G4Media.ro

Trump susține că informațiile potrivit cărora agenții FBI au căutat documente privind…

Sursa foto: JIM WATSON / AFP

Trump susține că informațiile potrivit cărora agenții FBI au căutat documente privind arme nucleare la complexul Mar-a-Lago reprezintă „o farsă”

Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri pe rețelele de socializare că „problema armelor nucleare este o farsă”, răspunzând astfel un articol publicat de Washington Post potrivit căruia agenții FBI au căutat documente privind arme nucleare în timpul unei percheziții la domiciliul său din Florida la începutul acestei săptămâni, relatează Reuters.

Nu a fost clar dacă astfel de documente au fost recuperate la complexul Mar-a-Lago al lui Trump din Palm Beach, a precizat Post.

Departamentul de Justiție al SUA a cerut joi unui judecător să facă public mandatul care a autorizat percheziția FBI la Mar-a-Lago, după ce fostul președinte republican a prezentat-o ca pe o răzbunare politică.

Vineri dimineață, Trump a declarat pe platforma sa de socializare Truth Social startup că „problema armelor nucleare este o farsă”, punând-o pe același plan cu controversele care implică Rusia, o anchetă a consilierului special Robert Mueller și cele două destituiri ale sale.

„Aceiași oameni dubioși implicați”, a spus el.

Trump nu a oferit nicio dovadă care să confirme afirmația sa privind „farsa” sau afirmația pe care a făcut-o și el, potrivit căreia probele ar fi putut fi plantate.

„De ce nu ar permite FBI-ul să inspecteze zonele de la Mar-a-Lago în prezența avocaților noștri, sau a altora?”, a mai spus el pe rețeaua de socializare Truth Social.

Percheziția la locuința sa a făcut parte dintr-o investigație care urmărește să stabilească dacă Trump a eliminat în mod ilegal înregistrări de la Casa Albă în momentul în care a părăsit funcția în ianuarie 2021, unele dintre acestea fiind considerate clasificate de către Departamentul de Justiție.

Procurorul general Merrick Garland, cel mai înalt responsabil al forțelor de ordine din SUA și numit de președintele democrat Joe Biden, a declarat joi, într-o conferință de presă, că a aprobat personal percheziția. De asemenea, Departamentul de Justiție dorește să facă publică o chitanță redactată a obiectelor confiscate.

„Departamentul nu ia cu ușurință o astfel de decizie. Atunci când este posibil, este o practică standard să se caute mijloace mai puțin intruzive ca alternativă la o percheziție și să se restrângă domeniul de aplicare a oricărei percheziții care este efectuată”, a declarat Garland.

Decizia sa de a confirma public percheziția a fost extrem de neobișnuită. Oficialii americani de aplicare a legii nu discută de obicei despre investigațiile în curs de desfășurare pentru a proteja drepturile oamenilor. În acest caz, Trump însuși a anunțat percheziția într-o declarație de luni seară.

Garland a declarat că Departamentul de Justiție a cerut ca mandatul să fie făcut public „având în vedere confirmarea publică a percheziției de către fostul președinte, circumstanțele înconjurătoare și interesul public substanțial în această chestiune”.

Trump a cerut joi publicarea imediată a documentelor legate de percheziție. Guvernul are termen până vineri, la ora 15.00 EDT (21:00, ora României), pentru a comunica instanței dacă avocații lui Trump vor obiecta la desecretizarea mandatului.

O sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că FBI a recuperat aproximativ 10 cutii de pe proprietatea lui Trump în timpul percheziției.

Trump nu se afla în Florida în acel moment.

Percheziția fără precedent a marcat o escaladare semnificativă a uneia dintre numeroasele anchete federale și statale cu care se confruntă Trump din perioada în care a fost în funcție și din afacerile private, inclusiv o anchetă separată a Departamentului de Justiție privind o încercare eșuată a aliaților lui Trump de a răsturna alegerile prezidențiale din 2020 prin prezentarea unor liste false de electori.

Ancheta privind eliminarea de către Trump a unor documente a început anul acesta, după ce Arhivele Naționale au făcut o sesizare către departament.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Frate asta nu e PSD-ist de-al vostru?

 2. Nu e farsa, e bullying electoral.

  Dacă nu l-au putut infunda cu ingerintelebrusesti, femei, fraude fiscale, hai sa încerce și cu „nucleara”

  • hai lasa textele. e mai vinovat ca pacatul. frauda fiscala merge inainte, nu s-a oprit. deci nu stiu de unde ai dedus ca e gata. cand te intreaba politia ceva si tu invoci al 5-lea amendament e clara treaba.

  • Ok ,omul e neprihanit si un adevarat patriot american.🤣🤣🤣🤣.
   Ce facem cu faptul ca e diliu,rasist,complet rupt de realitate si cel mai grav se crede inteligent cand el e pamant de flori(nu ca zic eu,vezi declaratiile din ultimii 5 ani,e la nivel intelectual al unui autist de 5 ani.).

 3. un spion rus,fost presedinte US!

 4. lustruieste-le nebunaticule! ce iti mai place botul :))))))))))))))

 5. Cea mai puternica armata a lumii,cele mai eficiente servicii secrete … si totusi analfabetii americii au pus presedinte un spion putinist. E drept ca poporul american nu exceleaza la educatie,iar majoritatea republicanilor sunt cu trei trepte mai jos( la nivel de Vaslui) dar totusi ,sa ajunga spionul asta sovietic cu iq redus presedinte…rusinos!

 6. Dupa o lunga serie de presedinti republicani remarcabili a aparut Bush jr. si parea ca republicanii au dat-o de gard pana cand chiar au dat-o de gard punand presedinte un nebun,spion putinstanez care isi dorea autocratie in cea mai importanta democratie a lumii. Faptul ca e liber dupa o tentativa de lovitura de stat arata in ce hal e America. Bine ca armata e la alt nivel ca vorbeam cu totii o combinatie de chineza cu rusa in cel mai scurt timp .

 7. Rules printre rednecii din Texas care au un nivel de cultura similar cu al cetatenilor din Țandarei. Si nici tu hauristo nu stai prea bine cu materia cenusie daca poti sustine un om care a iesit in public cu sute de penibilitati absurde. Bea un clor cum ti-a recomandat diliul si lasa-ne.