G4Media.ro

UE aprobă definitiv aderarea Croației la euro începând cu 1 ianuarie 2023

Sursa foto: Unsplash/ Niels Bosman

UE aprobă definitiv aderarea Croației la euro începând cu 1 ianuarie 2023

Consiliul UE, care reprezintă țările membre, a adoptat marți actele juridice finale care validează trecerea Croației la moneda euro la 1 ianuarie 2023, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Fosta republică iugoslavă va deveni astfel cel de-al 20-lea membru al zonei euro, la șapte ani după aderarea Lituaniei. Croația va renunța la moneda sa națională, kuna, care va fi schimbată la un curs de 7,5345 kuna pentru un euro, a anunțat Consiliul într-un comunicat.

„Aș dori să îl felicit pe omologul meu, Zdravko Maric, și pe întreaga Croație”, a declarat ministrul ceh de finanțe, Zbynek Stanjura, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului.

„Croația a îndeplinit cu succes toate criteriile economice și va plăti în euro de la 1 ianuarie 2023”, a adăugat el.

Evenimentul a fost marcat de o ceremonie de semnare la Bruxelles, în prezența președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a vicepreședintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis, și a comisarului pentru economie, Paolo Gentiloni.

Comisia a dat undă verde aderării la 1 iunie, considerând că Zagrebul îndeplinește toate condițiile.

Încheierea procedurii de aderare a Croației la moneda unică europeană are loc într-un moment în care moneda națională, care a slăbit în ultimele luni în contextul războiului din Ucraina, a atins paritatea cu dolarul pentru prima dată din decembrie 2002.

La începutul acestui an, euro a împlinit 20 de ani de când a devenit o monedă fiduciară.

Până la 1 ianuarie 2002, milioane de europeni din 12 țări au renunțat la lire, franci, mărci germane și drahme pentru bancnote și monede euro.

De atunci li s-au alăturat alte șapte țări: Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) și, în cele din urmă, Lituania în 2015. Zona euro are deja 345 de milioane de locuitori.

Moneda unică este un simbol al unității și suveranității europene. Toate țările UE s-au angajat, în teorie, să adere la UE de îndată ce vor îndeplini condițiile, dar nu a fost stabilit niciun calendar. Singura excepție este Danemarca, care a negociat o scutire după un referendum din 2000 în care danezii au respins euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Vecinii iubitori de Putin au sa se uite cu jind peste gard.

  2. E si asta o ipoteza. Mai exista si Cehii care nu vor sa adopte euro.
    La noi la romani e si multa ipocrizie, ne raportam la euro peste tot. Vad mereu preturi exprimate in euro plus TVA , dar cand vreau sa le platesc in euro (veniturile mele sunt in euro), toti o dau la intors ca vor in lei calculat la cursul bnr din ziua ****, blabla.
    Daca am renunta la aceste calcule inutile, am termina cu problema neadoptarii euro.

  3. !GeoDaDume

    logicile financiare de tip macro nu se pupa intotdeauna cu cele de la nivelul individului!

    cand esti * pe euro* nu prea ai marja de libertate intr-o situatie cand vrei sa iesi dintr-o criza financiara…a se vedea cazul Greciei din 2008..

  4. De acord cu ce ai spus dar cu precizarea ca are 3,5-4 milioane de locuitori!