G4Media.ro

Timpul lui Benjamin Netanyahu ca prim ministru al Israelului se apropie de…

Timpul lui Benjamin Netanyahu ca prim ministru al Israelului se apropie de sfârșit după 12 ani. Coaliția pentru schimbare se conturează tot mai clar cu Naftali Bennett ca prim ministru

Liderul partidului de dreapta Noua Speranță, Gideon Saar, a respins duminică o ofertă de partajare a puterii din partea prim ministrului Israelului și lider al Partidului Likud, Benjamin Netanyahu, al cărui mandat de prim-ministru pe care-l deține de 12 ani pare să se apropie de sfârșit, pe măsură ce coaliția care îl va înlocui la putere prinde tot mai mult contur.

Oferta făcută sâmbătă târziu de Netanyahu ar fi constat în numirea lui Saar în funcția de prim-ministru timp de 18 luni, urmat de un mandat de doi ani pentru Netanyahu și în cele din urmă un mandat de șase luni pentru liderul Yamina, Naftali Bennett.

Poziția și angajamentul nostru au fost și rămân să schimbăm guvernul Netanyahu„, a scris Saar duminică dimineață pe Twitter.

Vom continua să acționăm în consecință. Sfat insistent pentru următoarele zile: ignorați manipularea.”

Atât Saar, cât și Bennett sunt în discuții pentru a se alătura unei așa-numite “coaliții pentru schimbare” cu partide centriste și de stânga, eliminând potențial pe Netanyahu și Likud de la putere pentru prima dată în 12 ani.

Netanyahu a încheiat un acord de partajare a puterii cu liderul partidului centrist Albastru și Alb, Benny Gantz, în aprilie 2020, dar aproape imediat a început să submineze condițiile acordului care i-ar fi acordat lui Gantz funcția de prim ministru la sfârșitul acelui an.

Se așteaptă ca Bennett să anunțe duminică seara dacă se va alătura blocului anti-Netanyahu. Partidul Yamina urma să se întrunească duminică dimineață pentru a discuta decizia finală a lui Bennett.

Partidul de dreapta Yamina era așteptat să adere la coaliția anti-Netanyahu la începutul lunii, dar luptele din Gaza și violențele arabo-evreiești de pe străzile din Israel l-au determinat pe Bennett să declare că o astfel de acțiune ar fi imposibilă în acea perioadă.

“Coaliția pentru schimbare” este intermediată de liderul lui partidului centrist Yesh Atid, Yair Lapid, a cărui perioadă alocată de președintele Israelului, Reuven Rivlin, pentru formarea unui guvern expiră miercuri.

Conform acordului pe care Lapid l-a oferit lui Bennett, cei doi lideri vor conduce amândoi guvernul ca prim-ministru pe bază de rotație, Bennett urmând să fie primul.

Liderul Yamina a declarat sâmbătă seara că, dacă Likud nu va prezenta o coaliție de dreapta cu sprijin majoritar până duminică târziu, partidul său se va alătura blocului anti-Netanyahu.

Bennett a ezitat să anunțe că se va alătura coaliției lui Lapid, care va include partidele de stânga Meretz și Muncii, partidele centriste Yesh Atid și Albastru și Alb și partidele de dreapta Yisrael Beytenu și Noua Speranță.

Coaliția s-ar baza, de asemenea, pe sprijinul în parlamentul israelian Knesset al partidului islamist Ra’am condus de Mansour Abbas.

Membrii coaliției pentru schimbare au declarat că intenționează să adopte o legislație care să împiedice alegerea ca prim-ministru a oricui se confruntă cu acuzații penale și ar limita, de asemenea, numărul de mandate pentru un prim ministru.

Netanyahu este judecat în prezent pentru luare de mită, fraudă și încălcare a încrederii.

Alegerile parlamentare din 23 martie, al patrulea scrutin legislativ în mai puțin de patru ani a dus la un rezultat neconcludent, rezultând în următoarea structură a Knesset-ului (parlamentul unicameral al Israelului):

 • Likud (dreapta naționalistă), lider Benjamin Netanyahu 30 mandate
 • Yesh Atid (centrist), Yair Lapid 17
 • SHAS (ultra-ortodox sefard), Arie Deri 9
 • Albastru și Alb (centrist), Benny Gantz 8
 • Yamina (dreapta naționalistă), Naftali Bennett 7
 • Partidul Muncii (centru-stânga), Merav Michaeli 7
 • Unitatea Torei (ultra-ortodox așkenaz), Moshe Gafni 7
 • Yisrael Beitenu (dreapta naționalistă), Avigdor Liberman 7
 • Religios Sionist (extrema dreaptă), Bezalel Smotrich 6
 • Lista Comună (partide arabe), Ayman Odeh 6
 • Noua Speranță (dreapta naționalistă), Gideon Saar 6
 • Meretz (stânga), Nitzan Horowitz 6
 • Ra’am (arab islamist), Mansour Abbas 4

Surse: Ynet News, Times of Israel, Jerusalem Post, Ha’aretz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter