G4Media.ro

The Washington Post: Cel mai mare eșec al lui Trump în privința…

The Washington Post: Cel mai mare eșec al lui Trump în privința pandemiei

Să sperăm că noul coronavirus, care a infectat cel puțin doi oameni care lucrează în aglomerația de la Casa Albă, nu se va răspândi și acolo. Să sperăm că măsurile care se iau, inclusiv testările zilnice, îi vor limita răspândirea. Însă neliniștea sinceră a echipei președintelui Trump în privința locului ei de muncă evidențiază o idee importantă. Ei știu ce au de făcut pentru ei înșiși – testare, depistarea și izolarea contactelor -, însă dl Trump nu și-a îndeplinit datoria de a face același lucru și pentru țară.

Reacția la pandemie necesită un regim de testare care încă nu există. Conform Proiectului de Monitorizare a Covid, statele raportează cam 300.000 de teste pe zi, adică vreo zecime din cele trei milioane sau mai mult de teste pe zi despre care experții spun că reprezintă minimul necesar pentru a se putea redeschide în siguranță locurile de muncă. Dl Trump ar fi trebuit să adopte încă de acum câteva săptămâni această politică, în calitate de responsabilitate exclusiv federală, sub supervizarea unui lider cu experiență, un Proiect Manhattan [programul care a produs prima bombă nucleară – n.trad.] al epocii pandemiei. În schimb, el a lăsat această sarcină în seama guvernatorilor, iar țara e acum copleșită din cauza consecințelor.

Dl Trump și protestatarii pro-„eliberare” prezintă situația ca pe o alegere între a redeschide și a rămâne închiși, însă ea e una falsă. Toată lumea înțelege necesitatea urgentă a revenirii la muncă, la școală, la divertisment și la biserică, însă acest lucru trebuie făcut în așa fel încât să nu se declanșeze un al doilea val. Până la apariția unui vaccin sau a unui tratament eficient, acest lucru înseamnă segmentarea populației prin testare și izolarea și tratarea pe cât posibil a celor bolnavi. Virusul e dinamic, neobosit și oportunist. Se va răspândi atât timp cât oamenii îi vor da ocazia să o facă.

Avem tehnologia dar nu și capacitatea necesară pentru a testa întreaga populație. Dacă ar fi să existe o sarcină potrivită doar guvernului federal, de departe cel mai puternic actor pe care ne putem baza, atunci aceasta era. În schimb, acum avem de suferit din cauza jumătăților de măsură luate în privința testării, în vreme ce descoperim zilnic peste 20.000 de noi infectări și vreo 2.000 de noi decese. De ce ar fi avut nevoie dl Trump pentru a trimite truse de testare la fiecare loc de muncă și în fiecare școală? Nu vom ști niciodată, fiindcă el nici măcar nu a încercat. După cum a remarcat potențialul candidat democrat la prezidențiale Joe Biden într-un editorial din ziarul nostru, o deschidere inteligentă necesită nu ordine de sus, ci înțelegere de jos. Fără o expansiune masivă a testării cu greu ar putea exista o încredere la nivelul populației cum că spațiile publice sunt sigure.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor acordă autorizații de urgență pentru noi tehnologii de testare, între care și prima care utilizează instrumente CRISPR pentru editarea materialului genetic; o altă premieră e una ce poate detecta antigeni, fragmente de proteină asociate cu virusul; iar un al treilea test, care se poate face acasă, se va baza pe mostre de salivă. Să sperăm că aceste cercetări vor da rezultate și companiile le vor putea produce în cantități suficiente, dar persistă totuși mari incertitudini.

Tare bine ar fi fost ca SUA să aibă un conducător care să le plaseze pe calea unei redeschideri inteligente.

Sursa: The Washington PostTraducere: Andrei Suba (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Din pacate Biden e la fel de mizerabil. 🙁 Warren era solutia dar a cedat. 🙁

  • Biden e de 1000 de ori mai bun decat Trump, fiindca oricine e mai bun decat Trump, oricum nu va conduce Biden, va fi presedinte cel pe care-l alege sa-i fie vicepresedinte.

  • Elizabeth Warren? Ahaha. Nu era tipa cu 1/4 Indian native? :)) Doamne ferește.

  • Asta-i nenorocirea ! Oricare altul sau oricare alta acum la Casa Alba ar fi insemnat un rau infinit mai mic decat raul pe care il reprezinta Donald Trump acum pt SUA !

 2. Oare in cat timp pierdea razboiul cu China cu Trump la conducere?

 3. deci cand streinu-cercel spunea ca romania nu testeaza nici macar cat are capacitatea a fost linsat mediatic si tras pe linie moarta. alternativa la testarea insuficienta este medicina medievala reprezentata de carantina/izolare sociala. asta vroia sa spuna programul „vacanta mare”: iesire inteligenta din izolare.

 4. dur comentariul asta!

  domnul Trump nu mi-a inspirat incredere, de la iesirea din acordurile de mediu de la Paris, de la nu stiu ce acorduri de dezarmare cu rusii, de la acordurile de dezarmare cu Iranul….

  lumea a devenit mai nesigura cu domnul Trump la Casa Alba…

 5. Testați, că oricum nu servește la nimic.
  Ați văzut românii veniți din Austria cu rezultatele testării în mână? Și dacă scrie neamțul că AZI nu sunt infectați, credeți că sunt sănătoși sau că are dreptate cel care a zis că pozitivarea poate apare și mâine sau poimâine?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.