G4Media.ro

Tel Drum, Gazprom, mogulii Ion Țiriac și Ioan Niculae, plus o firmă…

Tel Drum, Gazprom, mogulii Ion Țiriac și Ioan Niculae, plus o firmă maghiară controlată din Rusia – câștigători potențiali după modificarea Codului Fiscal

Avalanșa de taxe și impozite anunțate marți de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, e dublată de o serie de facilități fiscale pentru diverse domenii. Printre posibilii beneficiari se numără compania Tel Drum, dar și oamenii de afaceri Ion Țiriac și Ioan Niculae.

Cum câștigă Tel Drum

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat marți că sectorul construcţiilor este declarat prioritar pentru 10 ani, taxele plătite de angajatori urmând să scadă în acest sector de la 41,5% la 21,25%.

Mai mult, contribuţia de asigurări sociale pentru angajații din construcții se va reduce cu 3,75%, a mai anunţat ministrul Teodorovici.

”Timp de zece ani de zile acest sector va avea o serie de facilităţi. Practic şi pe scurt se reduc taxele care sunt astăzi la 41,5% la 21,25% pentru companiile sau în fie, pentru cei care sunt în acest sector, companii, deci angajatori şi angajaţi. În aceeaşi perioadă contribuţia de asigurări sociale se reduce cu 3,75% pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate din activităţi din sectorul de construcţii”, a spus Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Unul dintre marii jucători din piața construcțiilor este Tel Drum, companie apropiată de liderul PSD, Liviu Dragnea. În 2017, firma a avut o cifră de afaceri de 155,8 milioane de lei, cu 580 de angajați.

Cum câștigă Ion Țiriac

Teodorovici a anunțat că statul va susține programul ”gROwth – investim în copii, investim în viitor” prin ajutoare de stat acordate a investiţiilor private în construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea și dotarea de grădiniţe olimpice cu profil sportiv.

De ce tocmai grădinițe cu profil sportiv, când guvernul PSD a ratat construirea de grădinițe normale, promisă în campania electorală din 2016? Edupedu.ro dezvăluie că, într-un interviu din aprilie 2018 omul de afaceri Ion Țiriac a declarat că ar fi cerut Guvernului să „îi dea 500 din ele“, cu o condiție – să le facă cum vrea el.

În aprilie, Țiriac anunța acest program, complet necunoscut pentru marele public. „Actualul guvern o să facă 2000 de grădinițe. Eu am spus dați-mi și mie 500 din ele. Eu le fac fundație olimpică sau sportive. Și atunci le fac cu fundația Ţiriac sportive. Dar cu o singură condiție, să le fac cum vreau eu. Vreau ca aceste grădinițe să fie normale, copilul să stea o oră în clasă și două afară”, spunea Țiriac pentru Digi24, potrivit Edupedu.ro.

Vezi mai multe detalii pe Edupedu.ro

Ioan Niculae

O altă măsură anunțată de Teodorovici a fost plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în 2022. Promisă de ministru ca un sprijin pentru consumatorii casnici și industriali, măsura va lovi dur principalii producători de gaze, la care, culmea, statul român e acționar: Romgaz (acționar majoritar) și Petrom (acționar minoritar).

Unul dintre potențialii beneficiari majori ai scăderii artificiale a prețului este mogulul îngrășămintelor, Ioan Niculae, acționarul majoritar al grupului Interagro, aflat acum într-o situație economică dificilă. Niculae a încercat permanent să obțină prețuri cât mai mici la gaze – materia primă pentru îngrășăminte.

Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, decizia putând fi atacată cu recurs. El a mai fost condamnat definitiv în 2015, când a primit o condamnare de 2 ani şi jumătate de închisoare în dosarul „mită pentru PSD”. din care a executat circa jumătate din sentință. Niculae a fost acuzat de procurorii anticorupţie şi considerat vinovat de instanţă de finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2009 a lui Mircea Geoană.

De notat că prețul mediu al gazelor în acest an e de circa 90 de lei/MWh, sensibil mai mic decât prețul din regiune, măsurat cu indicatorul hub-ului de la Baumgarten (Austria). Prețul din contractele bilaterale ale producătorilor cu marii clienți a fost chiar mai mic.

Gazprom

O altă modificare prevăzută de proiectul de OUG este obligația ca firmele să consume gaze de import. Ea este impusă prin modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012, la care se adaugă următorul paragraf:

La articolul 181, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alin. (9), cu următorul conţinut:
„(9) Prin derogare de la prevederile alin. (1) – (8), în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, în conformitate cu reglementarile proprii ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienţilor finali noncasnici.”

Așadar, ANRE (Autoritatea de Reglementare) va stabili componența coșului de gaze (import și producție locală), ceea ce va duce la obligativitatea consumului de gaze naturale din import.

Or, singurul opțiune pentru gaze de import în acest moment este compania rusă Gazprom.

Cum câștigă compania maghiară MET Holding, controlată de oligarhi ruși și unguri

Un alt câștigător net va fi compania maghiară MET Holding AG, care a câștigat licitația pentru rezervarea de capacitate pentru exportul de gaze din România în Ungaria. Or, potrivit proiectului de OUG, MET Holding va putea cumpăra gaze românești la prețul stabilit arbitrar de guvern de 68 lui / MWh și să le vândă la prețul real al pieței din Ungaria (mult peste acest preț).

MET și MFGT (altă companie maghiară, deținută de operatorul maghiar de stat MVM) ar urma să controleze fluxul de gaze exportat din România spre Ungaria, un proiect strategic atât pentru București, cât și pentru Uniunea Europeană, care are ca scop tocmai scăderea dependenței statelor membre de gazele naturale din Rusia.

În acționariatul companiei maghiare au apărut oligarhi unguri apropiați de Viktor Orban, dar și afaceriști ruși cu conexiuni la Kremlin.

Datele oficiale de pe site-ul companiei maghiare MET arată că firma a scăpat în luna mai de acționarii ruși care s-au perindat de-a lungul timpului în conducerea sa. Dar un studiu din februarie 2016 al think-tankului German Council on Foreign Relations demonstrează schema prin care MET s-a transformat într-o suveică privată pentru sifonat banii publici din Ungaria, o companie în care se împletesc interesele oligarhilor maghiari, ale celor ruși și ale guvernului Viktor Orban. Analiza citată arată că guvernul maghiar a cedat practic MET monopolul accesului la gazoductul spre Austria, operațiune din care statul maghiar a pierdut, iar acționarii obscuri, ascunși în companii offshore din Cipru și Belize, au făcut profituri uriașe. Analiza mai arată că schema comercială, încheiată în 2015, nu ar fi putut funcționa fără consimțământul Gazprom, compania rusă care produce gazele comercializate de MET.

Citește aici mai multe detalii despre firma maghiară MET

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Romania tocmai a devenit Republica Moldova.

  • Sau Teleormanistan!
   Fraților, cât ii mai lăsăm să ne distrugă?!!

  • !!!! GUBERNIA Rromanica!!!!! UNITA CU MOLDOVA PUTINIANA! ! CA IN VREMEA TARILOR RUSI!!! ADICA…NE AM INVARTIT PANA (CA IN BANC!!!),ne a intrat aschia IN CUR!!!!! RUBASCA,CIOACLA,PASLARII,TOPORUL SI SIBERIA!!! LA TAIAT SI CARAT LEMNE DE MESTEACAN…. …MUJICI…cu mucii taras….adio alfabetizare,adio civilizatie…..NE INTOARCEM LA SLUGARIT!!!!!!

 2. Ehehei, daca se luau la puricat toate masurile luate de-a lungul anilor dupa ’89, care au favorizat o firma sau alta, Romania nu ar fi ajuns aici! Cate au facut ‘afaceristii’ nostri hotzomani care-si fac O VIRTUTE din a fi astfel si nimeni nu i-a luat la intrebari !!!…Tot e bine si acum, dar oare se simte cineva sa faca ‘mea culpa’ si sa corecteze ceea ce nu e in favoarea economiei romanesti si a populatiei?

 3. p.s. Teldrum nu era în faliment, nu se închide
  ? Mai primesc contracte cu statul companiile cu acțiuni la purtător???

  • NU VEDETI CA TOTI SE TRAG SPRE RUSI!!!??? CA TOATE DRUMURILE DUC LA CSM PSD ALDE????? CA PARLAMENTUL RUSINII SE INROSESTE BOLSEVIZAT??????? CA DNA A ,,DERANJAT,,CUIBURILE DE MAFIOTI INCEPAND CU NASTASE ADRIAN,PONTA VICTOR,GHITA SEBASTIAn,VOICULESCU DAN??? NU VEDETI CA DOSARUL MINERIADELOR SI LOVITURII DE STAT ,BUCURESTI,1989,contrar organismelor internationale,NU VOR SA LE REZOLVE???? CA TAXELE CRESC CA DOSPITE???CA AVERILE AGRAMATILOR DE LA PUTOARE(!!CA PUTERE NU MERITA DENUMITA!!!!??????)LA FEL CRESC ????? IN SCHIMB POPULATIA MOARE PE CAPETE IN SPITALE SI PE SOSELELE(DRUMURI DESFUNDATE????),ALE ,,PATRIEI DE CARE MURIM DE DRAGUL EI??????????VAI, NOUA,NEFERICITII SCLAVI AI MILENIULUI TREI,IN IOROPA LUI TUDORE????

 4. Ar fi de comentat 2 aspecte !…Primul, ține de textul cu pricina, de lista limpede și detaliat enunțată, cu porci autohtoni (țiriac, nicolae, tel-drum), sau cu porci externi, sau importați, de bună voie și nesiliți de nimeni (gazprom, met-holding ag), și de afacerile și profiturile inimaginabile pe care, respectivele râmătoare, le fac în România cu complicitatea criminală a guvernanților români (de azi sau de ieri!), întru înrobirea eternă a acestui neam adormit !… Al doilea aspect, ține de atitudinea total ipocrită și total suspectă a oficialilor unguri (premier, min. de externe, ș.a.) din ultima perioadă de timp, declarații de susținere „necondiționată” a regimului de la București , de încurajare a tuturor demersurilor făcute de dobitocii psd/alde ptr. îngroparea de facto a justiției și, plecând de aici, a tot ceea ce va însemna normalitate în România !. Toate astea, spre uriașa satisfacție ungaro-rusă, un joc pervers și perfect al alianței Putin-Orban, dușmani viscerali ai țării noastre, pe care orbii de putere și îngroziții de pușcărie dragnea-tăriceanu, nu i-au „mirosit”, cu atât mai puțin…jocul lor !…Cât despre „serviciile” noastre interne sau externe, acestea de ce s-ar fi amestecat ?. Și ptr. cine ?…”Dumnezeul seviciilor” este banul, iar cretinii åștia s-au coit 2 zile să le facă și lor o bucățică din…buget !…Prieteni, să vă mai întreb, oare ce ne mai aduce ziua de mâine ?…Sunteți prea inteligenți, răspundeți-vă singuri !………….

 5. Sa-l dea si pe Nasty la gradinita c-a luat o rau pe aratura.Sa mearga si el ,ca nu-i departe…

 6. stie taraiac ce stie, la fel ca religia, sportul este noua excrocherie planetara.

 7. NU VEDETI CA TOTI SE TRAG SPRE RUSI!!!??? CA TOATE DRUMURILE DUC LA CSM PSD ALDE????? CA PARLAMENTUL RUSINII SE INROSESTE BOLSEVIZAT??????? CA DNA A ,,DERANJAT,,CUIBURILE DE MAFIOTI INCEPAND CU NASTASE ADRIAN,PONTA VICTOR,GHITA SEBASTIAn,VOICULESCU DAN??? NU VEDETI CA DOSARUL MINERIADELOR SI LOVITURII DE STAT ,BUCURESTI,1989,contrar organismelor internationale,NU VOR SA LE REZOLVE???? CA TAXELE CRESC CA DOSPITE???CA AVERILE AGRAMATILOR DE LA PUTOARE(!!CA PUTERE NU MERITA DENUMITA!!!!??????)LA FEL CRESC ????? IN SCHIMB POPULATIA MOARE PE CAPETE IN SPITALE SI PE SOSELELE(DRUMURI DESFUNDATE????),ALE ,,PATRIEI DE CARE MURIM DE DRAGUL EI??????????VAI, NOUA,NEFERICITII SCLAVI AI MILENIULUI TREI,IN IOROPA LUI TUDORE????

 8. ASTIA SUNT SARACII LUI ORLANDO, CONTABILUL LUI VALCOV.
  DE AIA O TOT DADEA TIRIAC CU HOTUL, CU SA-I IERTAM PE EVAZIONISTI SI DACA I-OM PRINDE SA II MUSTRAM, N-AVEM NEVOIE DE AUTOSTRAZI. ESTE DESTEPT TOVARASE CAPITALIST.

 9. TIRIAC TOT IN ROMANIA ISI PLATESTE IMPOZITELE?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.