G4Media.ro

Turcia, Siria şi Rusia au discutat la Moscova despre predarea unor teritorii…

Sursa foto: Facebook / Mevlut Cavusoglu

Turcia, Siria şi Rusia au discutat la Moscova despre predarea unor teritorii şi eliminarea forţelor kurde

Turcia, Siria şi Rusia au discutat miercuri, la Moscova, despre posibilitatea de a preda guvernului sirian zonele aflate în prezent sub control turcesc şi de a pune capăt prezenţei forţelor kurde în nord-estul ţării, a declarat joi pentru EFE o sursă siriană, potrivit Agerpres.

Sursa, apropiată procesului şi care a preferat să îşi păstreze anonimatul, a explicat că pe agenda discuţiilor din capitala Rusiei s-a aflat cedarea către Damasc a teritoriilor pe care Turcia le controlează în nordul Siriei în urma a trei ofensive transfrontaliere lansate în 2016, 2018 şi 2019.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a dat asigurări joi că doar „când va fi stabilitate politică şi totul va merge bine în ţară” vor preda aceste zone Siriei. Aceasta a fost prima întâlnire la nivel guvernamental între cele două ţări din 2011.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, cel sirian, Ali Mahmoud Abbas, şi omologul lor rus Serghei Şoigu au abordat în reuniunea de miercuri şi predarea punctului de trecere a frontierei Bab al Hawa, care leagă teritoriul Turciei de provincia nord-est siriană Idlib, ultimul bastion al opoziţiei din Siria, conform sursei citate. Aceasta este singura trecere prin care se face aprovizionarea în zonele din Siria controlate de opoziţie, pe care Ankara o susţine.

La Moscova s-a discutat, de asemenea, şi despre eliminarea prezenţei în nord-estul ţării a Forţelor Democratice Siriene (FSD), o alianţă armată condusă de kurzi a cărei componentă principală, Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), este considerată teroristă de către Ankara.

Luna trecută, Turcia a lansat o campanie de atacuri împotriva zonelor deţinute de forţele kurde în nordul Siriei şi şi-a reînnoit ameninţările cu o nouă operaţiune la scară largă.

În timpul ultimei ofensive turce din 2019, FSD a fost nevoită să colaboreze cu rivalul său, regimul de la Damasc şi a permis în ultimele luni desfăşurarea trupelor acestuia în punctele din teritoriul său ameninţate de Ankara.

Printre subiectele discutate în timpul întâlnirii s-au numărat şi întoarcerea refugiaţilor sirieni din Turcia, cel puţin 3,6 milioane de persoane – cea mai mare concentrare de sirieni în afara graniţelor -, precum şi desfăşurarea forţelor guvernamentale siriene în toate zonele de frontieră.

Guvernul turc, care s-a opus frontal regimului de la Damasc după izbucnirea conflictului armat în Siria în urmă cu aproape 12 ani, a anunţat de câteva luni o schimbare de atitudine, menţionând posibilitatea reluării relaţiilor cu guvernul lui Bashar al-Assad.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Putingan trebuie scos din NATO! Incepe sa isi arate tot mai mult apropierea de dictatori.

  2. Ce altceva sa se discute la „moscova”, decat furt de teritoriu si „eliminarea” altora?