G4Media.ro

Teorie a cercetătorilor italieni și spanioli: o partidă de fotbal e responsabilă…

Teorie a cercetătorilor italieni și spanioli: o partidă de fotbal e responsabilă pentru accelerarea coronavirusului în Italia și Spania. Atalanta – Valencia, ”meciul zero”

Meciul de fotbal din Champions League între Atalanta Bergamo și FC Valencia, disputat pe 19 februarie la Milano cu peste 40.000 de suporteri în tribune, ar fi responsabili pentru creșterea explozivă a cazurilor de coronavirus în nordul Italiei și în Spania, potrivit cercetătorilor de la mai multe universități europene de prestigiu, citați de Le Figaro.

Meciul (scor 4-1 pentru Atalanta Bergamo), disputat în momentul în care abia fuseseră detectate 3 cazuri în Italia și 2 în Spania, potrivit Worldometers, a fost scena unei întâlniri fără precedent. Astfel, pe stadionul San Siro din Milano (locul unde s-a disputat partida) au venit 30.000 de suporteri din Bergamo, care s-au întâlnit cu câteva mii de suporteri veniți din Valencia, dar și cu localnicii milanezi.

Presa italiană și cea franceză denumesc partida ”meciul zero”, analogie cu expresia ”pacientul zero”.

Secvența temporală corespunde teoriei lansate de mai mulți cercetători. Meciul a avut loc pe 19 februarie, iar 14 zile mai târziu a explodat numărul de cazuri în Bergamo. Exact timpul de incubare a coronavirusului.

”Concentrarea pe un stadion a zeci de mii de persoane din aceeași zonă a putut fi un factor important al răspândirii virusului”, a declarat pentru Le Figaro șeful secției de boli infecțioase de la spitalul Sacco din Milano.

Fabiano Di Marco, șeful departamentului pneumologie la Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo a descris meciul pentru Corriere della Sera drept ”o bombă biologică”, referindu-se la momentele de efuziune ale suporterilor din Bergamo după victoria istorică.

Universitatea Sapienza din Roma a început un studiu legat de explozia cazurilor de coronavirus exact în Milano și Bergamo, adică orașul în care s-a disputat meciul și cel de unde au venit 30.000 de spectatori.

”Adunarea a mii de persoane, la câțiva centimetri una de alta, care au manifestări euforice precum îmbrățișările și strigătele, toate acestea au putut favoriza propagarea virusului”, a declarat pentru Corriere dello Sport Francesco Le Foche, profesor de științe biomedicale la Universitatea Sapienza.

Și în Valencia au început studiile dedicate acestui meci. O universitate valenciană și Centrul de Studii strategice internaționale arată că meciul de la Milano a contribuit la propagarea rapidă a coronavirusului în Italia. Ziariști, suporteri și fotbaliști din Valencia care au făcut deplasarea la Milano au fost testați pozitiv la întoarcerea din Italia. 35% din fotbaliștii clubului FC Valencia sunt infectați cu coronavirus, potrivit Le Figaro.

Foto: Bucuria jucătorilor de la Atalanta Bergamo în fața tribunelor pline după victoria cu Valencia (Facebook)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Plauzibil. Macaronarul merge si in crater la Vezuviu sa mai vada un Derby. Nu e de admirat.

  2. sutem de milioane pentru un jucator ….
    zeci de milioane de euro salariu…
    tembelism curat!

  3. Dacă studiul se confirmă, înseamnă că virusul se propagă foarte ușor prin aer.

    • Nu. Inseamna ca intr-adevar, italienii vorbesc cu multa saliva improscata. Va dati seama 30.000 de macaronari „suferind” la unisor in timp ce statisticile cresc. „Vezi ca la chinezi e show. Poate ar trebui sa fim mai atenti” „PORCA MISERIA! Ar trebui sa mai dam un gol!”

      Probabil si Pompei, la vremea lui: puteau sa se salveze toti ca nu vine lava aia cu 200 la ora. Dar probabil era un meci…Jenant…pur si simplu jenant.

  4. Nu e doar o teorie! Toată lumea s-a mirat ca acel meci s-a ținut cu spectatori în situația data din Italia.

    • Care situatie? Erau 3 cazuri. In aceeasi zi, in Bucuresti, la statia Piata Victoriei au fost tot zeci de mii de oameni…
      Ghinion.

  5. Timpul de incubație nu prea e 14 zile. Variază de la caz la caz. 14 zile e un maxim, de aia carantinarea suspecților durează atât, ca să fie acoperitor. Media este de 5 zile și în foarte multe cazuri timpul de incubație e 3 zile, ca la virozele sezoniere.

  6. Seamana cu atac terorist