G4Media.ro

Ucraina mută Crăciunul ortodox pe 25 decembrie / Parlamentul de la Kiev…

Sursa Foto: Captură Facebook

Ucraina mută Crăciunul ortodox pe 25 decembrie / Parlamentul de la Kiev a votat legea înaintată de Zelenski. Scopul legii: „detașarea de moștenirea rusă”

Ucraina a mutat Crăciunul ortodox, care până acum era sărbătorit în principal pe 7 ianuarie, pe 25 decembrie. Vineri, o majoritate clară din Parlament a votat în favoarea acestei decizii, relatează religion.orf.at.

Scopul legii înaintate de președintele Volodimir Zelenski este „detașarea de moștenirea rusă”, se arată în ea. Două dintre cele trei mari biserici de rit ortodox deciseseră anterior să treacă la calendarul gregorian utilizat în prezent.

Încă din 2017, data de 25 decembrie a fost introdusă în paralel cu 7 ianuarie ca sărbătoare nelucrătoare pentru Crăciun. Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost asociată de mult timp cu Moscova și care a fost până acum cea mai mare, nu a comentat încă tranziția. Ea a sărbătorit sărbătorile în conformitate cu vechiul calendar iulian.

Sunt devansate și alte sărbători

Ziua statalității ucrainene și Ziua Apărătorilor Ucrainei, sărbătorite cu ocazia creștinării, vor fi, de asemenea, devansate cu 13 zile. Potrivit vechiului calendar bisericesc, acestea erau la 28 iulie și 14 octombrie.

De la lovitura de stat pro-occidentală din 2014 și anexarea ulterioară a peninsulei Crimeea de la Marea Neagră de către Moscova, Ucraina încearcă să rupă orice legătură cu trecutul sovietic și rusesc. Atacul rusesc asupra țării vecine din urmă cu mai bine de 16 luni a dat un nou impuls acestui proces.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Daca vor efectua si trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin, atunci sa vezi detasare de mostenirea rusa.