G4Media.ro

Televiziunea publică austriacă: Bruxelles-ul condamnă violența forțelor de ordine din România împotriva…

Televiziunea publică austriacă: Bruxelles-ul condamnă violența forțelor de ordine din România împotriva mass-media

Comisia Europeană a condamnat agresiunile atribuite forțelor de ordine din România împotriva echipei de filmare ORF (postul public de televiziune din Austria) în timpul protestelor antiguvernamentale de vineri seara. “Este important ca mass-media să poată să-și facă treaba” a spus un purtător de cuvânt astăzi, informează site-ul televiziunii publice austriece, ORF. (Vezi aici declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei)

Pe de altă parte, Comisia se abține să comenteze procedurile din statele membre, a continuat purtătorul de cuvânt. Comisia nu a dorit să comenteze postarea pe Facebook a unui secretar de stat (n.r. fost consilier guvernamental) care a afirmat că “demonstranții trebuiau împușcați”. Referitor la urmările care ar putea influența Președenția UE deținută de România în următorul an, Comisia nu a dorit să facă comentarii.

Cancelarul austriac a condamnat sâmbătă pe rețelele de socializare violențele din România, cărora le-a căzut victimă și un cameraman al televiziunii publice austriece, ORF.

”Condamnăm cu fermitate confruntările violente din București în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc însănătoșire grabnică. Libertatea de exprimare cât și libertatea presei sunt libertăți fundamentale ale Uniunii Europene în care noi credem și care trebuie apărate necondiționat”, scrie cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, într-o postare pe Twitter. .

În timpul demonstrației antiguvernamentale din România, echipa de filmare a postului public de televiziune din Austria “ORF” a fost atacată de forțele de ordine ale puterii executive. În timpul transmisiunii în direct de vineri seara, se poate vedea cum în spatele jurnalistului Ernst Gelegs situația escaladează. Ulterior, cameramanul a fost bătut cu bastoanele de funcționarii români, scrie cotidianul Kronen Zeitung.

Clubul de presă din Austria condamnă violența forțelor de ordine împotriva echipei de filmare a ORF. Președintele Clubului domnul Fred Turnheim solicită Ministrului de Interne Carmen Dan o anchetă urgentă în acest caz. “România este țară membră UE și trebuie să respecte libertatea presei. Nu este de tolerat ca într-o țară UE dreptul de libertate al presei să fie încălcat!”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.