G4Media.ro

Un astronaut american se va întoarce pe Pământ cu o navă spațială…

Un astronaut american se va întoarce pe Pământ cu o navă spațială rusă

Astronautul american Mark Vande Hei a reușit să stea aproape un an în spațiu. Acum, se confruntă cu o situație neobișnuită: La sfârșitul lunii, se va întoarce pe Pământ cu o navă spațială rusă, în timp ce tensiunile dintre cele două țări se adâncesc, transmite voanews.com

Vande Hei – care a doborât recent recordul american de 340 de zile  în spațiu – va părăsi Stația Spațială Internațională (ISS) împreună cu doi ruși într-o capsulă Soyuz. Aceștia vor ateriza în Kazahstan pe 30 martie.

Până atunci, astronautul va fi petrecut 355 de zile în spațiu, stabilind un nou record american. Recordul mondial de 438 de zile  în spațiu aparține Rusiei.

NASA insistă asupra faptului că planurile de întoarcere a lui Vande Hei la sfârșitul lunii rămân neschimbate, chiar dacă invazia Rusiei în Ucraina a dus la anularea lansărilor, la ruperea contractelor și la un război al cuvintelor cu liderul Agenției Spațiale Ruse, Dmitri Rogozin.

Astronautul NASA în retragere Scott Kelly se numără printre cei care se ceartă cu Rogozin, un apropiat al lui Vladimir Putin. Enervat de ceea ce se întâmplă în Ucraina, Kelly a returnat medalia rusească pentru explorarea spațiului la Ambasada Rusiei din Washington.

În ciuda conflictului de pe Pământ, Kelly crede că cele două părți „pot să colaboreze” în spațiu.

El a declarat pentru Associated Press: „Avem nevoie să dăm un exemplu că două țări care, din punct de vedere istoric, nu au fost în cei mai prietenoși termeni, pot totuși să lucreze undeva în mod pașnic. Iar acel loc este Stația Spațială Internațională. De aceea trebuie să luptăm pentru a o păstra”.

NASA dorește să mențină stația spațială în funcțiune până în 2030, la fel ca și agențiile spațiale europeană, japoneză și canadiană, în timp ce rușii nu s-au angajat dincolo de data inițială de încheiere, 2024.

SUA și Rusia sunt principalii operatori ai ISS, care este ocupată permanent de 21 de ani. Până când SpaceX a început să lanseze astronauți în 2020, americanii au avut parte în mod regulat de plimbări cu capsule rusești Soyuz pentru zeci de milioane de dolari pe loc.

Agențiile spațiale americană și rusă lucrează la un plan pe termen lung în care un rus ar urma să fie lansat pe o capsulă SpaceX începând din această toamnă, iar un american ar urca pe Soyuz. Acest lucru ar permite o prezență americană și rusă pe stație în permanență.

Vande Hei, în vârstă de 55 de ani, un colonel de armată în retragere, s-a mutat pe stația spațială în aprilie anul trecut, lansându-se pe o Soyuz din Kazahstan împreună cu Piotr Dubrov și un alt rus. El și Dubrov au rămas de două ori mai mult decât de obicei pentru a ajuta la o echipă de filmare rusă care a vizitat-o în octombrie.

Pe măsură ce situația de la 420 de kilometri mai jos s-a înrăutățit luna trecută, Vande Hei a declarat că a evitat discuțiile despre Ucraina cu Dubrov și Anton Shkaplerov, comandantul lor rus. Alți trei ruși vor fi lansați vineri din Kazahstan pentru a-i înlocui.

„Nu am vorbit prea mult despre asta. Nu sunt sigur că vrem cu adevărat să mergem acolo”, a declarat Vande Hei unui reporter de televiziune la mijlocul lunii februarie.

Operațiunile stației spațiale continuă ca de obicei – pe orbită și pe Pământ, potrivit NASA.

„Ar fi o zi tristă pentru operațiunile internaționale dacă nu vom putea continua să operăm în mod pașnic în spațiu”, a declarat Kathy Lueders, șefa zborurilor spațiale cu echipaj uman de la NASA, care a precizat că ar fi „foarte dificil” să facă singură cercetări în spațiu.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Să te ții acum ce de scenarii, urlete și aiureli! Popcorn! :)))))

  2. Care scandalele bre? Ai vrut sa zici sandalele?