G4Media.ro

Tradiții adaptate la pandemie: Ciobanii din Bistrița trebuie să țină ”măsuratul oilor”…

Tradiții adaptate la pandemie: Ciobanii din Bistrița trebuie să țină ”măsuratul oilor” respectând ordonanțele militare

Prefectura Bistrița Năsăud cere primăriilor din județ să informeze ciobanii că pregătirile pentru urcatul oilor la munte trebuie să se desfășoare în acest an ”cu respectarea ordonanțelor militare” sau să renunțe la acest obicei.

Foto: adresa Prefecturii Bistrița Năsăud către primăriile din județ; Sursa: Facebook/Ioan StrugariPrimarul din comuna Parva, Ioan Strugari, a postat pe Facebook adresa prefecturii, prilej de glume printre internauți, potrivit cărora oile ar trebui să stea la doi metri între ele.

În realitate, adresa prefecturii se referă la festivalurile câmpenești organizate cu ocazia măsuratului oilor de către primăriile din județ, precum „Sărbătoarea Străbunilor în Ţinutul Grăniceresc”, de pe Valea Someşului Mare, sau ”Sărbătoarea Străbunilor – Măsura Laptelui” de pe Lunca lui Ianăș din Cormaia, potrivit preseilocale.

”Măsuratul oilor” este un obicei de sute de ani, care are loc în această perioadă a anului, înainte ca oile să urce la munte. Mioarele sunt mulse și se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare. Aceasta va fi măsura pentru cantitatea de brânză pe care proprietarii o vor primi de la ciobani, la vară.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.