G4Media.ro

Un grup de intelectuali cere demiterea unui subsecretar de stat care a…

Un grup de intelectuali cere demiterea unui subsecretar de stat care a participat la o manifestare în onoarea lui Nicolae Paulescu: A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc

Un grup de intelectuali solicită demiterea subsecretarului de stat Irina Cajal Marin, acuzată că a participat la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.  ”A fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc”, se arată în apelul public adresat premierului Florin Cîțu și ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu.

 • UPDATE 16.17 Irina Cajal Marin este fiica lui Nicolae Cajal, presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti între 1994 si 2004 și fost academician.

Redăm mai jos integral comunicatul:

”Suntem profund revoltați de participarea doamnei Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, la manifestarea organizată de Academia Română în onoarea lui Nicolae Paulescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la inventarea insulinei.

Prin prezența lor, doamna Irina Cajal, Subsecretar de stat și domnul Aurel Vainer, Președinte onorific la FCER, au legitimat un eveniment memorial de glorificare a unuia dintre cei mai antisemiți ideologi interbelici.

Reamintim că Nicolae Paulescu, vicepreședinte al Ligii Apărării Național Creștine (partid al cărui siglă a fost zvastica), a fost una din figurile proeminente ale naționalismului extrem, antisemismului și rasismului în climatul ideologic și politic al României interbelice. A fost autorul celui mai radical discurs antisemit cunoscut în spațiul românesc.

Acest discurs incita la ură și eliminarea evreilor (el folosea exclusiv termenul de „jidani”), discurs cu influență uriașă în procesul de fascizare a României din anii 1930, ce a contribuit substanțial la ororile Holocaustului. Însuși Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, îl considera, alături de A.C. Cuza, un ilustru înaintaș.

Scrierile lui Paulescu au fost publicate (inclusiv în perioada recentă) și comentate critic în numeroase lucrări științifice. Nu există pentru nimeni, circumstanța atenuantă a necunoașterii.

Dată fiind gravitatea asocierii unui demnitar cu omagierea unui mentor al rasismului, credem că nu avem de a face cu o „gafă” sau cu o „greșeală regretabilă” ci cu o crasă ignorare a normelor morale fundamentale ale societăți românești actuale.

Dat fiind cele arătate mai sus, solicităm demiterea doamnei Irina Cajal din funcția sa guvernamentală.

Cu deosebitǎ stimă,

Liviu Antonesei

Laszlo Alexandru

Péter Bányai

Horia Bozdoghinǎ

Maria Bucur

Michael Cernea

Iurii Chişinevski

Vera Cîmpeanu

Emanuel Copilaş

Andrei Cornea

Mihai Demetriade

Smaranda Enache

Alexandru Florian

Mihai Dinu Gheorghiu

Manole Iosiper

Werner Kremm

Elena-Irina Macovei

Norman Manea

Lucian Nastasă-Kovacs

Irina Nastasă-Matei

Cristian Pârvulescu

Florin Poenaru

Costi Rogozanu

Maria Roth

Liviu Rotman

Michael Shafir

Mariuca Stanciu

William Totok

Daniel Vighi

 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

47 comentarii

 1. ati uitat sa blocati comentariile, riscati mult, s-ar putea se afle ce crede lumea despre „intelectualii” astia

 2. Nu prea inteleg..
  Dna Irina Sanda Cajal-Marin (n. 16 aprilie 1945, București) este un critic de artă român de origine evreiască. Este fiica academicianului Nicolae Cajal, personalitate prestigioasă a virusologiei mondiale, una dintre cele mai reprezentative figuri ale comunității evreiești din România.
  A fost între 1972 și 1986, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române și la Institutul de Cercetări Etnologice si Dialectologice din București. În perioada 1986 – ­1987, a fost asistent universitar la Catedra de Etnografie și Costume de la Boston University (S.U.A.

  Iar dl Aurel Vainer, Președinte onorific la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, respectat in comunitatea evreiasca!

  Astia nu staiu ce fac, cum vine grupul de intelectuali sa ii balacareasca?!

  • multi semneaza fara sa citeasca. daca e cu ceva antisemitism, e suficient. apoi altii semneaza pentru ca o cunosc personal si au ceva de impartit cu doamna. mai sunt si cativa din convingere, carora le miroase urat orice e romanesc. pana la urma, viata merge inainte!

  • Nu este culmea ironiei ca un grup de intelectuali români să acuze de antisemitism niște evrei români?!

  • Pai ăștia care fac aceasta scrisoare nu vedeți ce români neaoși sunt.
   Real, ei sunt cei care ne-au adus comunismul in Romania după 1944 cu ajutorul armatelor de ocupație sovietice și ne-au onorat la zid sau în închisori floarea intelectualității românești.

   Până când sa le mai suportam batjocura la adresa intelectualității, la adresa Poporului Român, a inculpării mincinoase la adresa tuturor marilor personalități românești !!! ???

   Mai dormim mult sa ne joace aceasta clica in picioare, să ne murdărească și să ne lovească în tot ce Poporul Român și Romania a avut mai bun și mai sfânt că intelectuali, ca prelați și înalți prelați !!! ???

  • @ lili,
   Care intelectuali?

 3. si stalin era antisemit, de aia i-a trimis la bucuresti din prima secunda a eliberarii pe rusii adevarati pauker, chisinevschi, nicolschi, moghioros etc!

  • Suntem o natie de prosti si nu ne cunoastem istoria!

   Valorile actuate se opresc la bmw, seminte si manele. Romania este un stat esuat, o colonie pt prosti

  • Lasa ca o cunosc sputnikarii si ne-o fac ei cunoscuta, ce va dati asa revoltati? Nu va ies rublele?

 4. Acestor intelectuali de mucava nu le-a dat prin cap că doamna respectivă a participat în onoarea INVENTATORULUI Paulescu, cel care a inventat un medicament vital pt omenire, și nu la comemorarea antisemitului Paulescu…

 5. E băiatul lui Iosif Chișinevski, ideologia al partidului comunist în anii 1940.

  De asemenea mai apare pe lista eternul Alexandru Florian, fiu de filosof marxist și el însuși filosof marxist reconvertit în director la institutul e wiesel.
  Pe de alta parte doamna Irina cajal Marin este fata academicianului Nicolae cajal și nepoata a unui fost student al lui paulescu. Culmea, acesta îl admira, deși cunoștea ca e antisemit. https://www.curentul.info/cultura/nicolae-paulescu-ramane-un-remarcabil-savant/

  Așteptăm ca un alt grup de intelectuali sa protesteze fata de omagierea lui, de exemplu, Mihail Sadoveanu, cunoscut pentru pentru atitudinea împotriva chiaburilor arătată în „Mitrea cocor” și nu numai….

 6. Asteptam demisia, doamna ! Dumneavoastra cu cine tineti? Doamne fereste!

 7. O turmă de pretinsi intelectuali. Au uitat să-l condamne pe Aurel Vainer pentru antisemitism!

 8. deci este acelasi Venier, nu?

  Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a fost distins cu Crucea de merit în rang de ofiţer a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania
  https://www.caleaeuropeana.ro/aurel-vainer-presedintele-federatiei-comunitatilor-evreiesti-din-romania-distins-cu-crucea-de-merit-in-rang-de-ofiter-a-ordinului-de-merit-al-republicii-federale-germania/

  antisemiti si nemtii astia, domle.

 9. Minciunile mafiei evreiești ataca ființa poporului român Raportul ceriului wiesser privind ,,un presupus holocaust in Romania e plin de minciuni incredibile.Rysibe tuturor evreilor din România care au uitat sacrificiul făcut de România și conducătorii ei între 1940–1945 ptr a salva milioane de evrei Din păcate toți ,,acești evreii,,sunt din zona ruso– ungară

 10. Shimon Peres, preşedintele Israel: „România a salvat 400.000 de evrei. Mulţumesc poporului român”

 11. Dupa atatea decenii mai scot capetele din serparaia bolsvica si altii ,in loc sa se ascunda in intunecoasele cotloane,de unde i-au scos comunistii ca sa otraveasca lumea cu veninul lor anti-romanesc : vezi ” Activista Smaranda Enache si notele sale secrete”/CivicMedia

 12. E o doamna inteligenta care stie sa faca diferenta intre omul de stiinta si omul politic. I-a elogiat inventia, nu ideile antisemite.

 13. Astia si-au pierdut mintile?
  – Cela doua persoane care apartin comunitatii evreiesti au vrut sa dea un semnal de revenire la normalul vieii sociale, pentru stingerea urii care a dus omenirea pe marginea prapastiei in secolul trecut, iar astia care semneaza vor sa puna din nou paie pe foc. Chiar nu-si dau seama ca rezultaul e contrar? Sau poate ca tocmai asta urmaresc! Curios e ca printre semnatari sunt si apartinatori la comunitatea evreiasca.

 14. 1. Se exagereaza importanta descoperirii lui Paulescu. Paulescu a obtinut un extract de pancreas cu efect hipoglicemiant. A intuit ca exista o substanta cu efect hipogicemiant si a denumit-o pancreina. Nu a reusit insa sa izoleze substanta. Aceasta a fost izolata de Banting, MacLeod si Best si purificata de Collip. Deci Paulescu a intuit ca exista substanta (oricum ideea „plutea in aer”), dar au izolat-o altii. Cam la fel a patit si Gheorghe Benga cu aquaporina. Aniversarea descoperirii insulinei de catre Paulescu e o exagerare a Academiei.
  2. Paulescu a fost antisemit. Aici nu incap discutii
  3. Exista evrei capabili sa ierte si intelectuali lingai care sunt interesati sa fie in gratiile institutului Wiesel.

  • 1. Depinde de cartile/info.internet folosite la…documentare. Si, sigur, dorinta proprie de a fi obiectiv. Aici, cam scartiie.
   2. Da, a fost.
   3. Nu numai evreii sunt capabili de iertare, crestinii sunt si mai si!. Intelectuali lingai gasim peste tot si la toti (inclusiv in Israel).
   Si….4. Insulina ii ajuta/salveaza, pe toti: antisemiti au ba!

 15. Un grup de intelectuali alcatuiti din copiii de tortionari, de bolsevici, de comunisti, de nomenclaturisti, de criminali ai regimului comunist impus de URSS. De la comunism au trecut la progresism.

 16. nu-i bagati in seama Acum e la moda sa iei pozitie contra antisemitilor Toti cauta sa rastalmaceasca totul numai sa iasa ei in evidenta ca da bine @ grig – sa nu te simti complexat Si in germania inca mai sint destui ca tine care cred ca lagarele au fost trucate Asa gindesc si antivaccinistii Vad numai conspiratii care sa subjuge pe bietul romanas cel fara de prihana

 17. usurel,

  Academia Romana si-a omagiat un om de stiinta…acel om de stiinta a avut o atitudine clar antisemita..

  Presupun ca in sedinta omagiala nu s-a adus in discutie opiniile si atitudinile politice ale omului de stiinta Nicolae Paulescu…

  la sedinta omagiala a venit si secretarul de stat din Ministerul Culturii, Irina Cajal Marin

  domnia-sa a venit in calitate politica, daca pot spune asa…a exprimat un simbol politic al omagierii unui om de stiinta…

  daca doamna Irina Cajal Marin ar fi fost specialist in insulina si ar fi venit din partea unui institut de cercetare nu ar fi fost nici o problema…

  prin faptul ca a fost prezenta ca reprezentand politicul la o manifestare stiintifica, doamna Irina Cajal Marin a incalcat o regula….politicul este cu ale sale, etica cu ale sale, juridicul cu ale sale, religia cu ale sale….etc adica nu trebuia sa interfereze cu principiul stiintific al manifestarii in cauza…

  dupa parerea mea este vorba de o gafa/ o greseala regretabila si nicidecum cu o crasa ignorare, adica in subtext, o actiune voita…

  cum de si-au dat seama autorii petitiei ca nu este vorba de o greseala regretabila ci o crasa ignorare ?

  ca si cum nu ar putea exista greseli regretabile care sa exprime crasa ignorare…

  avand dreptate pe fond, cred ca exagerarea bombastica a acuzatiilor exprima dorinta de a iesi in fata…simt un dezacord cu problema in cauza…

  poate gresesc eu…

 18. corectez o eroare!

  *nu s-au adus in discutie opiniile*

  regret

 19. Au facut delictul de shanda fur die goim, au calcat consemnul, e spart keyfabe!

 20. Eu zic nici sa nu-l mai recunoastem pe Paulescu ca inventatorul insulinei. Ce mama naibii! S-o ardem gansga cu „grupul de ‘telectualii”.

 21. ! Marius
  si dumneavoastra exagerati!

  cica la o dezbatere in parlament in perioada interbelica, Iorga s-a luat de un parlamentar intreband retoric * ce se poate invata de la un inginer?*

  raspunsul acestuia ( am uitat despre cine este vorba) a fost magnific: * Masura, domnule profesor, masura!*

  deci trebuie sa aratam masura!

  sunt convins ca 90 la suta din intelectualii care au semnat petitia nu sunt ingineri, nu cunosc notiunea de *masura*!

  Doamna subsecretar de stat Irina Cajal Marin a gresit, indiscutabil acest lucru, dar sa o acuzi fara probe, de intentie vadita care a avut la baza o crasa ignorare este dezgustator!

  si pentru ce? ca sa iesi in fata ca militian al spiritului?

 22. si pe eminescu de ce il mai omagiem ? si el a avut iesiri antisemite chiar jignitoare la minoritatile de la noi

 23. A numarat cineva cati evrei au benefiaciat de insulina lui Paulescu?… inclusiv dintre cei 30 de intelectuali si neamurile lor, de orice natie ar fi?
  Intelectualii rusinii si ai ipocriziei maxime,… Nici nu le-am citit numele, nu conteaza, nu au nici o valoare,… nu merita citite,…

 24. !DODO

  Trebuie sa facem distinctiile necesare intre Paulescu om de stiinta si Paulescu cetatean care are opinii politice, intre Eminescu poetul și Eminescu jurnalistul!

  Omagierea lui Nicolae Paulescu nu a avut nici o legatura cu legitimarea discursului sau antisemit!

  Doamna subsecretar de stat Irina Cajal Marin a gresit pentru ca prezenta domniei-sale, a politizat evenimentul omagial!

  cu siguranta a fost o eroare ..banuiesc ca cei de la Academiei i-au trimis vreo invitatie, alta eroare…

  ca sa ma fac mai bine inteles, sa presupunem ca la anu va avea loc la Bucuresti congresul LGBT si organizatorii ii trimit o invitatie patriarhului, iar acesta o onoreaza….cum credeti ca vor citi clerul si credinciosii gestul patriarhului de a participa la congres, altfel decat o legitimare a LGBT-ului?

  cam asa ceva s-a intamplat in acest caz?

  invatatura de minte: organizatorii sa aiba clar in minte pe cine invita, iar oamenii politici sa aiba clar in minte la ce manifestari se duc!

  altfel, petitia in cauza mi se pare o iesire la *iarba verde*… adica o exagerare.. construita pe o banuiala nefondata…anume ca doamna subsecretar de stat a facut-o intentionat!

  nu stiu cum se face ca ceilalti se considera perfecti si au impresia ca eu ori sunt idiot, ori sunt rau-intentionat…pai a gresit grav femeia adultera si totusi fariseii nu au avut curajul moral sa arunce cu pietre si sa o omoare, desi legea le permitea acest lucru

 25. „Telectuali”? Lista rusinii.

 26. @ stefan -tocmai asta am subliniat si eu Nu ca vreau cenzurarea lui eminescu Sa tragem linie intre politic si profesionalism

 27. Nu știu cum se suportă nevertebratele astea care au valoare 0 în domeniul lor de activitate. O reacție slugarnică pe care nici măcar comunitatea evreiască nu o pretindea. Rușinos și tragic pentru societatea care așa intelectuali reușește să nască.

 28. !Mihai ANDREi

  cu tot respectul o spun, nu ati inteles problema!

  mi-am exprimat punctul de vedere, nu-l mai repet!

 29. Toată disputa se reduce la o intrebare:

  putem separa opera științifică a lui NC Paulescu de textele lui antisemite inflamate?

  Oare intre semnatarii protestului nu există nimeni cu diabet? Diabetul e boala civilizației cu sute de mii de morti. Datorită lui Paulescu milioane de oameni au șansa să trăiască deși au diabet. Insulina nu e altceva decât substanța descoperită de NC Paulescu, citată de cei care au dus-o la patentat. NC Paulescu a fost deja pedepsit pentru că nu a luat Nobel-ul. Se pare să insulina funcționează și fără să știe de textele lui politice.

  Așa că putem separa dacă nu suntem fanatici.

  Academia n-a făcut celebrare a unor texte pe care nu le mai citește nimeni, ci o personalității știintifice. Dacă elogiau textele politice avea sens protestul.

  De altfel verificați lista – e plin de copii de comuniști gen Chișinesvschi fiu de torționar stalinist, Cornea, Rotman. Pe listă sunt și tineri care elogiau Uniunea Sovietică și consideră lupta românilor cu rușii luptă imperialistă. Acești extremiști de ce să nu fie anulați pentru că legitimează crimele impotriva poporului român?

 30. O adunatura de retardati si cu scoala facuta pe centura. Astia sunt „telectualii” ? Aveam pretentii! Dar nu e nicio surprindere atata timp cat coada de topor Muraru condamna „cu manie proletara” o actiune a Acadmiei Romane de omagiere a inventatorului insulinei!
  Mai trepanatilor, dar ce ziceti despre crimele savarsite de statul Israel impotriva unor copii arabi care s-au aflat la timpul nepotrivit in locul nepotrivit? Sau, si mai bine, despre atrocitatile savarsite de Ana Pauker, Chisinevschi si altii asemenea lor impotriva romanilor? Aud?

 31. !Alin

  problema nu este ce a facut Academia ci ce a facut subsecretarul de stat din ministerul culturii!

  • Si ce a facut? Poti fi mai precis in exprimare?
   in afara de faptul ca a participat – ca invitat – la omagierea initiata de Academia Romana nu a rezultat de niciunde ca ar fi propovaduit teorii antisemite (ar fi si culmea!). Insa asa se intampla cand o suita de imbecili frustrati (unii dintre ei finantati de statul Israel, altii niste neica nimeni cu ifose de profesori universitari nuli sau de scriitori de ghena) se trezesc sa blameze o institutie eminenta si/sau o persoana publica (care este de etnie evreiasca!) pe motiv de antisemitism.Nu le-ar fi rusine?

 32. !Agamita

  cu tot respectul o spun, nu intelegeti nimic din problema!

  daca doamna in cauza ar fi fost director al vreunui institut de cercetare in biologie/sanatate etc, prezenta domniei sale nu ar fi generat nici o problema, cu atat mai mult cu cat banui ca respectiva comemorare s-a facut scotandu-se valoarea stiintifica a celui in cauza!

  numai ca dansa ss-a dus acolo ca subsecretar de stat….adica avand o functie politica..a politizat prin simpla prezenta respectiva manifestare….

  sa presupunem ca la Bucuresti se va organiza un Congres LGBT pe tema drepturilor omului si astia ii trimit Patriarhului o invitatie

  nu se duce Patriarhul, se duce un mitropolit acolo!

  care este mesajul pe care transmite BOR clerului si poporului credincios?

  am spus-o mai sus, prima greseala apartine Academiei….daca ai de comemorat un om de stiinta cu *probleme*…nu trimiti invitatie la Guvern, la Ministerul Culturii, adica nu politizezi manifestatia….

  a doua eroare, apartine doamnei in cauza….nu avea ce cauta acolo, avand o functie politica

  am scris-o mai sus, intelectualii in cauza nu vor sa accepte ca a fost vorba de o eroare, de o greseala, vorbesc de o crasa ignorare a normelor morale ca si cum acest lucru nu se putea face decat daca a avut la baza un plan, o actiune bine-gandita de la bun inceput, vor *sange*

  ridicoli..

  au depasit masura…. ca sa iasa ei in fata, ca niste militieni ai spiritului….ei negresind niciodata in viata,

  ati vazut vreun militian recunoscand ca ar fi gresit? darmite militienii spiritului?

 33. 1) pentru idiotul care ne spune cine beneficiaza de „insulina” lui Paulescu: NIMENI! A scris chiar un comentator aici, ceea ce se stie clar – Paulescu s-a incadrat intr-un curent de cercetare si a gasit un extract nepurificat cu niste efecte de reducere a glicemiei. Pana la insulina pura de azi drumul e cam lung!

  2) pentru alt idiot care afirma ca premiul Nobel i lo-au furat „cei doi jidani”: CARE? Nici Banting, nici best, nici Mcleod nici Callip nu aveau o picatura de sange evreiesc!