G4Media.ro

The Financial Times despre AUR:  Un partid de extrema dreaptă modifică peisajul…

Sursa Foto: Facebook/ AUR

The Financial Times despre AUR:  Un partid de extrema dreaptă modifică peisajul politic / România a constituit vreme de ani o excepție în Europa Centrală și de Est

Alegerile generale din România de pe 6 decembrie ar fi trebuit să fie cel mai anost scrutin din ultimele decenii. În schimb, un partid de extrema dreaptă, ivit aparent de nicăieri, a obținut 9% din voturi, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune ultranaționalistă înființată acum un an, a exploatat frustrările generate de măsurile anti-pandemie, a fost susținută de Biserica Ortodoxă Română (BOR), a avut o strategie eficientă pe rețelele sociale și a fost dispusă să discute chestiuni tabu, devenind astfel pe neașteptate al patrulea cel mai mare partid din parlament.

România a constituit vreme de ani o excepție în Europa Centrală și de Est fiindcă nu avea un partid de extrema dreaptă proeminent, deși unele dintre partidele ei consacrate au mai flirtat cu iliberalismul. Acum, partidul populist AUR va intra în ambele camere ale parlamentului.

„A început o revoluție conservatoare”, a declarat cofondatorul AUR Claudiu Târziu la scurt timp după vot.
Prezența la vot a fost de 30%, cea mai scăzută de după colapsul comunismului în 1989. Acest minim istoric „arată că partidele au încetat să mai fie reprezentative”, a declarat Oana Popescu de la Global Focus, un grup de reflecție care a examinat succesul extremei drepte românești.

AUR a fost înființat pe 1 decembrie 2019, „ziua marii uniri” în România, în orașul de rezonanță istorică Alba Iulia. Orașul a fost ales pentru că acolo a avut loc proclamarea unirii României cu Transilvania, anterior parte a Ungariei, în urma primului război mondial. AUR militează pentru unirea tuturor teritoriilor în care locuiesc români, în special statul vecin Moldova.

Dl Târziu s-a numărat printre organizatorii unui referendum constituțional din 2018 pentru interzicerea căsătoriei homosexuale. Referendumul a eșuat din cauza prezenței reduse la vot, însă coaliția eterogenă de conservatori pe care el a atras-o a contribuit la nașterea noii forțe politice, a declarat Laura Ștefan de la grupul de reflecție Expert Forum din București.

Referendumul a fost puternic susținut și de BOR, care joacă un rol însemnat în societatea țării. Noul partid s-a folosit în campania electorală de legăturile pe care deja le avea cu BOR. Liderii bisericii au promovat partidul găzduind discuții cu membri AUR la canalele sale TV cu audiență mare.

Un moment important al campaniei a fost acela în care guvernul a interzis o întrunire publică în onoarea sfântului Andrei, unul dintre cei mai importanți sfinți ai României, din cauza pandemiei. Un cleric conservator din orașul costal Constanța a anunțat că sărbătoarea va avea totuși loc, în vreme ce poliția nu a intervenit, ci doar a asistat la eveniment.

„Rolul bisericii în societate a fost foarte mult discutat pe rețelele sociale. A fost un subiect de foarte mare interes”, a declarat dna Popescu. „Totuși, nici unul dintre partidele consacrate nu a îndrăznit să se atingă fățiș de această discuție”, din cauza rolului influent pe care-l are biserica în societate, ceea ce face din ea un subiect tabu pentru politicienii de centru.

AUR a exploatat totodată și inegalitatea economică, mai cu seamă în felul în care este ea percepută de diaspora românească din Europa de Vest.

„Multe voturi au venit de la români care fac munci grele în străinătate, cum ar fi în agricultură și construcții”, a declarat dna Ștefan. „Ei se simt excluși. Și dacă le poate promite cineva viața pe care n-o au, e ușor să să te folosești de naționalism pentru a le spune oamenilor că sunt minunați și provin dintr-o țară minunată.”

Partidul a organizat proteste împotriva efectelor economice ale măsurilor anti-pandemie. A înfierat totodată și influentele „companii străine care își scot profiturile din România”. Într-un mesaj care a prins la proprietarii de mici firme, liderii AUR au făcut campanie împotriva închiderii piețelor pentru micii fermieri locali, în timp ce marilor lanțuri de supermarketuri cu patroni străini li se permitea să funcționeze în continuare.

Numai 3% din întreg electoratul a votat cu AUR la alegeri, dar partidul tot poate fi un ghimpe în coasta următorului guvern, care va fi probabil unul de coaliție, condus de actualul ministru al finanțelor Florin Cîțu, de la Partidul Național Liberal (PNL).

Dl Cîțu e un economist care a studiat în SUA și a fost angajat al Băncii Europene de Investiții și al băncii centrale a Noii Zeelande. Fostul premier Ludovic Orban, care în sondaje avea un avans convingător, a demisionat săptămâna trecută după ce PNL ieșise pe locul doi, surclasat de social-democrații de stânga, un partid asaltat ani de zile de scandaluri de corupție.

Noul guvern va avea de furcă cu o economie grav afectată de pandemie și cu un deficit bugetar de peste 9% din PIB. Rating-ul de credit e doar cu o gradație deasupra celei de „junk” [„gunoi”].

El va trebuie de asemenea să amelioreze nivelul scăzut al încrederii publice în instituții. Dna Popescu a subliniat că doar 11% din alegători au încredere în parlament și numai 28% în președinte, conform sondajelor. BOR, pe de altă parte, e una dintre instituțiile care se bucură de cea mai mare încredere, cu 55%.

Dna Popescu a afirmat că deși euroscepticismul nu a jucat până acum un rol relevant în discursul politic din România, problemele economice pot duce la nemulțumiri tot mai mari în privința apartenenței la UE.

„Dacă există un pericol de decuplare de la valorile europene, el există nu din cauză că oamenii ar fi împotriva acelor valori, ci din cauza subdezvoltării cronice”, a declarat ea.

Sursa Foto: The Financial Times/ Articol de Valerie Hopkins/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. „ziua marii uniri” – așa numiti voi sau cei de la FT? In orice caz, cu asemenea texte AUR va ajunge desigur la 30% la urmatoarele alegeri!
    Dupa ce ati promovat la indicatia binomului ca România e cea mai corupta tara din UE. Acum tot voi ati promovat acest imaginat „fascism”
    Drept zice maestru Cristoiu, sunteti niste ticăloși

    • Bine, bine, e rautacioasa lumea. Dar cu batausii din galeriile de fotbal in conducere, cum e?

    • @mihai deontologu – „maestru Csristoiu”! Pe bune? Pfoaaaai de mine, numai pe asta nu o auzisem „maestru Cristoiu”! Deci, te rog, de mult nu am mai ras cu asemenea pofta.
      PS: Ajunge pe dracu’ la 30%! Trezeste-te deontologule ca e dimineata… sleahta aia care a intrat in parlament o sa stea cuminte in coltul ei multumita ca a pus si ea mana pe o bucatica de ciolan… mai vorbim noi peste un an. Dar stii ce e mai rau, ca acesti viermi a indus in eroare si a pacalit tineri si batrani increzatori, i-a folosit pur si simplu iar acum ii va arunca la gunoi pentru ca si-au atins tinta (care e la fel de mica ca si sufletele lor).

    • Cine zice, maistru Cristoiu?
      Ei, pai daca e direct de la inventatorul gainii ce naste pui vii atunci o fi ceva.

  2. „maestru„ Cristoiu my ass…

    O basina de minciuna mai mare ca asta nu exista, cica astia sunt de extrema dreapta. Hai sa fim seriosi si sa ne raspundem doar la cateva intrebari: pe cine urasc ei mai mult, pe cei de stanga sau pe cei de dreapta? daca ar fi sa guverneze, langa cine s-ar duce? Hm? Iubitii lor Ceausescu sau Putin sunt de dreapta? Si cate si mai cate.

  3. Rumânschi faşîşti!!!

  4. Foarte bine, era timpul să nu mai fim excepția aia, trebuia să apară o forță conservatoare care să contrabalanseze agenda noii stângi promivate pe la noi de partidul oameilor noi și să dea oeste bot partidului antiromanesc care își face mereu loc parlament.

    • „Forta conservatoare” e o gasca de batausi din galeriile de fotbal, infractori de drept comun si tate frustrate in cautare de publicitate. Au fost votati din frustrarea fata de impotenta politica a partidelor de pana acum. E un foc de paie ce va fi inghiti de psd care a marginalizat curentul intern nationalist (Codrin Stefanescu, Plesoianu, Mitraliera, …) si va recupera parlamentarii aur.

  5. Un cuvânt cheie: DEMNITATEA. Orice partid care va apăra demnitatea românilor în afara țării, va avea numai de câștigat. Acum că am divulgat secretul care mi s-a arătat în „globul meu de cristal”, mă aștept ca și celelalte partide să joace cartea câștigătoare.

    • Batausii galeriilor de fotbal si infractorii de drept comun apara demnitatea Romanilor din afara tarii? Nu toti de acolo sunt la furat si cersit.

  6. DIGITALIZAREA asata ii roade in cor pe comunistii de la aur, ajunge sa te uiti la personajele care represinta acest partid si cum vorbesc si intelegi ca in Romania lui 2020 lumea a ramas la fel de proasta si manipulabila ,pai demnitatea si patriorismul sant valori personale nu valori care trebuie sa fie predate de partid,daca ar fi fost invatate in familie ca principii in setul de valorii ar fi ceva natural ca toti sa fim asa dar cum am fost educati sa acceptam fara opozitie si simt critic tot e normal sa ai mentalitate de sluga fara coloana care se excita cand aude vorbe frumoase.Mandru ca nu am votat niciodata ,nu am intalnit inca factiunea care sa.mi reprezinte neconditionat valorile de ROMAN CRESTIN LIBER SI DEMN.

  7. Da, partidul cu 2 papițoi in frunte, unul Simion spunea ieri la Cotroceni, într-o declarație de presă, că Eminescu ne-a lăsat Romania Mare de la Nistru pan’ la Tisa, dar el, poetul a murit în 1888!
    Valori nu alta liderii AUR.
    Și încă o minciună, a afirmat că au venit pe jos la Cotroceni, dar în live, Sosoaca ii spune sa parcheze mașina pe trotuar, fix lângă indicator de „staționare interzisa”, că „asta-i in București”, apoi coboară toți din mașină.
    Și încă putina istorie pt Claudiu, întârziatul de la Cotroceni, care ne spune că Hitler, Corneliu Zelea Codreanu au făcut și lucruri bune, că aceștia au fost criminali, iar putina credință în Dumnezeu îți spune „să nu ucizi!”.

  8. Aur =Manipulatori securisti neocomunisti adica socialisti/globalisti,auzi la ei ,,DIGITALIZARE,,da fara nu se poate ,asa.i?Patrioti?cum din vorbe pentru manipulabili,in 2020 in Romania nici macar un partid serios ,toti javre vandute.

  9. Psd si pnl timp de 30 de ani au abandonat romanii in bratele bisericii si iata rezultatul. Nimic nu s-a investit pt educatia si emanciparea romanilor. F multi romani, de toate categoriile sociale, dezamagiti de clasa politica s-au indreptat spre biserica. Acum sunt o masa f mare de manevra, o mana cereasca pt extrema dreapta. Care partid politic indrazneste sa scoata religia din programul de invatamant, sa introduca educatia sexuala, sa clarifice termenii de identitate si nu in ultimul rand sa suprime subventiile catre biserica?

    • @Sincer – Din pacate nu au abandonat romanii in bratele bisericii, ci, mai grav, au folosit biserica (si biserica s-a lasat folosita, ca, na, de acolo venea malaiul) pentru a manipula romanii… cam asta e rezultatul

  10. Aur e un partid demn de votantii sai ,marita ce au ales ,sper sa nu ramana dezamagiti,nici nu am dubii ca Aur v.a reusci tot ce si.a propus ,la fel ca si cei care.i finanteaza ,adevarati profesionisti care promoveaza adevaratele valori ,,din vorbe si nu numai ,demnitate patriotism dar mai alrs digitalizare ca sa nu creada cineva ca scapa de ea ,nici macar patriiotii si patriioatele.

  11. Batausii galeriilor de fotbal si infractorii de drept comun apara demnitatea Romanilor din afara tarii? Nu toti de acolo sunt la furat si cersit.

  12. Sub conducerea președintelui Iohannis Romania a protejat si înscăunat extremismul și crima organiizata în vârful instituțiilor de stat. Autorii linșajului in stil mafiot ai șefei DNA condamnati de CEDO au rămas nepedepsiți.

    • Limb§ajul la puterea 666 cu partdili din dreapta da mai ales din stanga Nistrulu pan la Tisa chiar si mai diparti.

  13. Corect. Subdezvoltarea cronica generata de catre partidele care au condus Romania 30 de ani , timp in care sistemul educational , s-a degradat , in special ,prin infiintarea Universitatilor private fara numar. Diplome date dupa alte criterii , decat cele ale pregatirii profesionale. Ma tem ca nu numai ca vom ramane aici , dar vom fi si mai jos de-atat.

  14. O gluma de partid care a luat din voturile psd-ului, dar n-a reusit sa egaleze performanta Partidului Poporului Dan Diaconescu. Semn ca nu toti oligofrenii au putut fi convinsi.

  15. Cine e Financial Times si de ce ar trebui sa ne intereseze ce scriu astia?
    Ati vazut ce credibilitate are presa din SUA.
    ZERO credibilitate.
    Ca si in Romania, presa este un gigantic organism de propaganda.