G4Media.ro

Topul fericirii în țările UE. România, spre coada clasamentului. Cei mai fericiți…

Sursa Foto: Pexels.com

Topul fericirii în țările UE. România, spre coada clasamentului. Cei mai fericiți cetățeni trăiesc în Belgia, Austria, Olanda și Finlanda

A te declara fericit nu este același lucru cu a fi fericit, dar în complexa dorință de a măsura starea de spirit a europenilor, Eurostat a publicat joi o statistică în care cele mai fericite țări din UE sunt clasificate în funcție de răspunsurile cetățenilor la o întrebare: cât de des vă simțiți fericiți? Belgienii, olandezii, austriecii și finlandezii conduc clasamentul: 76% dintre cei consultați în aceste țări susțin că s-au simţit fericiți „mereu sau majoritatea timpului”, în ultimele patru săptămâni.

Acestea sunt urmate îndeaproape de Luxemburg (74%) și Spania (72%). Dacă te uiți la extreme și îi iei doar pe cei care spun că sunt fericiți „tot timpul”, Spania este în frunte, cu 29% dintre cei chestionați. Aproape același procent de letoni (28%) afirmă că nu sunt „niciodată sau aproape niciodată” fericiţi.

Spre coada clasamentului apare o corelație mai mare între finanțe și fericire. În Letonia, Bulgaria, Croația, Lituania, România și Grecia, mai puțin de jumătate dintre cetățenii chestionați s-au declarat fericiți.

A contabiliza un sentiment atât de subiectiv nu este simplu, iar diferențele abisale dintre studii indică faptul că fiabilitatea este limitată. Factori precum sinceritatea, așteptările mai mari sau mai mici, dimensiunea eșantionului sau pur și simplu cea mai bună sau cea mai proastă stare de spirit a celui intervievat în acea zi pot influența răspunsul atunci când se declară fericiţi.

Eurostat a evaluat și alte baremuri ale calității vieții, de această dată cerând cetățenilor să dea note de la 0 până la 10 puncte. La întrebarea cât de mulțumit sunteți de viața dv., finlandezii (8,1), austriecii (8), danezii, polonezii și suedezii (7,8) sunt cei care au pus un punctaj mai mare la nivelul mulțumit de situația actuală.

Bulgarii, croații, grecii și lituanienii sunt la coadă și nu ajung la 6,5. Spaniolii au obținut același rating ca media UE, cu 7,3 puncte, cu patru zecimi mai mult decât în 2013, ultima dată când a fost făcut studiul. În grupul europenilor, această notă a crescut cu trei zecimi în ultimii cinci ani.

Sursa: El Pais/ Rador/ Sursa Foto: Pexels.com

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Cum sunt nordicii cei mai fericiti, daca cel mai mare numar de sinucideri se inregistreaza la ei? In fine, gresit formulat din start.

 2. definitia prostiei : romanul e la coada clasamentului dar voteaza la fel ca in ultimii 30 ani

 3. La olandezi fericirea e relativă. Mai degrabă sunt „veseli” decât fericiți :))

 4. Votati Barna. El ne va aduce in fruntea clasamentului. O sa aratam degetul mijlociu celorlalte tari cand trecem fericiti pe langa ele.

 5. Dintre tarile mai apropiate geografic, in top la sinucideri sunt Rusia si fostele republici rusesti (Rusia locul 3 in lume la ambele sexe, locul 1 la barbati, locul 1 in Asia la ambele sexe). Imediat sub Rusia e Lituania care ar fi pe locul 1 in Europa. Si mai sunt multe republici ex-sovietice in top. Cred ca spune multe despre „prietenul” de la rasarit.

  Sursa Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  Probabil inca in motiv pentru elita rusa sa cenzureze Wikipedia – unele adevaruri dor.

 6. Nu va mai uitati la topu’ la altii!

 7. O sursa foarte proasta, o ordine proasta, iar link-ul de referinta nu merge. Spania, baieti, Spania. In top, oricand, oriunde. Si au voie sa-si creasca doua plante, nu-ti fac dosar penal, pierdere de bani si timp.

 8. Vedeti! Legalizati ma si la noi drogurile usoare ca sa fim si noi fericiti tot timpul! Ca altfel nu vad cum ai putea sa fii fericit chiar tot timpul sau majoritatea timpului. Macar ca mai faci un rebus, mai rezolvi o problema de mate, te mai uiti la un film si mai uiti de fericire un timp.