G4Media.ro

UDMR nu este de acord cu suspendarea comerțului cu păsări vii din…

UDMR nu este de acord cu suspendarea comerțului cu păsări vii din cauza gripei aviare, așa cum a decis Centrul Naţional de Combatere a Bolilor: Impunerea unor restricţii suplimentare la nivel naţional nu este necesară

UDMR a transmis, marți, că este necesară aplicarea directivei UE pentru oprirea focarului de gripă aviară din judeţul Mureş și nu consideră necesar să fie impuse restricţii suplimentare la nivel naţional, fiind împotriva deciziei de a se suspenda comerțul cu păsări vii pentru 30 de zile, hotărâre luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, din cauza focarului identificat în localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

Deputatul UDMR Magyar Lorand, specialist în activităţi agricole, a declarat că această decizie „nu este bine întemeiată şi va avea consecinţe drastice”, deoarece comerţul cu păsări vii va fi suspendat pe tot teritoriul ţării, potrivit unui comunicat de presă transmis de UDMR.

Magyar Lorand a declarat că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar din cauza fermei de la Ungheni şi a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„Însă Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mers mult mai departe şi a oprit comerţul cu păsări vii din întreaga ţară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriaşe atât pentru intermediari, cât şi pentru fermele de păsări şi pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în toată ţara şi dorim revenirea la primele restricţii, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a spus Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură.

Potrivit acestuia, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a luat decizia conform unei directive europene, prin care este necesară alcătuirea unei zone de protecţie pe o rază 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri.

„UDMR nu este de acord cu decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, pentru prevenirea răspândirii virusului gripei aviare, prin care se suspendă activitatea comercială cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile pe tot teritoriul ţării, din cauza focarului identificat în localitatea Ungheni, judeţul Mureş”, precizează sursa citată.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor – a decis, pe 8 mai, suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

Citește și:

Gripa aviară, confirmată și în Harghita / Autoritățile încearcă să afle dacă au ajuns păsări de la ferma din judeţul Mureş

Focar de gripă aviară într-o fermă din Mureș, 180.000 de păsări sacrificate

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Puii au gripa aviară. Porcii au pesta porcina. Vitele au, de ce nu, boala vacii nebune. Sclavii sa mănânce gândacii aprobați de Comisia Europeană.

  2. Normal că e vorba de Mureș și Covasna dacă era Giurgiu îi durea fix la mustață

  3. Faca-se voia UDMR!!!!
    Coalitia functioneaza dupa vrerea UDMR, mai aveti vreun dubiu?!
    Altfel, se darama sandramaua!!!

  4. Sunt de acord cu udmr….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.