G4Media.ro

Tensiuni între Kosovo și Serbia după ce poliția kosovară a descins în…

Tensiuni între Kosovo și Serbia după ce poliția kosovară a descins în zone locuite de sârbi/ Vucic a ordonat alertă maximă unităților armatei sârbe

Serbia şi-a plasat trupele în stare de alertă maximă, după informaţii conform cărora poliţia kosovară a intrat în regiunile populate de sârbi din fosta provincie a Serbiei, transmite Associated Press, citată de Rador.

Televiziunea de stat sârbă a comunicat, marţi, ca poliţia specială a Kosovo a „năvălit” în nordul Kosovo şi a arestat mai multe persoane.

Autorităţile de la Pristina nu au confirmat acţiunea poliţiei. Marko Djuric, un oficial guvernamental sârb, a afirmat că acţiunea poliţiei kosovare are scopul de a intimida şi expulza sârbii din Kosovo şi reprezintă „nu numai o ameninţare la adresa securităţii regionale, ci şi cea mai directă ameninţare la adresa păcii”.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo, după o intervenţie a NATO, în 1999. Belgradul nu recunoaşte declaraţia de independenţă a Kosovo, emisă în 2008.

Poliţia şi presa din Kosovo afirmă că doi ofiţeri kosovari au fost răniţi, în timpul unei intervenţii a poliţiei, în nordul ţării, acţiune ce a declanşat tensiuni cu Serbia.

Potrivit unui comunicat, descinderea de marţi a survenit după mai multe luni de anchetare a unor grupuri infracţionale implicate în contrabandă, abuz de putere, mită şi comerţ ilicit.

Cei doi ofiţeri răniţi sunt în afara oricărui pericol. Poliţia kosovară s-a confruntat cu rezistenţă, mai ales în comuna Zubin Potok, unde a fost arestat un poliţist de rang înalt, etnic sârb.

Sârbii locali au încercat să blocheze strada, însă poliţia a reuşit să treacă. În comunicatul poliţiei kosovare se precizează că printre cei arestaţi marţi se numără mai mulţi ofiţeri de poliţie şi civili, însă nu se specifică numărul acestora.

Agim Bahtiri, primarul etnic albanez al comunei Mitrovica, a declarat că operaţiunea nu a vizat nicio naţionalitate, „ci acele persoane care au comis infracţiuni.”

Vucic: Cetățenii sunt mai tulburați ca niciodată

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat, marți, că în acţiunea unităţii speciale NJSO, fostele ROSU şi FIT, au fost arestate 23 de persoane de naţionalitate sârbă şi bosniacă din nordul Kosovo-Metohija, cea mai mare parte membri ai poliţiei din Kosovo, şi că a fost o încercare de a finaliza incriminarea poporului nostru, ceea ce a făcut ca cetăţenii să fie mai tulburaţi ca niciodată, transmite agenția Tanjug, citată de Rador.

Vucic a afirmat în Parlamentul sârb că până în prezent pe teritoriul de nord al Kosovo-Metohija au intrat unităţi speciale cu 73 de vehicule în cea mai mare parte blindate, şi mai mult de 50 de vehicule sunt în aşteptare în sudul Mitrovicei, 15 pe teritoriul municipalităţii Srbica, în timp ce opt au fost trimise deja peste deal pe teritoriul municipiului Zubin Potok.

Preşedintele, Aleksandar Vucic, a subliniat că în Kosovo-Metohija continuă încercările prin care să fie incriminaţi sârbii kosovari şi totul are ca scop să îi sperie pe sârbii kosovari şi pentru a zădărnici apărarea nordului Kosovo-Metohija. Preşedintele a spus că de un an şi jumătate durează cele mai puternice atacuri asupra poporului sârb, în special în partea de nord, şi că într-un ultim efort se încearcă incriminarea întregii naţiuni sârbe.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a subliniat, marți, şi posibilitatea că Pristina încearcă să stabilească graniţa albaneză la Kopaonik, dar că Serbia va împiedica acest lucru, iar în caz de escaladare a conflictului îşi va proteja poporul şi va învinge. Vucic a subliniat că preşedintele instituţiilor provizorii din Pristina, Hashim Thaci, a cerut luni, Albaniei să se unifice, iar acest lucru înseamnă că ei doresc să restabilească graniţa albaneză cu Serbia la Kopaonik.

Dacă se va ajunge la încălcarea ordinii constituţionale şi se atacă sârbii din nordul Kosovo-Metohija vom proteja naţiunea noastră, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. În această dimineaţă, la 6:29 în calitate de comandant suprem Vucic a ordonat pregătire de luptă deplină şi alertă maximă a unităţilor armatei sârbe.

Surse: Associated Press/ Tanjug/ Rador

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. E ca si cum Politia Romana in urma unor anchete lungi, descinde intr-un sat de unguri din Mures sau din Covasna si aresteaza politisti romani de origine maghiara si pe multi alti complici pentru trafic ilegal de marfuri, contrabanda cu tigari si droguri. Apoi statul maghiar, de la Budapesta, striga: hotii, detractorii, vin sa aresteze unguri cinstiti!
    Am facut paralela asta ca si romanii sa inteleaga ca sarbii au si ei clica lor si intereselor lor.
    In plus, un angajat rus al UN este arestat si el pentru ca s-a opus fortelor de ordine si de interventie. Sarbii au tras focuri de arma asupra fortelor de interventie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.