G4Media.ro

UE vrea un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan. Miză uriașă,…

Foto: Wikipedia

UE vrea un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaidjan. Miză uriașă, după ce Rusia a dat semnale că ar putea tăia aprovizionarea cu gaze

Comisia Europeană a propus ţărilor UE un acord cu Azerbaidjanul pentru a creşte importurile de gaze naturale şi a sprijini extinderea gazoductelor necesare pentru aceste importuri, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters și citat de Agerpres.

Soluția propusă de Comisiei vine pe fondul eforturilor bilaterale făcute de mai multe guverne din UE, printre care și cel din România, de a încheie contracte cu Azerbaidjan pentru livrarea de gaze naturale.

Memorandumul de înţelegere, care are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre şi ar putea fi modificat, face parte din eforturile Uniunii Europene de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti, ca urmare a războiului din Ucraina

„Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puţin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială şi cerere de pe piaţă”, se arată în documentul consultat de Reuters şi care este datat 11 iulie.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porţiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări din Europa precum Italia.

Documentul de lucru menţionează că ambele părţi vor încuraja finanţarea extinderii reţelei de conducte pentru a putea fi majorate livrările de gaze spre Europa, adăugând că astfel de investiţii ar trebui să permită, în viitor, transportul de gaze cu emisii reduse de carbon.

În plus, majorarea livrărilor spre Europa ar cere Azerbaidjanului să îşi majoreze la rândul său producţia internă de gaze.

Memorandumul de înţelegere subliniază importanţa „contractelor pe termen lung, predictibile şi stabile” pentru a oferi siguranţă producătorilor de gaze dar, în acelaşi timp, precizează că viitoarele contracte de gaze trebuie să fie în linie cu obiectivele climatice ale UE, care potrivit Bruxelles-ului prevăd o diminuare a utilizării gazelor naturale, mai ales după 2030.

Acordul preliminar prevede, de asemenea, că UE şi Azerbaidjan vor examina dezvoltarea de interconexiuni de electricitate, pentru a promova energiile regenerabile, şi vor discuta comerţul cu hidrogen în viitor.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea unor noi reduceri ale livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa s-au înmulţit săptămâna aceasta, după ce grupul rus Gazprom a demarat lucrările de mentenanţă la gazoductul Nord Stream 1. Mai mult, guverne şi companii au avertizat că Moscova ar putea prelungi perioada în care conducta Nord Stream 1 va fi nefuncţională, transmite Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. dap, schimbati un mafiot cu altul la furnizare

  2. O idee nu foarte strălucita, având in vedere ca Azerbaidjan este un aliat al Rusiei.

  3. Se citește disperarea postacilor rusnaci mai sus. Azerbaidjan e o democrație adevărată pe lângă Rusia Fascista a lui Vladolf Putler, c4nc3rul secolului 21.

    • Ma peej pe tine, hai pe interval sklavete sa vedem cine e mai smecher, mujicia sau democrația. Sau nu ai cohones sa o dam parte în parte sklavete Putlerist?

    • Bugetarule….din comentariul tău reiese ca ești speriat și în întunericul mintii tale limitate și a perspectivei ca dacă îți pierzi locul de munca,ramai cu 5 copeici/postare. Te sperie gândul ca rusii n o samai vândă gaz în Europa civilizata și deja ti ai pierdut busola! Apropo….încă nu ti wi folosit voucherele de vacanta,sa iei și tu o pauza?

  4. Da, totuși e un pansament. Elita politica UE va trebui să identifice alternative reale care să slăbească dependenta uniunii de energie importată. Altfel schimbam un dictator cu altul ia acesta din urmă are și ambiții și putere. Nu mai zic de influența politică.