G4Media.ro

UPDATE Un balon spion chinezesc zboară deasupra Americii de Nord

sursa foto: Captura YouTube

UPDATE Un balon spion chinezesc zboară deasupra Americii de Nord

Statele Unite și Canada monitorizau vineri cel puțin un balon spion chinezesc care a zburat la mare altitudine timp de mai multe zile deasupra Americii de Nord și a unor situri militare sensibile, un episod care reaprinde tensiunile dintre Washington și Beijing cu doar câteva zile înainte de o vizită planificată în China a șefului diplomației americane, Antony Blinken, potrivit boursorama.com.

UPDATE China a anunțat că ,verifică informațiile: „Verificarea rapoartelor este în curs de desfășurare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, în cadrul unei ședințe de informare, adăugând că „până când faptele nu vor fi clare, emiterea de conjecturi și amplificarea problemei nu vor ajuta la rezolvarea corectă a acesteia”, potrivit agenției AFP.

Pentagonul a anunțat joi că balonul se afla în spațiul aerian al SUA, iar guvernul canadian a declarat vineri că investighează „un al doilea posibil incident”.

La cererea președintelui Joe Biden, Pentagonul a luat în considerare posibilitatea de a doborî balonul, dar decizia a fost luată de a nu face acest lucru din cauza riscurilor pe care le prezintă resturile pentru persoanele de la sol, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului.

„Nu avem nicio îndoială că balonul provine din China”, a spus el.

„Luăm măsuri pentru a ne proteja împotriva colectării de informații sensibile”, a spus el, subliniind totodată „valoarea adăugată limitată în ceea ce privește colectarea de informații” a dispozitivului, descris ca un balon cu dimensiuni destul de mari.

„Am considerat că este suficient de mare pentru ca resturile să provoace pagube” dacă ar fi fost doborât deasupra unei zone populate, a precizat aceeași sursă.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a declarat că Comandamentul de Apărare Aerospațială al SUA și al Canadei (Norad) monitorizează traseul balonului.

„Balonul zboară în prezent la o altitudine mult peste cea a traficului aerian comercial. Nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru cei de la sol”, a spus el într-o declarație.

„Al doilea incident”

„Canadienii sunt în siguranță, iar Canada ia măsuri pentru a asigura siguranța spațiului său aerian, inclusiv monitorizarea unui potențial al doilea incident”, a precizat Ministerul canadian al Apărării într-un comunicat, fără a da detalii despre acest posibil al doilea balon.

Canada nu s-a referit la China. „Agențiile de informații ale Canadei lucrează cu partenerii lor din SUA și continuă să ia toate măsurile necesare pentru a proteja informațiile sensibile ale Canadei de amenințările serviciilor de informații străine”, a precizat departamentul.

„În mod clar, acest balon este destinat supravegherii, iar traiectoria sa actuală îl duce deasupra unor situri sensibile”, inclusiv baze aeriene și silozuri de rachete strategice, a declarat înaltul oficial american din domeniul apărării, referindu-se la statul Montana din nord-vestul SUA.

 

 

Balonul a intrat în spațiul aerian al SUA „în urmă cu aproximativ două zile”, dar serviciile de informații americane îl monitorizau deja, a precizat sursa, adăugând că nu este prima dată când armata americană a văzut o astfel de intruziune.

De data aceasta, însă, balonul a rămas mult mai mult timp în spațiul aerian al SUA.

Avioane de vânătoare s-au apropiat de balon deasupra statului Montana, a precizat aceeași sursă.

„Acțiune destabilizatoare”

Washingtonul a ridicat problema în fața autorităților chineze.

„Le-am comunicat gravitatea incidentului”, a declarat oficialul american. „Le-am spus clar că vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja oamenii pe teritoriul nostru”.

Ziarul Global Times, care este finanțat de Partidul Comunist Chinez, dar nu este un organ oficial, a ironizat incidentul.

„Balonul în sine este o țintă mare”, a scris pe Twitter Global Times. „Dacă baloanele din alte țări chiar pot pătrunde nestingherite pe continentul american, sau chiar pot intra pe cerul unor state, acest lucru nu face decât să dovedească faptul că sistemul de apărare aeriană al SUA este doar pentru spectacol și nu poate fi de încredere”, a glumit acesta.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților americane, Kevin McCarthy, a denunțat o „acțiune destabilizatoare” din partea unei Chine care „ignoră cu nerușinare suveranitatea SUA”. El i-a cerut lui Joe Biden „să nu rămână tăcut”.

Călătoria lui Antony Blinken în China, programată pentru duminică și luni, va fi prima vizită în această țară a unui secretar de stat american din octombrie 2018, în timp ce cele două superputeri încearcă să evite ca tensiunile ridicate dintre ele să escaladeze într-un conflict deschis.

Printre numeroasele domenii de dispută se numără Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său, și activitățile Chinei în Asia de Sud-Est.

În Filipine, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a semnat joi acorduri de consolidare a prezenței militare americane în această țară, în fața puterii crescânde a Chinei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. atat pot chinezii, sa trimita baloane ca altceva nu au :))) maine poimaine il trimit pe winnie de pooh :))

  2. Daca era pe deasupra Chinei,Xi ar fi sarit ca ars.Sau pe deasupra Rusiei,Putin si-ar fi facut un buncar si mai mare si mai dosit.Kiril ar fi zis ca satana se apropie….Chiar asa,el a participat la dezvelirea statuii lui Stalin,s-o sfintească😁,sa-i dea cu busuiocul.

  3. Daca era pe deasupra Chinei,Xi ar fi sarit ca ars.Sau pe deasupra Rusiei,Putin si-ar fi facut un buncar si mai mare si mai dosit.Kiril ar fi zis ca satana se apropie….Chiar asa,el a participat la dezvelirea statuii lui Stalin,s-o sfintească😁,sa-i dea cu busuiocul?

  4. Scrie Made in China pe el?

  5. Cea mai mare armata a lumii, cea care detine conform propriilor declaratii „cea mai tare aparare antiaeriana si antibalistica” NU E IN STARE SA DOBOARE UN BALON!

    UN BALON CHINEZESC! Va dati seama, un balon contrafacut! Si amerlocii nu-s in stare sa-l dea jos!

    PS: sper sa aiba chipul lui Kim Jong Un pictat pe balonel

  6. În troposferă, unde există curenți de aer cu direcție stabilă, se folosesc baloane meteorologice precum și dirijabile de cercetare, cumva similare sistemelor de cercetare prin satelit, așa că spionarea, indiferent de către cine, de unde și cum este făcută tot spionare este.