G4Media.ro

Un coif, turban turcesc cu diademă, găsit de polițiștii în locuința unui…

Sursa Foto: Poliția Română

Un coif, turban turcesc cu diademă, găsit de polițiștii în locuința unui bărbat care încerca să îl vândă pe internet cu 5000 de lei

Un obiect cu valoare de patrimoniu – un coif datând, cel mai probabil, din secolul al XVIII-lea – a fost descoperit de către poliţiştii argeşeni în locuinţa unui bărbat care încerca să vândă artefactul pe site-uri de specialitate. Bărbatul cerea, potrivit unor surse din anchetă, 5.000 de lei pe obiectul cu valoare istorică.

„Un coif – turban turcesc cu diademă, posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural naţional, a fost descoperit în urma unei percheziţii desfăşurată în cursul zilei de 25 ianuarie a.c., de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Argeş. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, în care se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural şi tăinuire”, informează, marţi, oficialii Poliţiei judeţene Argeş.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că bărbatul – un localnic în vârstă de 55 de ani, din Ştefăneşti – a declarat că are obiectul de patrimoniu de la o altă persoană. El încerca să îl valorifice postând anunţuri pe site-urile specializate în vânzări. Bărbatul cerea pe coif aproximativ 5.000 de lei.

Artefactul a fost ridicat de poliţişti în vederea continuării cercetărilor, urmând să fie predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Argeş, pentru a fi supus unei expertize de specialitate.

Legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil prevede obligaţia persoanelor fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geologice sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea. Conform aceluiaşi act normativ, bunurile trebuie apoi predate la Direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu cultural naţional, în termen de 10 zile.

Autorii descoperirilor întâmplătoare care au predat în condiţiile legii bunurile descoperite au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ăla e turban? Bine că ați pus măcar “ f” la coif, nefericiților…

  2. Pentru ca articolul sa fie complect trebuia ceruta de la Ministerul Culturii , sau cine se ocupa de decontarea celor 30% ,măcar suma totală plătită persoanelor care ” au descoperit întâmplător” obiecte de patrimoniu, câte persoane au primit ceva și câte au descoperit ceva

  3. Poate era din patrimoniul national al Turciei. Dar Garcea nu are prea multa minte, s-a dus repede sa faca perchezitie.

    • Orice e in subsolul national e patrimoniu national, indiferent de provenienta. De exemplu, când iti vor găsi ție proteza dentară fabricată in China ( și cu doi dinti din față lipsă), va fi dusă la Antipa ca bun românesc, nu chinezesc.

    • „Orice e in subsolul national e patrimoniu national”
      Și ra.hatul din WC din fundul curții.

      Stat comunist.
      D-aia nu progresăm, ne e frică să nu se îmbogățească cine nu trebuie.

      În statele cu legislație anglo-saxonă, cum de e legal?

  4. Turbane purtau Turcii , Valahi si oltenii , deci cascheta face parte din patrimoniu Valaho-oltean ….

  5. Va mai amintiti de stirea privtoare la intentia guvernului olandez de a cumpara un tablou de Rembrandt de la familia Rothschild (https://www.g4media.ro/senatul-olandez-a-aprobat-achizitionarea-cu-o-suma-uriasa-a-unui-tablou-celebru-pictat-de-rembrandt-aflat-in-proprietatea-familiei-rothschild.html)?

    La noi e puscarie … la ei e un deal. Diferenta dintre statul comunist si statul capitalist.

  6. legea e clara : tot ce este sub pamint si in ape apartine statului Daca a fost mostenire de familie se schimba treaba Se inregistreaza la patrimoniu si nu ai voie sa-l comercializezi decit cu dezlegare de la ei In cazul descoperirilor si aici este clar Se preda statului si primesti un procent din valoare Asa este in toate tarile civilizate numai ca acolo procentele sint grase Va amintiti serialul cu cousteau Cerea aprobare statului respectiv ci ce gasea preda contra comision Daca nu ar fi asa s-ar pierde valori istorice inestimabile pentru romani Vedeti exemplu bratarilor dacice care dupa revolutie au invadat ocidentul Trebuie sa fie o disciplina in acest domeniu