G4Media.ro

Tur ghidat „Bucureștii și cutremurele”, în 13 noiembrie, cu cercetători de la…

Sursa foto: Facebook / Edmond Niculușcă

Tur ghidat „Bucureștii și cutremurele”, în 13 noiembrie, cu cercetători de la Institutul de Fizica Pământului

Pe 13 noiembrie, de la ora 13:00, are loc turul ghidat „Bucureștii și cutremurele”. Turul durează aproximativ două ore și jumătate. Punctul de întâlnire este la statuia lui Ion Heliade Rădulescu din Piața Universității. Cei care vor participa vor putea descoperi ce s-a întâmplat în timpul cutremurelor din 1940 și 1977, ce a dus la prăbușirea atâtor clădiri, ce s-a învățat după cutremur, ce se face (sau nu) pentru reducerea riscului seismic și ce ar trebui să faci tu pentru a fi mai rezilient la dezastre, transmite Rador.

Grupul se constituie din persoanele care se prezintă la punctul de întâlnire până la ora începerii turului, cu rezervare prealabilă. Vârsta minimă recomandată este de 14 ani.

Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7 Mw, 150 km adâncime) a reprezentat primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din București. Atunci, Blocul Carlton, construit în 1936, s-a prăbușit complet. Multe alte clădiri au fost avariate, nefiind ulterior consolidate corespunzător. O parte dintre acestea (precum blocurile Scala, Casata, Belvedere sau Wilson) s-au prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977. Multe alte clădiri vulnerabile rămân.

Echipa de ghizi este formată din: Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP);  Drd. Ing. Alexandru Țigănescu, cercetător în cadrul INCDFP și student doctorand în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București (UTCB); Cristi Radu, povestitor urban care explorează, documentează și promovează din 2007 Bucureștiul; Ing. Bogdan Buzăianu, inginer proiectant și reprezentant al Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS).

Înscrierile se la fac pe e-mail la alexandru.tiganescu@infp.ro, cu subiectul „Tur cutremure”, precizând în el numele complet și numărul tău de telefon mobil (trebuie să fie valid) și numărul de persoane înscrise. Datele vor fi ținute confidențial.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. 26 Oct. 1802. Peste 7.9, a fost cel mai mare. 4 morti. Pamantul se misca precum barca pe apa. Norocul lor, si al urmasilor, ca nu era mai nimic crescut pe verticala mai mult de un etaj.