G4Media.ro

Un district progresist din SUA introduce o nouă formă de justiție: Pedepsele…

Un district progresist din SUA introduce o nouă formă de justiție: Pedepsele infractorilor vor fi hotarâte de grupuri comunitare, nu de judecători

Consiliul districtului King din statul american Washington, unul dintre cele mai de stânga din Statele Unite, a votat marți pentru aprobarea finanțării unui program inovator de justiție, care va permite grupurilor comunitare să decidă ce pedeapsă ar trebui să primească anumite categorii de infractori. În loc să fie duși în fața unui judecător, minorilor și adulților acuzați pentru prima dată de o infracțiune comisă fără violență li se va oferi o alternativă în care un grup comunitar non-profit va decide modul în care persoana acuzată poate fi trasă la răspundere pentru fapta sa.
Decizia luată de oficialii din King County vine în contextul unei mișcări mai ample în marile orașe americane de reformă radicală a sistemului de justiție, considerat că este mult prea dur cu suspecții de infracțiuni proveniți din rândul minorităților, în special a comunității afro-americane.
Consiliul districtual, care îsi are sediul în Seattle, a aprobat cu noua voturi „pentru” și niciunul împotrivă un program cunoscut sub denumirea de Community Restorative Pathways, care va permite unui grup comunitar, și nu magistraților sau juraților, să stabilească condamnarea pentru infractori. Consilierii au adăugat o finanțare de 12.59 milioane dolari pentru acest program în bugetul districtului.
Potrivit deciziei luate de consilieri, suspecții acuzați de infracțiuni violente și infracțiuni împotriva persoanelor nu vor fi eligibili pentru acest program. În plus, dacă infractorul nu va respecta pedeapsa sau „responsabilitatea” stabilită de grupurile comunitare, acuzațiile penale inițiale ar putea fi rezolvate de instanța clasică de judecată.
„Putem trimite persoana respectivă (în loc de închisoare) către un grup de responsabilitate comunitară, care va defini ceea ce cred ei că înseamnă responsabilitate,” a declarat procurorul din districtul King, Dan Satterberg. „Responsabilitatea nu va include închisoarea sau o condamnare,” a adăugat Satterberg, care a refuzat însa să definească ce înseamnă „responsabilitatea” care va fi decisă de grupul comunitar.
„Acest lucru depinde de grupurile comunitare,” a afirmat el, adăugând că programul va viza inițial 800 de tineri și 1.000 de adulți acuzați de comitere unor infracțiuni. „Acestea sunt infracțiuni minore, infracțiuni împotriva proprietății, fără violență domestică, fără cazuri de agresiune sexuală (și) decizii pe care le-ați lua dacă ați fi în locul meu.”
Potrivit legislatiei, Community Pathways include „servicii și asistență adecvate pentru părțile vătămate și despăgubiri, astfel încât tinerii care nu pot plăti amenzi și alte obligații financiare să nu ajungă într-un ciclu de încălcări ale deciziilor de eliberare conditionata și încarcerari.”
KOMO News, care a relatat despre decizia consilierilor din statul Washington, a precizat că ea reprezintă un concept nou pentru instanțele superioare din districtul King și pentru biroul procurorului districtual, care are în așteptare 7.000 de cazuri pentru soluționare, dublul numarului dintr-un an normal.
Programul urmează să înceapă la jumătatea anului 2021 și să fie pus în aplicare cel târziu la începutul lui 2022. Bugetul programului este stabilit la 6.2 milioane de dolari, bani care ar fi fost acordați în mod normal biroului șerifului din districtul King.
Președintele executiv al Consiliului Districtual, Dow Constantine, a fost inițiatorul propunerii împreună cu procurorul Dan Satterberg. În plus, Constantine s-a angajat să elimine treptat închisoarea din King County după terminarea pandemiei, în ceea ce el a descris ca o mișcare de reducere a costurilor. „Detenția oamenilor în închisori este foarte costisitoare și nu este afirmativă pentru viața oamenilor,” a declarat Jeanne Kohl-Welles, membra a consiliului districtului King și președinte al bugetului. „Dar trebuie să ne asigurăm și să protejăm publicul, așa că este greu, nu va fi ușor,” a adăugat ea.
Programul va fi finanțat în cele din urmă prin economii obtinute ca urmare a utilizarii reduse a instanțelor, a închisorilor și a serviciilor juridice, au declarat oficialii procuraturii. Grupurile comunitare și membrii comitetului care se va ocupă de acest program nu au fost încă stabiliți.
O decizie criticată
Decizia luată de oficialii din King County vine în contextul unei mișcări mai ample în marile orașe americane, în special metropolele liberale (de stânga în accepțiunea americană) de pe coasta atlantică și de pe coasta de vest, de reforma radicală a sistemului de justiție, considerat că este mult prea dur cu suspecții de infracțiuni proveniți din rândul minorităților, în special cei din comunitatea afro-americană. De altfel, inițitiva a fost luată sub pretextul de a pune capăt rasismului și inegalității, cerute în timpul revoltelor care au izbucnit în Statele Unite în urma morții lui George Floyd, un bărbat de culoare din Minneapolis.
Floyd a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliției din Minnesota, fiind arestat după ce a fost suspectat că ar fi încercat să cumpere un pachet de țigări cu o bancnotă contrafăcută. Un ofițer alb a ținut genunchiul pe gâtul său pentru mai mult de 8 minute, iar incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulți martori, a dus la arestarea polițistului și a celor trei colegi de-ai săi prezenți în momentul tragediei.
Manifestațiile declanșate pentru a denunța brutalitatea unor polițiști albi împotriva membrilor comunității afro-americane s-au extins ulterior în numeroase orașe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocând moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranți și polițiști, arestarea a mii de manifestanți, precum și distrugerea și incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci și mici afaceri. În timpul manifestațiilor, protestatarii au cerut în repetate rânduri „desubventionarea” poliției, respectiv reducerea finanțării pentru a cheltui mai mult pentru sănătate și alte servicii comunitare; politici disciplinare mai bune pentru poliție; abandonarea acuzațiilor penale împotriva protestatarilor care s-au confruntat cu forțele de ordine etc.
Președintele Donald Trump a acuzat stânga americană, ajutată de mass-media și corporații pe care nu le-a numit, pentru „un asalt corupt și violent asupra forțelor de ordine” și a declarat că protestele violente din ultimele luni „sunt rezultatul direct al unor decenii de îndoctrinare de stânga în școlile noastre.” Liderul de la Casă Albă și-a exprimat constant solidaritatea cu polițiștii și forțele de ordine și a criticat mișcarea Black Liver Matter, prezentându-se drept președintele „legii și ordinii.” De partea sa, în timpul campaniei electorale, democratul Joe Biden a făcut declarații controversate despre proteste, părând că le susține chiar și când ele au devenit violente. Ulterior, el și-a schimbat atitudinea și a denunțat violențele din orașele americane, dar a continuat să susțină demonstranții împotriva rasismului.
Seattle, considerat unul dintre cele mai progresiste orașe americane, s-a aflat în centrul acestor proteste, după ce o parte a metropolei americane a fost abandonată de poliție, fiind ocupată de manifestanții radicali care au creat Chaz sau Capitol Hill Autonomous Zone, după cum a scris și G4Media.ro.
Una dintre măsurile luate imediat de oficialii din Seattle a fost declanșarea procesului prin care Devartamentul de poliție a fost „desubventionat.” Printre programele afectate s-au numărat unitatea SWAT, unitatea de patrulare a portului și elicopterul folosit în operațiunile de căutare și salvare, despre care activiștii au afirmat că a fost utilizt în acțiunile de reprimare ale manifestantiilor.
Criticii programului aprobat de consilierii districtuali au acuzat reformele „progresiste” implementate în sistemul de justiție, despre care susțin că au dus la creșterea criminalității în zonă. Infractorii cu zeci de condamnări sunt eliberați în mod repetat și continuă să rămână un pericol pentru public.
Ei citează ca exemplu cazul Lisei Herbold, membră a Consiliului orașului Seattle și președinta Comitetului de siguranță publică, care a introdus legislația pentru „a ierta și a respinge” aproape toate infracțiunile minore comise în Seattle de „persoanele cu simptome de dependență sau tulburări mintale.” În același timp, Herbold a propus legalizarea injectarilor cu droguri, anuntând un buget pentru stabilirea unor locații unde utilizatorii de droguri pot face acest lucru. Scott Lindsay, fost consilier de securitate publică și asistent special pentru reforma poliției din Seattle, a afirmat într-o analiză că „propunerea consilierei Herbold va crea o portiță legală care ar deschide porțile pentru criminalitate în Seattle, anulând efectiv capacitatea orașului de a proteja persoanele și bunurile de cele mai multe delicte minore.”
Criticii mișcării de „desubventionare” a poliției dau ca exemplu Minneapolis. La mai bine de cinci luni după ce majoritatea membrilor consiliului local au votat acest lucru, planurile de regândire ale sistemului de securitate publică nu au dus nicăieri, iar unii văd efortul ca pe un eșec, acuzând „desubvenționarea” fortelor de ordine pentru creșterea criminalității violente. În plus, la jumătatea lunii octombrie, opt locuitori din Minneapolis au dat în judecată consiliul municipal pentru lipsa poliției, învinovățind mișcarea de „desubvenționare” a poliției de creșterea dramatică a infracțiunilor în oraș.
Surse: KOMO News, The Post Millenial, ChangeWashington.org, FoxNews, MPR News. Foto: Tribunalul din King County (Creative Commons / Joe Mabel)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. Ce socialim stiintific domnule, direct comuna primitiva.

 2. Parca ii si vad: „Sa i se taie mana!”, „Ardeti vrajitoarea!”

  • Intentiile par sa fie motivate de compasiune pentru cei acuzati, dorindu-se eliminarea situatiilor in care pedepsele din sistemul juridic sunt exagerate sau au motivatii rasiste. Desi la o privire superficiala masura pare una buna, „noul” sistem popular poate scapa usor de sub control si poate duce la abuzuri mult mai mari decat cele pe care doreste sa le corecteze.

   Probabil intr-o prima faza va exista posibilitatea ca acuzatii sa aleaga daca doresc sa fie judecati in sistemul clasic sau in cel comunitar. Ma tem ca ulterior aceasta posibilitate de alegere va fi retrasa, cel putin pentru o lista de infractiuni care va deveni destul de „flexibila”, continutul listei fiind la discretia propozantilor noii forme de justitie paralela.

   Cel mai mare pericol este ca la un moment dat decidentii sa hotarasca includerea pe lista a unor fapte care nu reprezinta si nu au reprezentat vreodata infractiuni conform sistemului juridic clasic. Anumite drepturi si libertati firesti prevazute acum in constitutie ar putea fi restranse, iar exercitarea lor vazuta ca un delict de catre noul sistem juridic popular.

   Progresismul american va dobandi in sfarsit puterea asupra justitiei, dupa care tanjeste de multa vreme! Ce nu a reusit prin luptele si eforturile laborioase de transformare a justitiei ar putea reusi prin subminarea si inlocuirea ei cu o forma de autoritate proprie, animata de ideologie!

   Greu de crezut, dar libertatea caracteristica celei mai importante democratii a lumii e in pericol sa se stinga chiar sub ochii nostri. Iar efectul de contagiune al acestor schimbari nefaste asupra celorlalte tari va aduce peste lumea noastra cel mai intunecat moment pe care l-a vazut vreodata istoria.

 3. In curând se vor confrunta cu un val de infracțiuni și vor reveni la pedeapsa cu moartea.

  • Stai domnule, ca americanii au mai avut sistemul asta la un moment dat, ii zicea linşaj.

   Ia sa-i intrebe pe istorici, ce naiba le-o fi venit de au renuntat la el?!?

 4. Judecata efectuata de batranii satului.Pfiu, o noua revolutie useroplusista, mai ales ca plus avea o fata in colegiil director care dorea desfiintarea proprietatii private!

  • In toate variantele comun-iste proprietatea trebuie sa fie in comun. De la comuna primitiva si pina la marxism, leninism, stalinism, maoism sau comunism neaos.
   La extrem omul nici nu mai poate gati in casa ci trebuie sa manince la cantina.

  • @seb te-ai stricat la cap? mai schimba placa, nu USR+ e de vina de orice in Romania. cu atat mai mult in LUME.
   ti-au schimbat la latrina textul de la „basescu” la „USR+” ?

 5. Hmmm….. Astia vor sa reinventeze tribunalele populare? Au innebunit? Trebuiau sa ne intrebe pe noi. Treburi de genul asta au fost fumate pe aici in urma cu 60-70 de ani si nu a fost bine deloc.

 6. Intr-un viitor in care batranii vor fi majoritari, va fi distractiv de vazut cum vor fi alesi cei mai intelepti.

 7. Tribunalele poporului. America are nevoie de canalul Mississippi-Oceanul Pacific, deportare în Dust Bowl, lagăre de muncă în Alaska.

 8. Titlul este gresit, aceasta este o VECHE forma de justitie, nu e noua deloc.

  De obicei ii duceau in centrul orasului si ii batjocoreau, ii mai urmareau in anumite perioade cu furcile si asa mai departe.

  Justitia populara e extrem de periculoasa din cauza prostiei si naturii umane, deciziile vor fi luate gresit din cauza prostiei sau din cauza arogantei si rautatii.

  Un om respecta legea de frica, nu ca e de acord cu ea, e de acord cu ea doar cand il ajuta, spre exemplu il protejeaza, dar nu e atunci cand e nevoit sa o respecte, daca cineva il injura sau ii cauzeaza un rau, primul instinct e sa raspunda la agresiune, totusi, nu o face pentru ca se gandeste la repercusiuni, nu ca e pe sistemul intorc celalalt obraz.

 9. Inca o data demonstram ca suntem cu mult inaintea lor. La noi e de mult stabor-ul.

 10. Asta-i doar inceputul. In curand vor fi loviti cu pietre infractorii, precum in statele musulmane. Asta ca sa vada si spalatii pe creieri cam ce inseamna progresismul si corectitudinea politica. Noroc ca exista societati democrate care reactioneaza dur la astfel de derapaje ale istoriei.

 11. Justitia americana a umplut inchisorile cu infractori non-violenti, care mai apoi invata in inchisoare sa fie violenti.

  Bineinteles, postacii Rusiei nu au pic de compasiune, fiindca in Rusia e la fel, daca furi un cartof faci puscarie, doar Putin si sleahta lui pot comite orice infractiune fara repercusiuni.

 12. Când progresiștii vor să progreseze atât de mult încât devin retrograzi. În loc să modifici legislația astfel încât să-i dai libertate de apreciere judecătorului astfel încât să-i permiți să dea pedepse mai blânde (dacă asta îți dorești), revii la forme arhaice de justiție (sfatul bătrânilor 😂). Nici progresiștii nu mai sunt ce au fost, ei parcă trebuiau să scuipe pe tot ce este vechi, nu să readucă la viață.

 13. O imbecilitate.

 14. Foarte bine, onoratele instanțe romanesti spala infractorii mai bine decât spala Papa picioarele păcătoșilor.

 15. Leftism is a mental disorder…

 16. Adica un fel de stabor!
  Noroc ca e in america! Grav era daca era in EU!

 17. Astia nu aveau … jurii?

  Care e diferenta?

 18. sunt curios daca revin cu pedeapsa ii baga in catran si ii acopera cu pene de gaina

  imi isi imaginez un tribunal stil oprah cu tot felul de corpolente dandu-si cu parerea

 19. Cine nu cunoaste istoria, e obligat sa o repete…

 20. Astia in SUA s-au saturat de prea mult bine…
  Inceputul anarhiei…
  Unde-i LEGE, NU-i tocmeala, e anarhie!

 21. Cei cu o poveste lacrimogena, care strang mai multe like-uri, o sa scape, indiferent de infracțiune.