G4Media.ro

Turcia înregistrează cea mai mare inflație din Europa, cu peste 20 de…

sursa foto: Captură video

Turcia înregistrează cea mai mare inflație din Europa, cu peste 20 de puncte mai mare decât în Ungaria

Inflația din Turcia a crescut din nou în iulie, ajungând la 47,83% în ritm anual, după ce încetinise timp de opt luni, potrivit datelor oficiale publicate joi și citate de Le Figaro.

Creșterea prețurilor de consum ajunsese în iunie la 38,2% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimele optsprezece luni, după ce a atins un vârf de 85,5% în octombrie. Totuși, această creștere fusese anticipată de Banca Centrală, care o anunțase încă de săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă susținute pe 27 iulie de noul său guvernator, Hafize Gaye Erkan.

Potrivit previziunilor sale anuale, inflația ar trebui să ajungă la 58%, mai mult decât dublul previziunilor anterioare, până la sfârșitul anului, dar „stabilitatea” va fi atinsă începând din 2025, a spus ea, promițând să facă tot posibilul pentru a reduce inflația la o singură cifră.

În luna mai, inflația a scăzut sub 40% pentru prima dată din decembrie 2021. Cu toate acestea, cifrele oficiale sunt contestate cu regularitate de economiștii independenți de la Inflation Research Group (Enag): potrivit acestora, prețurile de consum au crescut cu 69,21% în ultimele douăsprezece luni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...