
Trump crede că noul partid al lui Musk e „ridicol” / „Sunt întristat să văd cum Elon Musk a luat-o complet razna”
Preşedintele american Donald Trump a calificat duminică drept „ridicolă” decizia lui Elon Musk de a înfiinţa şi finanţa un nou partid politic în SUA. „Partidele terţe nu au funcţionat niciodată, aşa că el se poate distra cu asta, dar eu cred că este ridicol”, a declarat preşedintele reporterilor care îl însoţeau în drumul său de întoarcere la Casa Albă de la clubul său de golf din New Jersey, relatează News.ro, care citează The Guardian.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
El a revenit asupra subiectului într-o postare pe platforma sa de socializare, Truth Social. „Sunt întristat să văd cum Elon Musk a luat-o complet razna, devenind practic un dezastru în ultimele cinci săptămâni”, a scris preşedintele. „Vrea chiar să înfiinţeze un al treilea partid politic, în ciuda faptului că acestea nu au avut niciodată succes în Statele Unite”.
„Singurul lucru la care sunt bune partidele politice de tip „al treilea” este crearea de DISTRUGERE şi HAOS complet şi total”, a adăugat Trump. El a continuat afirmând că Musk era motivat de nemulţumirea faţă de planul său de a pune capăt subvenţiilor pentru promovarea achiziţionării de vehicule electrice.
Trump l-a acuzat, de asemenea, pe Musk că a încercat să exercite o influenţă necorespunzătoare, cerându-i preşedintelui să-l numească pe prietenul său, Jared Isaacman, administrator al NASA. După ce Musk şi-a părăsit funcţia de angajat special al guvernului în administraţia Trump, nominalizarea lui Isaacman a fost retrasă. „De asemenea, am considerat nepotrivit ca un prieten foarte apropiat al lui Elon, care activează în domeniul spaţial, să conducă NASA, având în vedere că NASA ocupă un rol atât de important în viaţa corporativă a lui Elon”, a scris Trump.
Duminică, secretarul Trezoreriei a declarat că Musk ar trebui să se concentreze pe conducerea companiilor sale şi să se ţină departe de politică, la o zi după ce cel mai bogat om din lume – şi fost consilier al Casei Albe – a anunţat formarea unui nou partid politic.
„Principiile Doge erau foarte populare – cred că, dacă te uiţi la sondaje, Elon nu era”, a declarat Scott Bessent la emisiunea State of the Union de la CNN, referindu-se la aşa-numitul „departament pentru eficienţa guvernamentală” pe care Musk l-a condus temporar după începerea celui de-al doilea mandat al lui Trump, în ianuarie.
Sondajele de opinie au arătat că măsurile luate de Doge şi Musk, care au impus reduceri drastice ale cheltuielilor şi concedieri în cadrul guvernului federal, sunt extrem de nepopulare. Bessent a făcut aluzie la faptul că investitorii în companiile lui Musk – inclusiv producătorul de vehicule electrice Tesla, ale cărui vânzări au avut de suferit în timpul mandatului lui Doge – au cerut public ca mandatul acestuia în administraţia Trump să fie de scurtă durată.
„Deci, cred că membrii consiliilor de administraţie ale diverselor sale companii doreau ca el să se întoarcă şi să conducă aceste companii”, a remarcat Bessent. „Îmi imaginez că membrii consiliilor de administraţie nu au apreciat anunţul de ieri şi îl vor încuraja să se concentreze pe activităţile sale de afaceri, nu pe cele politice.”
Reacţia lui Bessent a venit după ce Musk şi-a îndeplinit promisiunea de a forma un nou partid şi l-a acuzat pe fostul său aliat Trump că a „falimentat” ţara prin semnarea legii privind impozitele şi cheltuielile masive.
Miliardarul din domeniul tehnologiei a anunţat crearea Partidului America într-o serie de postări publicate sâmbătă seara şi duminică dimineaţa pe X, platforma de socializare pe care o deţine.
„Când vine vorba de falimentarea ţării noastre prin risipă şi corupţie, trăim într-un sistem cu un singur partid, nu într-o democraţie”, a scris el. „Astăzi, Partidul America este format pentru a vă reda libertatea.”
Musk, care a fost numit să reducă cheltuielile federale prin intermediul Doge neoficial din ianuarie până în mai, a criticat vehement „proiectul de lege grandios şi frumos” al lui Trump, despre care Biroul Bugetar al Congresului, o instituţie apolitică, a afirmat că va creşte deficitul naţional cu 3,3 trilioane de dolari (2,85 trilioane de lire sterline) până în 2034.
Acesta prevede reduceri substanţiale de impozite pentru cei super-bogaţi, în timp ce reduce programele federale de asistenţă socială, până la 10,6 milioane de persoane urmând să rămână fără asigurare medicală.
Cei doi s-au certat pe tema costurilor şi a impactului proiectului de lege de când Musk a părăsit guvernul în mai, iar vineri, când Trump a semnat proiectul de lege în cadrul unui picnic de 4 iulie la Casa Albă, şeful Tesla şi SpaceX a lansat un sondaj pe X: „momentul perfect pentru a vă întreba dacă doriţi independenţa faţă de sistemul bipartid (unii ar spune unipartid)”.
Respondenţii au votat cu două treimi în favoarea propunerii, a anunţat Musk sâmbătă seara. El a dat puţine detalii despre structura noii sale iniţiative sau despre calendarul de realizare a acesteia. Însă postările sale anterioare sugerau că se va concentra pe două sau trei locuri în Senat şi pe opt până la zece circumscripţii electorale pentru Camera Reprezentanţilor.
Ambele camere ale Congresului sunt controlate cu o mică majoritate de republicani.
„Având în vedere marjele legislative extrem de mici, acest lucru ar fi suficient pentru a servi drept vot decisiv în cazul legilor controversate, asigurând că acestea servesc voinţa adevărată a poporului”, a spus Musk.
Seria de postări ale lui Musk pe X, care a continuat până în primele ore ale zilei de duminică, părea să indice, de asemenea, că relaţia sa intermitentă cu Trump era din nou în teritoriu negativ.
Când cei doi s-au certat la începutul verii, Musk a lansat un atac virulent în cadrul unui duel surprinzător pe reţelele sociale, în care a afirmat că numele lui Trump apărea în dosarele referitoare la asociaţii pedofilului şi traficantului sexual Jeffrey Epstein, decedat recent.
Musk a şters ulterior postarea şi i-a prezentat scuze preşedintelui, cei doi ajungând la o pace fragilă. Duminică, însă, Musk a revenit asupra subiectului, repostând o fotografie a Ghislaine Maxwell, facilitatoarea lui Epstein, care se află în închisoare, şi întrebând de ce ea este singura persoană încarcerată, în timp ce bărbaţii care au întreţinut relaţii sexuale cu minore – o infracţiune cunoscută în SUA sub denumirea de „statutory rape” – nu sunt.
În alte postări, el a spus că nu ar fi „greu” să se rupă monopolul bipartidic din politica americană de care se bucură democraţii şi republicanii. Şi a întrebat „când şi unde ar trebui să ţinem congresul inaugural al Partidului American? Va fi super distractiv!”
Trump şi-a exprimat clar sentimentele faţă de fostul său prieten în ultimele zile, după criticile aduse proiectului de lege.
Ca răspuns la postările lui Musk, care a calificat proiectul de lege drept „nebunesc”, Trump a spus că ar putea „analiza” posibilitatea deportării miliardarului naturalizat american, originar din Africa de Sud. Preşedintele a meditat, de asemenea, asupra reducerii subvenţiilor acordate companiilor sale, în special SpaceX, care deţine contracte guvernamentale în valoare de miliarde de dolari.
„Doge este monstrul care ar putea fi nevoit să se întoarcă şi să-l mănânce pe Elon. Nu ar fi teribil?”, a întrebat Trump reporterii marţi.
În SUA, noile partide politice nu sunt obligate să se înregistreze iniţial la Comisia Electorală Federală (FEC), dar reglementările privind raportarea intră în vigoare odată ce cheltuielile depăşesc ceea ce FEC numeşte „anumite praguri”.
Se estimează că Musk a cheltuit peste 275 de milioane de dolari din averea sa personală pentru a-l ajuta pe Trump să fie ales pentru un al doilea mandat la Casa Albă în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.