G4Media.ro

UE prelungește restricțiile pentru importurile de cereale ucrainene: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia…

sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

UE prelungește restricțiile pentru importurile de cereale ucrainene: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia pot interzice vânzările interne/ Liber pentru tranzit

Comisia Europeană a anunțat, luni, că prelungește până la 15 septembrie un acord prin care cinci dintre vecinii Ucrainei din UE pot restricționa importurile de cereale ucrainene, transmite Reuters.

La 2 mai, UE a permis celor cinci țări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul prin aceste țări pentru exportul în altă parte, inclusiv către alte țări UE.

Aceste restricții, menite să reducă excesul de ofertă, urmau să expire luni. Cele cinci țări au solicitat o prelungire, plângându-se că grâul ucrainean mai ieftin face ca producția internă să devină nerentabilă. Ucraina a făcut presiuni pentru ca acestea să fie ridicate.

Comisia Europeană a afirmat într-o declarație că acestea vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie.

Comisia, care supervizează politica comercială a UE, a declarat că blocajele și capacitatea de stocare redusă persistă, iar eliminarea treptată de la jumătatea lunii septembrie va permite îmbunătățiri în ceea ce privește scoaterea cerealelor din Ucraina și trecerea prin țările de tranzit.

Restricțiile în sine vor fi mai limitate, de exemplu, nu se vor mai aplica la însămânțarea semințelor.

UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă inițială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a sprijini eforturile Kievului de a respinge invazia Rusiei. Luna trecută, a fost de acord să prelungească suspendarea tarifelor pentru încă un an.

Cele cinci țări au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor.

Din cauza războiului cu Rusia, Ucraina a întâmpinat dificultăți în exportul prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a sporit dependența sa de rutele prin estul UE.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a solicitat joi eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export pentru produsele agricole ucrainene în cadrul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...