G4Media.ro

Țările donatoare de la conferința organizată de ONU la Geneva au promis…

Țările donatoare de la conferința organizată de ONU la Geneva au promis peste 1 miliard de dolari pentru Afganistan

Ţările donatoare au promis luni peste un miliard de dolari pentru a ajuta Afganistanul, unde sărăcia şi foametea s-au intensificat accentuat după ce talibanii au preluat puterea iar ajutorul străin a încetat, făcând să apară spectrul unui exod în masă, relatează Reuters.

După decenii de război şi suferinţă, afganii se confruntă „poate cu cel mai periculos moment”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea conferinţei donatorilor de la Geneva.

„Oamenii din Afganistan riscă colapsul unei ţări întregi – toată deodată”, a mai spus el.

El a mai precizat că proviziile alimentare s-ar putea termina la sfârşitul lunii şi că Programul Alimentar Mondial susţine că 14 milioane de oameni sunt în pragul foametei.

În condiţiile în care fluxurile de ajutoare de miliarde de dolari s-au încheiat brusc după venirea la putere a talibanilor, mai mulţi vorbitori de la Geneva au spus că donatorii au „obligaţia morală” de a-i ajuta pe afgani după un angajament de 20 de ani.

Beijingul a anunţat săptămâna trecută că va trimite alimente şi provizii sanitare în valoare de 31 de milioane de dolari, iar Iranul susţine că a trimis un avion cargo cu ajutor umanitar.

Pakistanul a trimis la rândul său provizii precum ulei de gătit şi medicamente şi a solicitat deblocarea bunurilor afgane de peste hotare.

„Greşelile trecute nu trebuie repetate. Poporul afgan nu trebuie abandonat”, a declarat ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, a cărui ţară are o relaţie apropiată cu talibanii şi care cel mai probabil va avea cel mai mult de suferit din cauza unui exod.

SUA au promis aproape 64 de milioane de dolari în ajutor umanitar suplimentar la conferinţă, în timp ce Norvegia s-a angajat să furnizeze încă 11,5 milioane de dolari.

Chiar înainte de cucerirea Kabulului luna trecută de către talibani, jumătate din populaţie, circa 18 milioane de persoane, era dependentă de ajutor. Iar acest număr pare să fi crescut din cauza secetei şi a neajunsurilor.

Directorul Programului Alimentar Mondial David Beasley a declarat la conferinţă că 40% din recolta de grâu a afganilor s-a pierdut, costul uleiului de gătit s-a dublat, iar cei mai mulţi oameni nu au cum să obţină bani pentru a cumpăra alimente.

Deşi băncile din Afganistan au început să se redeschidă, cozile pentru retragerile de bani sunt imense şi, de asemenea, nimeni dintre cei care depindea de guvern pentru a-şi primi salariul – de la funcţionari civili până la poliţie – nu a mai fost plătit din luna iulie.

„Paisprezece milioane de oameni, unul din trei, se îndreaptă spre pragul înfometării. Nu ştiu când va fi următoarea lor masă. Dacă nu suntem foarte atenţi, am putea cu adevărat să intrăm într-un abis în condiţii catastrofice, mai grave decât sunt acum”, a spus el.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: UNICEF

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. vrajeala pt creduli. si-au batut paula de afghanistan. US si china au batut palma si afghanii or sa astepte salvearea cum ii asteptam noi pe americani in 45 …..

  2. Finanțarea organizațiilor teroriste courtesy of onu.

  3. Sa vanda din echipamentele militare. Sau au nevoie de 1 miliard pt piese?

  4. Povesti, cu carpeli si cu un guvern necredibil Afganistanul se indreapta cu mare viteza spre Somalia anilor 90.Nici o sansa, 90% din populatia Afganistanului va fi in criza alimentara

  5. După ce a ars Notre Dame, a doua zi, sau stans cat 3 sau 4 miliarde … Pt. foamete și oameni fără adăpost la mila animalelor de talibani?! Hai că poate dam ceva…

  6. Au maini, picioare, desii unii au calcat pe mine si nu mai au, dar au si seceta si salarii neplatite. Si bunicii nostri au indurat „marea foamete” dupa razboi. Nu au toate job-urile disponibile la noi si femeile nu mai au voie sa mearga la serviciu. Casele lor sunt daramate de razboi.

  7. „teach a man to fish and he will feed himself and his family ” , acum timp de 20 de ani de asistare, inarmare și „stat la taclale” și acum la o lună de la victorioasa capitulare… ne trebuie bani de mâncare…