G4Media.ro

Un corp din Palatul Principilor din Alba Iulia a fost recepționat după…

Un corp din Palatul Principilor din Alba Iulia a fost recepționat după 4 ani de lucrări. Primăria vrea să înființeze un muzeu cu 21 de angajați, dar nu are exponate

Lucrările la un corp important al Palatului Principilor din Alba Iulia au fost recepționate, miercuri, de primăria orașului, după 4 ani de lucrări. Primarul Gabriel Pleșa a spus că ar putea fi deschis publicului în luna august a anului 2023, însă nu a precizat clar în ce fel se va putea face acest lucru.

Asta pentru că deocamdată, nu e clar nici ce destinație va avea întreaga clădire restaurată. Primarul Gabriel Pleșa spune că o parte va fi transformată în muzeu, adăugând că: ”Concret avem o grămadă de săli”.

Ar fi vorba despre un viitor muzeu, care nu are deocamdată exponate, dar ar putea avea 21 de angajați (dintre care 3 posturi vor fi de conducere). Primăria Alba Iulia a anunțat în urmă cu câteva zile că va înființa Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei, în subordinea consiliului local.

”Am discutat cu niște specialiști, și de la Muzeul Astra și de la muzeul din București, îmi scapă numele domnului… ne dau niște idei, ne oferă consultanță în continuare și în afară de ceea ce veți vedea, sigur că vom avea și exponate, probabil că va fi o sală destinată unor expoziții de artă temporară și alte lucruri care totuși aș prefera să fie surpriză. Concret avem, o să vedeți, o grămadă de săli. Vor puține obiecte, din păcate, care se găsesc la Alba Iulia din acea perioadă medievală. Multe obiecte le găsim la muzeul din Târgu Mureș, la muzeul din Cluj și chiar mai aproape, la muzeul Gabriel Bethlen din Aiud” a spus primarul Gabriel Pleșa, la recepția lucrărilor.

El a mai adăugat că își dorește ca muzeul să fie interactiv.

Valoarea lucrărilor (fără dotări) a fost de 5 milioane de euro, iar finanțarea a fost prin POR. Ar mai fi nevoie, spune primarul, de încă 15 milioane pentru a finaliza restaurarea întregii clădiri. Porțiunea recepționată miercuri reprezintă mai puțin de un sfert din întreg ansamblul care formează Palatul Principilor. Alte 3 milioane de euro au costat acoperișurile, care permit conservarea clădirii.

Pentru a putea găzdui obiecte de muzeu, primăria trebuie să obțină o acreditare de la Ministerul Culturii, o procedură care poate dura până la un an.

Palatul domină ca dimensiuni Cetatea Alba Carolina și, istoric, a fost reședința principilor Transilvaniei, reprezentând pentru 150 de ani centrul vieții politicii din Ardeal.

Este situat în spatele statuii lui Mihai Viteazul.

Palatul Principilor Transilvaniei, din Alba Iulia

Printre locatarii celebri s-au numărat Isabella, ultima regină a Ungariei, Sigismund Bathory, Mihai Viteazul și principele Gabriel Bethlen.

A fost vorba despre o reabilitare a unei clădiri care era într-o stare destul de mare de degradare. În patru ani au fost salvate mai multe mărturii istorice, descoperite noi indicii despre cum arăta clădirea în trecut.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa-i faca din ceara pe Coruptii USL care au fugit din Romania dupa ce au distrus-o, jefuit-o si vandalizat-o. S-ar umple imediat, puneti si in gradina 👍🏼