G4Media.ro

UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer…

UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer şi CureVac / Costul unei doze Pfizer este de 15,5 euro. CureVac ar putea-o vinde cu 10 – 12 euro

Uniunea Europeană ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru a-şi asigura sute de milioane de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial european implicat în discuţiile cu grupurile farmaceutice.

Potrivit acestui oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer şi compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preţ total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preţ care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziţionate alte 100 milioane de doze de vaccin, a adăugat oficialul.

Aceste detalii legate de preţ, care până acum nu au fost dezvăluite, confirmă faptul că Uniunea Europeană va plăti mai puţin decât SUA pentru fiecare doză de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer. Sursa a mai spus că acordul convenit include şi o asigurare că ţările UE vor primi despăgubiri dacă producătorul farmaceutic american va direcţiona dozele de vaccin către SUA.

Separat, Uniunea Europeană a acceptat să plătească 10 euro pentru fiecare din cele 225 de milioane de doze iniţiale de vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de CureVac, ceea ce înseamnă un discount faţă de preţul de 12 euro pe care compania l-a stabilit iniţial. Recent blocul comunitar a ajuns la un acord cu CureVac pentru a-şi asigura până la 405 milioane doze de vaccin, dintre care 180 de milioane sunt opţionale.

Oficialul european a mai spus că firma CureVac să angajat să înceapă să livreze vaccinul începând de la finele lunii martie 2021. Deocamdată nu este clar dacă cele 180 de milioane de doze opţionale vor costa 10 sau 12 euro pentru fiecare doză. Dacă ar costa 10 euro pentru fiecare doză, blocul comunitar ar urma să plătească 4,05 miliarde de euro pentru toate cele 405 milioane de doze.

Un purtător de cuvânt de la Comisia Europeană a refuzat să facă comentarii cu privire la termenii şi preţurile incluse în contractele de furnizare de vaccinuri pentru că sunt confidenţiale.

Compania americană Pfizer Inc. a anunţat miercuri că rezultatele finale ale testelor clinice de fază a treia pentru vaccinul său împotriva COVID-19, dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, relevă o eficacitate de 95%, adăugând că ar putea să înceapă distribuţia vaccinului înainte de Crăciun dacă vor primi autorizaţiile necesare în regim de urgenţă.

În luna iulie, guvernul american a încheiat un acord cu Pfizer conform căruia va plăti 19,5 dolari pentru fiecare din cele 100 de milioane de doze iniţiale, având opţiunea de a cumpăra alte 500 milioane de doze conform unor termeni care vor fi negociaţi separat.

Un alt oficial european a declarat anterior pentru Reuters că preţul mai mic plătit de Uniunea Europeană pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech reflectă sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania firmei germane BioNTech în faza de dezvoltare a vaccinului.

Preţul convenit de 15,50 euro pentru o doză va fi plătit doar de acele guverne europene care doresc să cumpere vaccinul şi doar dacă acesta va fi aprobat de organismele europene de reglementare.

Comisia Europeană a semnat până acum cinci contracte de precomandă pentru eventuale vaccinuri, cu companiile AstraZenaca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK, Pfizer/BioNTech şi CureVac.

Sursa: Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Scopul a fost atins! Pandemia si-a facut treaba. De acum se va apasa pe butonul OMS cand vor scadea vanzarile. Dresajul a fost eficient.

  • Dinule, mi-ai deschis ochii, frate! Cata recunostinta iti port, nici nu stii!
   Tare as vrea sa ne putem intalni, pe la o poveste cu reptilieni, am auzit ca soriciul lor e bun pentru inima neagra.

 2. 10 mld. Pt apa de ploaie!!🤣🤣🤣. Sunt 2 variante:
  1 . Apa de ploaie cu efect placebo si cand pandemia se va stinge de la sine ca toate celelalte , vor spune ca vaccinul si a facut datoria! Asa nu risca nimic ,fara efecte adverse!
  2. Au un vaccin ne testat care in cateva luni va avea afecte adverse nebanuite, de care se vor delimita foarte usor, spunand ca situatia a fost asa de grava incat trebuia incercat ceva. In ambele variante vor iesi castigatori. Big pharma, nu pierde niciodata!!.
  Totusi, ma racaie o intrebare, pe care vaccin il vom alege??? Sau le facem pe toate sa fim siguri😆😆😆

  • Cioby, uite ca te regasesc! Seara mi-este mai frumoasa si mai linistita cu tine depanand basme fantastice.
   Iar intrebarie tale sunt sursa de meditatie…
   Da, domnule, onoarea este doar a ta!

 3. Normal ca americanii au platit cat nu face, o spaguta la Trump si gata, exact ca in Romania.

 4. Pfizer are venituri de 50 de miliarde pe an. Pentru inca 10% din venituri au pornit isteria asta mondiala? Hai ma lasati cu conspiratiile astea?

  • Corecta remarca ta. Totusi, mesajul este adresat unei categorii de oameni care cred cele mai nastrusnice scenarii in defavoarea realitatii palpabile. Ca sa intelegm despre ce discutam – incerca cineva sa ma convinga ca doze reduse de gaz sarin sunt eliberate in atmosfera, doze la care daca te expui ai fix aceleasi simptome ca la covid. Intelegi cat de langa umbla mintea unora?

 5. O veste buna pentru bugetari si ministere!!

 6. raportuldegarda.ro
  ,,Săptămâna Mondială a Imunizării 2019: vaccinurile sunt sigure și eficiente, iar vaccinarea salvează vieți
  Drumul vaccinului – din laborator în cabinetele medicilor
  Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai mari descoperiri medicale din istorie, iar beneficiile acestora pentru starea de sănătate a individului, dar și pentru sistemele de sănătate și societate sunt de necontestat. Cercetarea și dezvoltarea unui vaccin durează între 12-15 ani.” , ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.