G4Media.ro

Tinerii din Ucraina vor crea instalații artistice în România în proiectul Open…

Foto: Asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă

Tinerii din Ucraina vor crea instalații artistice în România în proiectul Open Museums Open Hearts

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, potrivit unui comunicat de presă.

Forma sub care va fi reprezentat viitorul este monumentul. Cele patru monumente construite în jurul ideii ”Rădăcini și visuri”, propusă de artista Ana Petrovici-Popescu, vor fi expuse în curtea sau în interiorul a patru muzee din București pe o perioadă de trei luni. E vorba despre Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române.

Proiectul Open Museums Open Hearts, gândit și derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă în parteneriat cu cele patru muzee, a fost lansat în urmă cu patru luni. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține, prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin, nevoile reale ale adolescenților ucraineni, astfel încât să le îmbunătățească viața cotidiană prin învățarea de noi aptitudini.

Până în prezent, 291 de adolescenți ucraineni au participat la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului ”Open Museums Open Hearts” în perioada iunie – octombrie. Dintre activitățile organizate în cadrul celor patru muzee, amintim: patru proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – ”Stop Zemlia”, în regia Katerynei Gornostai, și documentarul ”Ivan’s Land”, realizat de Andrii Lysetsky, ambele câștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 17 ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de 9 educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană.

De asemenea, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, alături de Fundația Romanian Angel Appeal, a fost organizată o petrecere la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la care au participat 43 de copii și tineri ucraineni. Timp pe patru ore, aceștia au avut ocazia de socializa și de a se simți bine ascultând muzica pe gustul lor, dansând și participând la activități de animație socio-educativă.

Pe parcursul următoarelor șase luni, se dorește ca acest demers cultural-educațional să răspundă nevoilor unui număr și mai mare de tineri și de artiști de origine ucraineană stabiliți în București.

Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Câte-n lună și-n mansardă, asociație care promovează și susține diversitatea și coeziunea socială și integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. I am satul de language of the okupant.