G4Media.ro

Turcia amenință din nou că va bloca planul NATO de apărare a…

Turcia amenință din nou că va bloca planul NATO de apărare a țărilor baltice/ Erdogan cere ca organizația kurdă YPG să fie declarată teroristă

Turcia va bloca varianta finală a planului de apărare al NATO pentru republicile baltice şi Polonia dacă aliaţii nu vor conveni să desemneze miliţia kurdă siriană Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) drept grupare teroristă, a declarat vineri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, informează AFP, citată de Agerpres.

La două zile după summitul NATO la care secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a anunţat că Turcia şi-a retras obiecţiile, dându-şi sprijinul pentru avansarea planurilor de apărare, Cavusoglu a subliniat că Ankara a aprobat următorul pas în acest proces, dar nu şi-a dat încă aprobarea finală.

Ankara va bloca planul până când propunerea de apărare pentru Turcia – care, potrivit Ankarei, trebuie să includă o aprobare de către NATO a felului în care Turcia vede miliţia kurdă YPG – va fi şi ea aprobată, a declarat Cavusoglu în timpul unei vizite la Roma.

„Acest plan nu va fi publicat până când planul nostru nu va fi publicat de asemenea”, a spus Cavusoglu, descriind atitudinea Ankarei din timpul summitului ca pe un gest faţă de aliaţi. „Nu ar fi cinstit din partea unor ţări să nu aprobe planul nostru, în timp ce aprobă planul altora”, a spus el.

„Ambele planuri aşteaptă la acelaşi nivel… şi dacă ele vor fi publicate, atunci ele trebuie să fie publicate împreună. Însă, dacă există o problemă, atunci ele vor fi blocate amândouă. Nu se pune problema să se facă vreun compromis în această problemă”, a atenţionat ministrul turc.

Miliţia kurdă YPG constituie principalul element de luptă în cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS), partenerul Washingtonului în contracararea grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. Ankara consideră YPG grupare teroristă şi este iritată de sprijinul acordat de Occident acestei miliţii.

Stoltenberg le-a spus reporterilor după summit că aliaţii nu au discutat despre modul în care să definească YPG. Mai târziu, Erdogan le-a declarat jurnaliştilor, la Londra, că aliaţii din NATO nu trebuie să abandoneze Turcia în lupta împotriva terorismului, după ce Ankara a aprobat planul la cererea liderilor francez, german, polonez şi a lui Stoltenberg.

Foto: Mevlut Cavusoglu/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Republicile baltice si Polonia n-au decat sa sustina si sa investeasca in initiative de aparare europene ca cele lansate de curand. Pentru ca in UE Turcia nu va avea drept de veto prea curand.

 2. Organizatia kurdă YPG este o organizatie patriotica, de eliberare nationala de sub ocupatiile straine. Kurzii sunt o natiune foarte mare sfasiata de cateva state care i-au ocupat teritoriile in urma impartirii efectuata de Marea Britanie dupa primul razboi mondial cand a avut loc caderea imperiului otoman care subjugase un numar enorm de natiuni. Toate statele cotropite de turci si-au regasit identitatea, mai putin kurzii, prin „bunavointa” perfidului Albion care se credea atunci calare pe cai mari. Iata ca nu mai sunt imperiu, dar efectele politicii lor ticaloase inca persista.

 3. Mai degraba criminalul de razboi si impostorul erdogan sa opreasca genocidul impotriva turcilor. Turcia e un cacat de aliat.

 4. Să-l futem în gură pe Erdogan! Zabalosu’ dreacu’.

 5. Si ce daca blocheaza planul? Nu se poate aplica un „plan” al UE de aparare? Chiar daca majoritatea tarilor fac parte din NATO? Si sa-i invitre si pe americani sa se alature….. Asa, ca sa-si bage Ergogan iataganul in gat!

  PS. Poate vrea Erdogan (la un moment dat) sa declare si UE ca si organizatie terorista….

 6. Turcia joaca la doua capete. E în NATO dar face jocul Rusiei care cauta sa domine din nou Europa de est.

 7. Astia nu mai au ce cauta in NATO, daca NATO vrea macar sa pastreze aparentele ca mai este o alianta serioasa.

 8. Pai problema e diferita în cele doua situatii. Problema Turciei e interna si nici un organism nu poate sa se bage, pe cand cealalta problema este de aparare. Se pare ca politica externa a Turciei e în moarte cerebrala !

 9. Cam aveau dreptate Merkel si Macron.

 10. Stie foarte bine ca NATO nu merge la un razboi de ocupatie ci doar la unul de aparare (nu este cazul )si atunci Erdogan doreste ca poporul kurd sa fie numit terorist ,fapt ce ar face ca NATO sa ia atitudine . In zadar striga sultanul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.