G4Media.ro

Gripa aviară, confirmată și în Harghita / Autoritățile încearcă să afle dacă…

Gripa aviară, confirmată și în Harghita / Autoritățile încearcă să afle dacă au ajuns păsări de la ferma din judeţul Mureş

Virusul gripei aviare a fost confirmat, duminică, la o probă colectate de la pui de găină morţi într-o gospodărie din Cristuru-Secuiesc, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita dispunând uciderea şi incinerarea tuturor păsărilor din exploataţia contaminată şi alte măsuri de protecţie în zona localităţii, relatează Agerpres.

„În gospodăria anexă a unui cetăţean din Cristuru-Secuiesc, unde acesta deţinea 60 capete pui de găină şi 6 capete găini adulte, după apariţia pe baza semnelor clinice a suspiciunii de influenţă aviară, au fost recoltate probe de la pui morţi, probele fiind expediate în ziua de 08.05.2021 la Laboratorul din Iaşi. Prin identificarea genomului virusului influenţei aviare a ieşit un rezultat pozitiv la pasărea examinată, confirmat prin B.A. 11739/ 09.05.2021”, se menţionează într-un comunicat transmis duminică de către Instituţia Prefectului Harghita.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Harghita întrunit în şedinţa de duminică a mai dispus ca furajele deşeurile, materialele susceptibile a fi contaminate din gospodăria respectivă să fie neutralizate, prin incinerare sub supraveghere sanitară veterinară. De asemenea, gunoiul de grajd şi aşternutul provenit de la păsările susceptibile de a fi contaminate vor fi eliminate prin îngropare suficient de adânc pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice şi a altor animale.

S-a dispus şi constituirea unei zone de protecţie, pe o rază de 3 kilometri în jurul exploataţiei contaminate, care cuprinde localităţile: Cristuru-Secuiesc (cu sat Beteşti); Şimoneşti (cu sat Rugăneşti), Secuieni (cu sat Bodogaia), Avrămeşti (cu sat Cecheşti) şi în zona de supraveghere cu o rază de 10 km în jurul exploataţiei, incluzând zona de protecţie, care cuprinde localităţile: Porumbenii-Mari (cu satele Porumbenii Mari şi Porumbenii Mici), Şimoneşti (cu satele Medişoru-Mare, Nicoleni, Chedia-Mare, Chedia-Mică, Cădaciu-Mic), Săcel (cu satul Şoimoşu-Mic), Secuieni (cu satele Secuieni şi Eliseni), Avrămeşti (cu satele Laz-Şoimuş, Andreeni şi Goagiu) – judeţul Harghita, respectiv Vânători, Mureni, Feleag, Şoard – judeţul Mureş.

În interiorul acestei zone se vor lua următoarele măsuri:

– se face catagrafia exploataţiilor deţinătoare de păsări, se pune accent pe depistarea exploataţiilor deţinătoare de pui cumpăraţi recent.

– se iau toate măsurile rezonabile ca toate persoanele din zonele de protecţie să fie informate despre restricţiile care se impun. Informarea se poate face sub formă de afişe, prin surse media, cum ar fi presa şi televiziunea, sau prin orice alte mijloace corespunzătoare.

– se înăspreşte respectarea condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de păsări, se face informarea cetăţenilor asupra obligativităţii ţinerii păsărilor domestice şi/sau captive în spaţii închise, interzicerea accesului la luciuri de apă, evitarea contactului cu păsările sălbatice.

– se anunţă reprezentanţii tuturor fermelor autorizate şi înregistrate de păsări din judeţ, în vederea dispunerii în regim de urgenţă a respectării întocmai a măsurilor specifice de biosecuritate la nivelul exploataţiilor de păsări.

La nivelul judeţului Harghita s-au dispus ca măsuri depistarea comercianţilor ilegali de păsări la nivelul judeţului, precum şi depistarea exploataţiilor în care au ajuns păsări de la ferma contaminată din judeţul Mureş, respectiv monitorizarea statusului de sănătate a păsărilor din aceste exploataţii, mai menţionează sursa citată.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat joi seara prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, ferma având un efectiv de 180.000 de capete, a informat vineri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Citește și:

Focar de gripă aviară într-o fermă din Mureș, 180.000 de păsări sacrificate

Comerțul ambulant cu păsări a fost suspendat pentru 30 de zile în toată țara, în contextul diagnosticării virusului gripei aviare în Mureș

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Hai băgați tare, importați pui din mUE

  • Voi sunteti aia care nu cred nici in coronavirus, nici in gripa, nici in nimic. La voi, adica in mintea aia a voastra limitata, toate-s consipratii. Vine Bill si ne vaccineaza, iar apoi ne ia gainile. E vai de creierul vostru plat

  • Scuze am uitat de rezerva de hrană a SUA care trebuie improspătată , așteptăm celebrele pulpe americane

 2. Hai băgați tare, importați pui din m UE

 3. E bine ! Daca a aparut aviara ,inseamna ca covidul e pe duca ! Daca covidul mai era de actualitate ,nu aparea aviara. Prietenii stiu de ce !

 4. NU CUMVA ROMANIA AR CAM TREBUI SA-SI PUNA SERVICIILE,LA MUNCA ?!?
  NIMIC NU ESTE INTAMPLATOR.
  ASA CA…..

  • Corect. Să intre SRI în fiecare coteț, să îl caute pe Bill, pe Soros, să nu îi lase să ne aducă corona sau gripa aviara ori pesta porcina. Nu sunteti intregi la cap, conspiraționiștilor :)))))

 5. Romanii trebuie sa fie prima natie de pe pamint care incepe sa renunte la consumul de carne . Acest lucru ar fi bineplacut lui Dumnezeu . Efectele benefice ar fi pe plan trupesc dar si duhovnicesc .

 6. Băgăm vaccin și pentru aviară? Ai de capul nostru…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.