G4Media.ro

DOCUMENT Prognoză sumbră a Comisiei Europene: România va avea în acest an…

sursa foto: Comisia Europeană

DOCUMENT Prognoză sumbră a Comisiei Europene: România va avea în acest an o scădere economică de 6% din PIB, urmată de o creștere de 4% în 2021

Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, arată Comisia Europeană în prognoza de vară făcută publică astăzi. Potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6 % din PIB în 2020 și o creștere de 4 % în 2021 (cifre similare cu cele din prognoza de primăvară a Comisiei). România este una dintre țările cu cea mai mică scădere economică prognozată în 2020 din întreaga UE.

Prognoza Comisiei este mult mai sumbră decât cea a guvernului și a Comisiei Naționale de Prognoză. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat săptămâna trecută că șe așteaptă la o contracție economică între 2 și 3% din PIB pentru acest an.

Comisia arată că un al doilea val al pandemiei în România sau într-una dintre țările care reprezintă parteneri comerciali importanți poate întârzia revenirea economiei. Un alt factor important al revenirii economiei este gestionarea îngrijorărilor legate de măsurile fiscale adoptate înainte de apariția pandemiei (creșterea pensiilor și a alocațiilor – n.red.). Acestea ar putea duce la creșterea costurilor de finanțare a deficitului.

Comisia preconizează că economia UE se va contracta cu 8,3 % în 2020 și va crește cu 5,8 % în 2021. Prognoza de vară pentru întreaga Uniune Europeană este mai sumbră decât cea de primăvară, când estimase o scădere de doar 7,4 %.

Țările cu cea mai mare contracție prognozată de Comisie în 2020 sunt Italia (-11,2% din PIB), Spania, Croația și Franța, în timp ce Polonia (-4,6%), Danemarca (-5,2%), Suedia (-5,3%) și România (-6% din PIB) au printre cele mai mici scăderi prognozate.

De remarcat că prognoza Comisiei Europene nu a luat în calcul efectele planului de redresare de 750 de miliarde de euro (NextGenerationEU) deoarece ea nu a fost aprobată încă de statele membre.

În curs de actualizare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Important e sa avem pensiile speciale neatinse. Ce daca unii mor de foame. Vrem sa nu se mai trezească specialii in cearceafuri de mătase?

  2. Tinand cont ca 3 luni n-a muncit mai nimeni, e parfum. Nu ca la noi s-ar munci, dar ca idee …

  3. -Si in Germania ministrul finantelor a inainta un procent de scadere de 6.3% , in Spania cu pana 13.6%, asa ca ar fi binisor la noi.

    • Cred că băieții din comisie se înșală, economia României este mult mai rezilienta de cît cred unii sau alții… Motivul: economia informală. Scăderea estimată de mine, 2.2% in linie cu estimările analiștilor bancari, nu cozile de topor din CE, care sunt disperați de ciuda…

  4. Deci Catu minte cu nerusinare.

  5. Io zic ca o sa avem parte de o crestere mai degraba “din p…”, nu in V :)) vorbim la anu’ cand vom fi si mai datori si mai saraci!

  6. Daca Comisia Europeana prognozeaza o scadere de 6%,nu pot sa nu ma gandesc ce scadere aveam daca mai era Dancila prim ministru cu cozile ei de topor.

  7. E foarte bine daca este asa ,atunci guvernul poate plati ,citeva luni ce au mai ramas pina la finele anului , pensiile marite cu 40% din imprumuturi sau din rectificarea bugetara din luna iulie si poate continua sa includa marirea , cu rectificarile ce vor contine si impozitarea pensiilor mai mari de o suma fixa , la anul . Anul viitor vor avea o larga majoritate ce le va permite sa faca asta . Acum deja stim ca pensiile vor fi marite cu 40 % de la intii septembrie a.c. si ca in anul ce vine majoritatea parlamentara, nou formata, din PNL-USR va produce schimbari majore in legislatia muncii si nu numai , obligata fiind si de intelegerile cu UE ce coreleaza obtinerea de fonduri europene sub forma de imprumut sau granturi , de respectarea statului de drept .In fapt PNL nu are alta alternativa . Legea maririi pensiilor este in vigoare , banii necesari au fost cuprinsi in bugetul anual si chiar daca colectarea sumelor la buget este mai mica ,redistribuirea de bani in urma rectificarii anuale permite aceasta crestere . PNL nu poate veni in parlament cu modificari ale legislatiei atasate mariri pensiilor cu 40 % , nu poate da nici ordonanta de urgenta , nu poate nici cere prorogarea , nici marirea in etape , nici aplicarea unui coeficient mai mic de crestere , parlamentul dominat de PSD &com . va refuza imediat toate cererile PNL. Deocamdata se joaca politic anuntul maririi pensiilor . PSD cere motiune de cenzura , dar asta doar la nivel declarativ . Presedintele interimar al PSD are nevoie de- forta mediatica- in vederea obtinerii postului de sef absolut in urma congresului PSD din luna August . PSD nu poate depune motiune de cenzura in vederea darimarii guvernului Orban , daca nu ii reuseste (exista clar aceasta posibilitate , banii actuali si cei viitori sunt pe mina guvernului ) pierde masiv electoral , daca ii reuseste , nu are nici un beneficiu palpabil , presedintele Iohannis nu va da PSD-ului sansa de a forma un nou guvern asa cum a tot repetat de nenumarate ori . Se pare ca si la nivel de alegeri locale , acolo unde este posibil , dreapta romaneasca compusa din PNL-USR-PLUS si pe alocuri PMP va desemna candidati comuni in Bucuresti si mai peste tot in tara.Este foarte clar ca nu pot rata aceasta sansa unica de a conduce intreaga tara in tandem cu presedintele Iohannis timp de 4 ani si evident functie de realizari cel putin inca patru ani .Deja ar trebui sa apara echipele ce vor sustine noii primari si asta doar pentru a vedea si noi calitatea acestor oameni . Norocul nu apare in fiecare zi .Acum este un moment prielnic .Chiar daca stim toate acestea este interesant sa ne bucuram si de scenetele (uneori comice ) politice ce se acutizeza – zi de zi – dar asta doar pina in momentul in care reclama electorala este oprita prin lege .Surprize multe ne asteapta si pentru asta chiar merita sa nu ne grabim .

  8. E foarte bine daca este asa ,atunci guvernul poate plati ,citeva luni ce au mai ramas pina la finele anului , pensiile marite cu 40% din imprumuturi sau din rectificarea bugetara din luna iulie si poate continua sa includa marirea , cu rectificarile ce vor contine si impozitarea pensiilor mai mari de o suma fixa , la anul . Anul viitor vor avea o larga majoritate ce le va permite sa faca asta . Acum deja stim ca pensiile vor fi marite cu 40 % de la intii septembrie a.c. si ca in anul ce vine majoritatea parlamentara, nou formata, din PNL-USR va produce schimbari majore in legislatia muncii si nu numai , obligata fiind si de intelegerile cu UE ce coreleaza obtinerea de fonduri europene sub forma de imprumut sau granturi , de respectarea statului de drept .In fapt PNL nu are alta alternativa . Legea maririi pensiilor este in vigoare , banii necesari au fost cuprinsi in bugetul anual si chiar daca colectarea sumelor la buget este mai mica ,redistribuirea de bani in urma rectificarii anuale permite aceasta crestere . PNL nu poate veni in parlament cu modificari ale legislatiei atasate maririi pensiilor cu 40 % , nu poate da nici ordonanta de urgenta , nu poate nici cere prorogarea , nici marirea in etape , nici aplicarea unui coeficient mai mic de crestere , parlamentul dominat de PSD &com . va refuza imediat toate cererile PNL. Deocamdata se joaca politic anuntul maririi pensiilor . PSD cere motiune de cenzura , dar asta doar la nivel declarativ . Presedintele interimar al PSD are nevoie de- forta mediatica- in vederea obtinerii postului de sef absolut in urma congresului PSD din luna August . PSD nu poate depune motiune de cenzura in vederea darimarii guvernului Orban , daca nu ii reuseste (exista clar aceasta posibilitate , banii actuali si cei viitori sunt pe mina guvernului ) pierde masiv electoral , daca ii reuseste , nu are nici un beneficiu palpabil , presedintele Iohannis nu va da PSD-ului sansa de a forma un nou guvern asa cum a tot repetat de nenumarate ori . Se pare ca si la nivel de alegeri locale , acolo unde este posibil , dreapta romaneasca compusa din PNL-USR-PLUS si pe alocuri PMP va desemna candidati comuni in Bucuresti si mai peste tot in tara.Este foarte clar ca nu pot rata aceasta sansa unica de a conduce intreaga tara in tandem cu presedintele Iohannis timp de 4 ani si evident functie de realizari cel putin inca patru ani .Deja ar trebui sa apara echipele ce vor sustine noii primari si asta doar pentru a vedea si noi calitatea acestor oameni . Norocul nu apare in fiecare zi .Acum este un moment prielnic .Chiar daca stim toate acestea este interesant sa ne bucuram si de scenetele (uneori comice ) politice ce se acutizeza – zi de zi – dar asta doar pina in momentul in care reclama electorala este oprita prin lege .Surprize multe ne asteapta si pentru asta chiar merita sa nu ne grabim .