G4Media.ro

UE lansează o investigație privind contractele publice chinezești pentru dispozitive medicale

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

UE lansează o investigație privind contractele publice chinezești pentru dispozitive medicale

Comisia Europeană a lansat o investigație privind achiziția de dispozitive medicale de către China, pentru a stabili dacă societățile europene au acces echitabil la această piață, informează miercuri Monitorul Oficial al Uniunii Europene, transmite Reuters.

Este pentru prima dată când este lansată o investigație în baza regulamentului IMPI (International Public Procurement Instrument) din iunie 2022, care permite executivului european să investigheze presupusele bariere în calea accesului la piețele țărilor terțe și să inițieze consultări cu aceste țări.

La finalul acestei anchete, care se așteaptă să dureze cel puțin nouă luni, Bruxellesul ar putea decide să restricționeze accesul producătorilor chinezi de dispozitive medicale la contractele publice din UE. Beijingul nu a reacționat imediat.

În avizul publicat în Monitorul Oficial sunt citate mai multe măsuri care susțin suspiciunile de favoritism, printre care politica „buy in China”, restricțiile privind achiziționarea de bunuri importate și condițiile din cadrul achizițiilor centralizate de dispozitive medicale, în special de către spitale, „care conduc la oferte anormal de scăzute care nu pot fi susținute de companii cu profit”.

„Evaluarea preliminară a Comisiei este că măsurile și practicile menționate mai sus au ca rezultat o barieră serioasă și recurentă, de jure și de facto, în calea accesului operatorilor economici, produselor și serviciilor din UE la piețele publice de dispozitive medicale din (China)”, se arată în document.

Comisia invită autoritățile chineze „să își prezinte punctele de vedere și să furnizeze informații relevante cu privire la presupusele măsuri și practici” și să „inițieze consultări (…) în vederea eliminării sau remedierii presupuselor măsuri și practici”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Când in China se fabrică până si ibuprofenul…Vom simți până unde s a umplut de lehamite Occidentul a fabrica de la un ac până la un satelit in favoarea Chinei cand aceștia vor invada Taiwanul si restul lumii va trebui să adopte pachețele de sancțiuni chinejilor….Explozia prețurilor cu Ucraina a fost pantaloni scurți..