G4Media.ro

Un deputat ultra-ortodox din Knesset critică ținuta reprezentantei Israelului la Eurovision, Noa…

Foto: Knesset/Captură video

Un deputat ultra-ortodox din Knesset critică ținuta reprezentantei Israelului la Eurovision, Noa Kirel

Liderul partidului Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Moshe Gafni, a insinuat că, în opinia sa, vedeta pop israeliană Noa Kirel nu se acoperă suficient de mult, într-o intervenție în plenul Knessetului, luni dimineață, relatează Jerusalem Post.

În discursul său, Gafni a spus că elevii ultra-ortodocși nu merită să primească un buget mai mic pentru școală decât restul elevilor din Israel.

După ce a povestit în plen că fiica sa a învățat într-un liceu ultra-ortodox și apoi a intrat să lucreze în domeniul high-tech, Gafni a subliniat că experiența ei școlară a fost diferită față de alte școli din Israel.

„Fiica mea despre care tocmai am vorbit nu a învățat despre Noa Kirel”, a spus el. „Și ce dacă? Din această cauză, ea nu merită un buget?”.

După o pauză, el a adăugat apoi că îi va dona niște haine lui Kirel, insinuând că nu crede că hainele ei sunt suficient de bune.

Comentariul a fost întâmpinat cu proteste din partea altor parlamentari.

„Cu cele șapte miliarde de shekeli (1,78 miliarde euri, n.r.) pe care Gafni și prietenii săi le iau de la noi pentru distrugerea viitorului statului Israel și a educației naționale, el poate într-adevăr să doneze niște haine”, a scris deputatul Vladimir Beliak pe Twitter ca răspuns.

„Noa Kirel prezintă lumii fața bună a Israelului, MK Gafni se asigură să reamintească lumii despre întunericul pe care nu îl vom permite aici”, a declarat președinta organizației feministe Naamat, Hagit Pe’er. „Noa, ești minunată, puternică și dătătoare de putere. Probabil că te vei descurca și fără Gafni”.

Deputata Merav Ben Ari l-a numit un „comentariu respingător”.

„De ce se amestecă în ceea ce poartă Noa”, a scris ea. „Noa Kirel și-a construit o carieră dificilă de la o vârstă fragedă. În tot acest timp, ea s-a înrolat în armată și a făcut un serviciu militar complet. Ea a fost, de asemenea, un soldat remarcabil și, în cele din urmă, a reprezentat Israelul în mod minunat și într-un mod inspirat. Toate aceste lucruri, Gafni nu le-a făcut și nu știe nimic despre ele.”

Noa Kirel s-a clasat pe locul al treilea la recent încheiatul Eurovision de la Liverpool. Partidul Unitatea Torei are șapte deputați în Knesset și face parte din coaliția dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși condusă de premierul Benjamin Netanyahu, care dispune de 64 de deputați din totalul de 120. Unitatea Torei a amenințat că va vota împotriva proiectului de buget prezentat de guvern, dacă școlile ultra-ortodoxe nu primesc fonduri suplimentare. În caz că bugetul nu este adoptat până 29 mai, Knessetul este dizolvat automat și se convoacă alegeri anticipate, care ar fi al șaselea scrutin parlamentar în patru ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...