G4Media.ro

Trei metropole din India, în clasamentul celor 10 cele mai poluate oraşe…

Sursa foto: Shubham KOUL / AFP

Trei metropole din India, în clasamentul celor 10 cele mai poluate oraşe ale lumii după festivalul Diwali

Două metropole indiene s-au alăturat, luni dimineaţă, capitalei New Delhi în clasamentul celor 10 cele mai poluate oraşe ale lumii, ca urmare a fumului dens prezent în atmosferă la o zi după petrecerile cu artificii ocazionate de Diwali, festivalul hindus anual al luminii, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Capitala New Delhi se situează, aşa cum se întâmplă de obicei, pe primul loc în acest clasament. Conform grupului elveţian IQAir, indicele de calitate a aerului (ICA) era de 420, în categoria „periculos”.

Pe primele zece poziţii ale clasamentului se află şi Kolkata, în estul Indiei, clasat pe locul al patrulea, cu un indice ICA de 196, în timp ce capitala financiară Mumbai ocupă locul al optulea, cu un indice ICA de 163.

Un nivel AQI de 400-500 afectează persoanele sănătoase şi este periculos pentru cele cu boli preexistente, în timp ce un nivel de 150-200 provoacă disconfort persoanelor cu astm, probleme pulmonare şi cardiace. Nivelurile de 0-50 sunt considerate bune.

Un strat dens de smog afectează New Delhi începând de duminică seara, provocând o creştere a indicelui ICA la un nivel alarmant de 680, puţin după miezul nopţii.

În fiecare an, autorităţile impun interdicţii privind utilizarea artificiilor în capitală, măsuri care rareori sunt puse în aplicare.

Calitatea aerului din India se deteriorează în fiecare an înainte de sosirea iernii, când aerul rece reţine poluanţii proveniţi de la autovehicule, activităţi industriale şi de construcţie şi arderea miriştilor.

Autorităţile din New Delhi au amânat o decizie anterioară de a restricţiona utilizarea autovehiculelor, în urma unei scurte ploi de vineri care a adus un răgaz după o săptămână de expunere la aerul toxic.

Administraţia locală intenţionează să revină asupra deciziei după Diwali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...