G4Media.ro

Un candidat la alegerile locale de duminică din Mexic ucis, altul rănit…

Sursa foto: Wikimedia

Un candidat la alegerile locale de duminică din Mexic ucis, altul rănit / 30 de candidaţi ucişi în violenţe în campanie

Un candidat în alegerile municipale – prevăzute duminică odată cu alegerile prezidenţiale – din statul mexican Morelos (centru) a fost asasinat, iar altul a fost rănit în statul Jalisco (vest), anunţă autorităţile locale, în contextul în care carteluri şi organizaţii criminale exercită presiuni asupra candidaţilor cu speranţa să-şi păstreze influenţa şi în care au fost asasinaţi deja aproximativ 30 de candidaţi în Mexic, relatează AFP, preluată de News.ro.

Aceste crime au loc cu doar câteva zile înaintea alegerilor de la 2 iunie, în care mexicanii sunt chemaţi să-şi aleagă un nou preşedinte şi peste 20.000 de lideri la nivel naţional şi local.

Campania electorală a fost marcată de numeroase violenţe, atribuite crimei organizate împotriva candidaţilor – dintre care aproximativ 30 au fost asasinaţi -, potrivit organizaţiei Data Civica.

Guvernul mexican înregistrează 22 de asasinate.

În statul Morelos, un candidat în alegerile muncipale din oraşul Cuautla, Ricardo Arizmendi, a fost ucis, a anunţat marţi Guvernul acestui stat.

Presa locală scrie că acesta a fost ucis prin împuşcare – cu cinci gloanţe – de către doi bărbaţi care au fugit apoi cu o motocicletă.

În statul Jalisco, Gilberto Palomar, candidat la Primăria oraşuloui Encarnacion de Diaz, a fost rănit prin împuşcare – cu patru gloanţe – într-un domicliu în care îşi pregătea campania electorală împreună cu doi colaboratori, a anunţat şeful securităţii din acest stat. Ricardo Sanchez Beruben.

Cartelurile drogurilor şi alte organizaţii criminale exercită presiuni asupra candidaţilor din toate partidele, cu speranţa de a-şi păstra incluenţa după alegeri.

Potrivit autorităţilor, ele încearcă să-şi impună proprii candidaţi, alegând unul şi interzicând altora să candideze sub ameninţarea morţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...