G4Media.ro

Teheranul avertizează Israelul să nu încerce vreo „aventură militară” contra programului nuclear…

Sursa foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org

Teheranul avertizează Israelul să nu încerce vreo „aventură militară” contra programului nuclear iranian

Teheranul a avertizat joi Israelul, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU, să nu încerce vreo „aventură militară” contra programului nuclear iranian, după ce statul evreu a susţinut miercuri că „îşi rezervă dreptul” de a recurge la forţă contra Iranului, informează AFP, citată de Agerpres.

„Punem în gardă cu privire la orice eroare de calcul şi la orice aventură militară israeliene împotriva Iranului şi programului său nuclear”, se arată în textul ambasadorului iranian la ONU, Majid Takhtarvanchi, publicat joi de agenţia de presă Tasnim.

„În ultimele luni, numărul şi intensitatea ameninţărilor provocatoare ale regimului israelian nu au încetat să crească, atingând niveluri alarmante”, potrivit lui Takhtarvanchi. Acesta a făcut apel la „reacţie” contra Israelului pentru a „pune capăt ameninţărilor sale”.

Încheiat în 2015, acordul internaţional privind programul nuclear iranian îi oferă Teheranului ridicarea sancţiunilor occidentale şi internaţionale în schimbul angajamentului său că nu se va dota niciodată cu arma atomică şi că îşi va reduce drastic programul nuclear, plasat sub controlul strict al ONU.

Tratativele pentru salvarea acestui acord au fost reluate în aprilie la Viena, înainte de a fi suspendate în iunie şi de alegerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi în funcţia de preşedinte al Iranului.

Joi, negociatorul Uniunii Europene pentru programul nuclear iranian, Enrique Mora, a început la Teheran discuţii cu viceministrul de externe iranian Ali Bagheri, responsabil pentru acest dosar.

În ajun, şeful diplomaţiei israeliene Yair Lapid indicase, într-o conferinţă de presă la Washington, că Israelul îşi „rezervă dreptul de a acţiona în orice moment şi indiferent de mijloace” pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară.

Sursa foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ce sa negocieze UE cu un stat care sustine TERORISMUL ISLAMIC, care isi doreste bomba nucleara pentru a rade Israelul de pe fata pamantului?Noroc ca Israel isi conserva si asigura singuri securitatea.Daca s-ar baza pe UE sau alte state ar fi fost distrusi, iar locasurile sfinte ar fi fost transformate in moschei, exact cum Catedrala Sofia a fost transformata in raia turceasca.Ai nostri nici macar nu au ripostat-RUSINE!!!