G4Media.ro

Titlul de Doctor Honoris Causa al lui Nicolae Ceaușescu a fost retras…

Foto: UniBuc

Titlul de Doctor Honoris Causa al lui Nicolae Ceaușescu a fost retras din nou de Universitatea din București. Primise distincția de ziua lui, în 1973

Titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) al lui Nicolae Ceaușescu a fost retras din nou de Universitatea din București, de data aceasta „de jure”, anunță instituția de învățământ superior într-un comunicat de presă după ședința de Senat din 21 februarie, scrie Edupedu.ro.

„Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu”, transmite UB.

Decizia o validează pe cea dată de Universitate încă imediat după Revoluție, decizie care a fost în vigoare chiar dacă un certificat al ei nu a putut fi găsit în vreo arhivă, conform sursei citate:

  • „Această decizie o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp”.

Retragerea oficială a titlului onorific vine după ce în urmă cu un an, la retragerea titlului DHC pentru mareșalul Ion Antonescu, UB anunța că va forma o comisie de analiză pentru toate titlurile acordate în trecut de instituție – detalii, mai jos.

„Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice.

Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, a mai transmis instituția în comunicat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...