G4Media.ro

Ucraina rezistă la Bahmut, în ciuda situației „dificile”, susține Kievul: „Pentru succesul…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Ucraina rezistă la Bahmut, în ciuda situației „dificile”, susține Kievul: „Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi”

Kievul a declarat vineri că Rusia şi-a concentrat toate eforturile pentru cucerirea completă a oraşului Bahmut, din estul ţării, calificând situaţia de aici drept „dificilă”, dar a afirmat că trupele sale rezistă în ciuda superiorităţii numerice a forţelor ruse, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Moscova a avut un succes tactic în unele locuri, dar a plătit un preţ foarte mare pentru aceasta, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comandamentului operativ ‘Est’ al forţelor ucrainene, Serhii Cerevatîi, care susţine că Ucraina controlează situaţia de la Bahmut şi înţelege intenţiile Rusiei.

„Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic”, a afirmat Cerevatîi.

„Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul”, a spus el.

Asaltul Rusiei asupra Bahmut, un mic orăşel din regiunea Doneţk, se află în centrul celei mai mari bătălii de la invazia lansată de Moscova la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei.

„Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi”, a mai spus Cerevatîi.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt ucrainean intervin după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat anterior, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete, că forţele ruse s-ar părea că au cucerit centrul oraşului Bahmut şi ameninţă o rută-cheie de aprovizionare a forţelor ucrainene dinspre vest, potrivit Reuters.

Dacă se confirmă, raportul britanic sugerează că forţele ucrainene se află sub o presiune severă, la două zile după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că acestea se vor retrage dacă vor fi în pericol de încercuire.

Patronul grupului privat paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, declarase luni că forţele ucrainene nu par decise să se retragă din Bahmut, dar, chiar dacă ar face-o, trupele sale ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei regulate ruse înainte de a încerca să avanseze mai departe.

Doneţkul (est) este una din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în septembrie trecut – Lugansk (est), Zaporojie şi Herson (sud)- pe care Rusia încearcă să le ocupe în întregime. Moscova le-a anexat, controlându-le doar parţial, după ce a eşuat în cucerirea Kievului la începutul invaziei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Frumos, elegant. Se măcelăresc intre ei ca niște slavi cu minte putina ce sunt.