru negarea Holocaustului, își află sentința luni/…

Un locotenent colonel SRI, judecat pentru negarea Holocaustului, își află sentința luni/ Dacă va fi găsit vinovat, condamnarea va reprezenta o premieră în România

Luni 25 ianuarie este așteptat verdictul justiției în cazul lui Vasile Zărnescu, judecat pentru acuzația de negare a Holocaustului. Dacă este găsit vinovat, această condamnare ar fi o premieră în materie, notează RFI.

Vasile Zărnescu, fost locotenent colonel în Serviciul Român de Informații, a publicat în 2016 cartea ”Holocaustul – Gogorița diabolică – Extorcarea de ‘bani de holocaust’ ”.

Lansarea cărții, care fusese programată pe 8 aprilie 2016 la Librăria Mihai Eminescu, a fost contramandată, iar Vasile Zărnescu a făcut obiectul unui denunț penal și al cercetării de către Parchet, fiind trimis în judecată în 2020.

Negarea Holocaustului – inclusiv a celui din România – este incriminată prin Ordonanța de Urgență 31/2002, ratificată de parlamentul României prin Legea 107/2006 și modificată prin Legea 217/2015.

Articolul 6 al OUG 31/2002 prevede: (1) Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Până acum, în aproape 19 ani de existență a acestui act normativ, nu a fost pronunțată de instanțele din România nicio hotărâre definitivă de condamnare pentru negarea Holocaustului.

În 2016 Vasile Zărnescu a declarat la RFI că OUG 31/2002 este „neconstituțională” și „criminală”. În 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în cazul Pastors contra Germania că negarea Holocaustului nu este protejată de libertatea de exprimare, constituind în fapt o incitare la ură.

Citește articolul integral pe RFI.

sursa foto: Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Ellie Wiesel

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Politica pumnului în gură

 2. E colonel SRI, probabil scapă.

 3. Poporul hales este cel mai minunat și cinstit popor. Este blasfemie să spui altceva.
  Ăia din Gaza se sinucid, își oferă pământul de bună voie haleșilor.

 4. „Președintele Israelului mulțumește românilor pentru salvarea a 400.000 evrei”

  https://www.youtube.com/watch?v=7hWCjcFwpHs

  Adevarul lipsit de propaganda…

 5. In mod normal, securistii care baga fitile nu se dau pe fata. Cand ne ridica mingea la fileu, sa scriem despre popoarele alese, domnupantazi nu isi indica functia si gradul. Zice ca e „fost angajat” la Europa Libera, care „a fost” bugetata de CIA.

 6. Sincer ma bucur sa citesc aceste știri. S_au publicat cărți serioase în SUA sau în Canada care arată fără nicio reținere cu documente evidente ca trăim intr_o mare minciuna. Nimeni nu neaga suferință evreilor din lagăre, adică holocaustul, ci se neaga presupusele crime. Nu au existat aceste crime, gen gazare, săpun, crematoriu. Astea sunt invenții apărute abia în anul 1948,la câțiva ani de la încetarea războiului. Unde găsesc cartea respectivului? Sa nu ziceți ca a fost interzisa? Sa nu_mi spuneți cu opiniile istorice sunt interzise.Dacă vreau sa zic rău ceva de Sfântul Ștefan cel Mare se poate? Dar de alții mai cu coarne este interzis.

  PS o sa caut pe net despre acest colonel, bănuiesc ca media tace ca la bolnavii de covid?

 7. Pentru negarea crimelor comunismului exista vreo astfel de lege?
  De asemenea în spiritul informării corecte ar fi bine ca în articol sa fie furnizate niște exemple în care inculpatul și-a manifestat atitudinea.
  Cât despre sentința cedo care pune egalitate între negarea holocaustului și incitarea la ura se poate spune ca da apa la moara negstionistilor.

 8. Dacă nici S.R.I.-u’ nu știe ce zice… 😃
  Lăsînd la o parte susținerea/negarea existenței holocaustului, ce facem cu această poliție a gîndirii? De ce, dacă gindești că holocaustul nu există îți este interzis să îți exprimi gîndul? Iar dacă-l slobozești te mănîncă lagărul! Și de unde pînă unde negarea holocaustului este sinonimă cu incitarea la ură împotriva evreilor?
  Ne-am întors îainte de ’89, cînd aveam voie ,,decît” să spunem că comunismul e bun iar capitalismul – rău?

 9. Cenzura totala?

 10. Talharul Sova a fost primul negationist al Holocaustului si n-a riscat nimic.

 11. Am si eu o intrebare nu sariti va rog! Cum se face ca oficial au murit 6 milioane de evrei in lagare dar toti supravietuitorii au tatuaje de pana la 6 cifre doar? Adica de ordinul sutelor de mii. Ma gandesc totusi ca macar unul din cei peste 1 milion pana la 6 sa fii supravietuit cu un tatuaj de 7 cifre?

 12. Să-l pupi pe Sova în coo##r.

 13. Eu nu am inteles pina astazi ; in holocaust au murit numai evrei sau si alte neamuri ?!

  • Evrei si tigani din toata Europa plus cehi, slovaci, polonezi si unguri.

   Sunt multe carti document ale supravietuitorilor.

 14. Numai jidovi. Alte neamuri au murit în genocid. Cuvîntul „holocaust” a fost confiscat de Israel, dar s-a cam făcut de kko, fiindcă nu a fost nici un holocaust. Acum vor să îl înlocuiască prin cuvîntul shoah (șoah). Păi, dacă nu a fost holocaust, ci șoah, trebuie să dea înapoi „banii de holocaust” escrocați pînă acum.

  • Bunica mea si bunicul meu au vazut trenurile mortii. In Cluj si in Satu-Mare. Cei care uita Istoria…. Sant doar nemernici.

  • jidov sau jidan sm [At: NEGRUZZI, S. I, 324 / V: (reg) jâd~, jud~ / Pl: ~i / E: jid + -an] 1 (Pop; prt) Evreu. 2 (Prt) Termen injurios la adresa evreilor
   Acest specimen nu are ce cauta in spatiul public.

 15. Holocaustul a avut loc asta este clar dar libertatea de expresie nu trebuie îngrădită. Legile care sancționează libertatea de expresie sunt nule și neavenite.

 16. L-a suparat pe ellie wiesel.. Romania cu atitudinea asta slugarnica n-ajunge bine. Care holocaust? Care site e mai plin de postaci ca asta, nu stiu zau.

 17. Termen injurios la adresa unui ,, Serios ,, exista ?!

  Dar la adresa unor secaturi care au introdus in dictionare explicatii imbecile pentru anumiti termeni ( la ordinul unor scursuri politice ) ?!

  • E simplu cum preferi si ti se pare normal sa ti se adreseze cineva?
   Domnu Popescu sau domnu Idiotescu? ala negru sau domnul antrenos secund?
   Roman sau rrom? adica tiganu ala roman?
   Cam asa e si cu dumnealui peste tot unde a postat foloseste varianta injurioasa .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.