G4Media.ro

Un comandant ucrainean povestește momentul tensionat în care apărarea antiaeriană a distrus…

Sursa foto: JACK GUEZ / AFP

Un comandant ucrainean povestește momentul tensionat în care apărarea antiaeriană a distrus șase rachete hipersonice Kinjal cu sistemul american Patriot: „Șaisprezece ținte balistice au zburat din diferite direcții”

Un comandant militar ucrainean a detaliat modul în care, potrivit lui, brigada sa a doborât una dintre cele mai moderne rachete balistice rusești folosind un sistem de apărare aeriană Patriot al SUA, relatează CNN.

Ucraina spune că apărarea sa a reușit să intercepteze cu succes șase dintre rachetele rusești Kinjal pe 16 mai.

Comandantul Serhii Yaremenko și Brigada 96 de rachete antiaeriene din cadrul Centrului de Comandă Aeriană s-au aflat în centrul apărării, deși nu și-au dat seama decât mai târziu că au învins una dintre cele mai puternice arme ale Rusiei, a declarat el într-un interviu acordat joi.

„Sincer vorbind, mi-am dat seama că am doborât racheta Kinjal abia după ce analiștii experți au examinat epava”, a declarat Iaremenko pentru Army Inform, un site al Ministerului ucrainean al Apărării.

Când Rusia și-a lansat asaltul, „Șaisprezece ținte balistice au zburat din diferite direcții, majoritatea dintre ele vizând sistemul Patriot”, a spus comandantul, referindu-se la puternicul sistem de apărare antirachetă furnizat de SUA.

„Sunt întotdeauna mândru de subordonații mei, dar de data aceasta chiar și eu am fost șocat de rezistența lor. Oamenii și-au dat seama că rachetele balistice se îndreptau direct spre ei”, a continuat el.

„Nu au intrat în panică nicio secundă, au acționat în mod coordonat și organizat, au împărțit țintele între sectoare și au asigurat distrugerea lor la o distanță minimă, suficient de mare pentru a reduce probabilitatea deteriorării infrastructurii.”

Yaremenko a declarat că luptătorii ucraineni au fost emoționați când toate țintele au fost în cele din urmă distruse și spațiul aerian a fost declarat liber. Mai târziu au aflat că printre țintele doborâte se aflau șase rachete Kinjal.

Incidentul dovedește valoarea sistemului Patriot pentru Ucraina, rezistând chiar și împotriva armelor pe care Moscova le-a prezentat ca fiind imposibil de combătut, a declarat Yaremenko.

Kinjal, sau Kh-47, a fost prezentată de președintele rus Vladimir Putin și de armata sa ca un exemplu al arsenalului modernizat de rachete al Moscovei, susținând că viteza sa hipersonică o face extrem de dificil de interceptat. O rachetă balistică lansată din aer, Kh-47 are o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri, astfel că poate fi lansată departe de câmpul de luptă.

Se deplasează cu o viteză de aproximativ 10 ori mai mare decât viteza sunetului și este derivată din racheta balistică Iskander, cu rază de acțiune mai scurtă, care este lansată de la sol. Ea transportă un focos de aproape 500 de kilograme.

Ministerul rus al Apărării susține că a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de producție americană, la Kiev, în timpul asaltului din 16 mai, în ciuda faptului că Ucraina a declarat că a distrus toate rachetele rusești în atacul de dimineață devreme.

Oficialii americani au inspectat sistemul și au declarat că pagubele au fost „minime”, potrivit CNN. Nu a fost clar dacă sistemul a fost avariat de o lovitură reală de rachetă sau de resturi care au căzut.

Sistemul Patriot are un radar puternic pentru a detecta țintele care se apropie la distanță mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și nu numai. Dar emisia radarului necesară pentru a detecta amenințările la distanță face, de asemenea, posibil ca inamicul să detecteze bateria Patriot și să își dea seama de locația acesteia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dupa ce se va termina razboiul, oamenii astia vor face instructie cu membrii NATO.

  2. Cand am citit parca am fost la capatul unui exercitiu de matematică.
    Despre asta a fost vorba in propozitie.Si rusii balsoi,ai lui Putin,nici acum nu vor sa priceapă.Propaganda,mancauar….De aici o sa li se tragă.Pană si unii popi au pus botul.