G4Media.ro

Tăriceanu îi cere președintelui Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr din funcția…

Tăriceanu îi cere președintelui Iohannis să-l revoce pe Augustin Lazăr din funcția de procuror general: ”Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?”

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îi cere președintelui Klaus Iohannis îl revoce din funcția de procuror general pe Augustin Lazăr, despre care susține că ”s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist”.

Solicitarea lui Tăriceanu vine după ce luju.ro a scris că numele unui procuror Augustin Lazăr apare în cazul unuia dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști și deținuți politici, Iulius Filip, care a fost condamnat în 1981 la 5 ani și 4 luni de închisoare pentru că i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceaușescu și pentru că și-a exprimat printr-i scrisoare sprijinul față de mișcarea anticomunistă poloneză ”Solidaritatea”.

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Vă scriu pentru a-mi exprima revolta în fața unei situații de o gravitate extremă care răzbate din mass-media ultimelor zile și despre care nu ați binevoit să aveți până acum vreo reacție. Este vorba despre dezvăluirile terifiante potrivit cărora procurorul general al României, persoană care ar trebui să fie un model de etică și de conduită pentru magistrații acestei țări, s-ar fi numărat printre personajele de tristă amintire care făceau jocurile murdare ale fostului regim comunist.

Dl. Augustin Lazăr nu a negat faptele, a încercat doar să ocolească răspunderea reală pe care ar fi avut-o în ceea ce privește persecutarea disidentului Iulius Filip, arestat, anchetat, șicanat, torturat și lipsit de libertate de către regimul comunist.
Dle Președinte, știm bine, România a ratat șansa istorică de a avea o lege a lustrației în 1990 și a pierdut ocazia de a transpune în viață Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, care ar fi barat accesul în funcțiile înalte ale foștilor securiști și comuniști de vârf și ar fi contribuit major la asanarea societății.

Faptul că am ratat această șansă nu trebuie să presupună automat, însă, dreptul celor care au scăpat atunci neatinși de rigorile legii, ori măcar ale moralei, să ni se înfățișeze astăzi drept repere morale și profesionale ori, mai grav, să devină actori de prim rang ai împărțirii legii. Înclin să cred că altul era sensul celebrului manifest nouăzecist ”Apel către lichele” al unuia dintre admiratorii dvs.

Nu vreau să ajungem într-o zi să constatăm că prăbușirea comunismului a conservat intact, din păcate, dreptul copiilor torționarilor noștri de a ajunge, în timp, torționarii copiilor noștri.

Fără atitudini ferme, mi-e teamă că deznodământul va fi inevitabil.

Revenind la cazul șocant al procurorului general Augustin Lazăr, cred că se impune clarificarea de urgență, în contextul faptelor prezentate de media, a apartenenței ori nu a domniei sale la grupul procurorilor comuniști absolvenți ai celebrei Școli de la Bran. Cum se știe, acea școală a format, începând din 1969, toți procurorii care aveau să fie folosiți în aplicarea directivelor partidului comunist și ale Securității privind anchetarea și reprimarea brutală a tuturor cetățenilor români care îndrăzneau să miște în front.

O școală care, prin profesori provenind din Miliție, Securitate și de la Academia ”Ștefan Gheorghiu”, instruia procurorii comuniști, atent selectați, cum se făceau anchetele ”speciale” pe bază de tortură, șantaj, substanțe halucinogene, cum să închidă ochii la abuzurile anchetatorilor din Securitate, cum să șantajeze judecătorii care nu erau dispuși să ”coopereze” suficient, cum să li se facă înscenări avocaților, cum să se accepte necondiționat mandatele Securității de percheziție, ori de arestare, pe bază de probe falsificate și multe altele asemenea. De-a lungul anilor, ne amintim că au apărut mărturii directe vizavi de aceste practici odioase.

Din nefericire, aceste fapte au continuat să fie atent mascate după căderea comunismului, cu largul concurs al serviciilor secrete, care au ajutat la conceperea unor mape profesionale incomplete în cazul multor magistrați. În acest caz văd că se află și actualul procuror general a cărui mapă profesională a fost atent albită de prietenii lui din umbră.

Dl. Augustin Lazăr, pus în fața dovezilor de netăgăduit, a recunoscut rolul jucat în cazul disidentului Iulius Filip, dar susține că era vorba de un rol minor.

Îl vom crede pe cuvânt? Vom lăsa lucrurile așa cum sunt? Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?

Cred că sunt câteva întrebări care nu pot avea decât un singur răspuns.

Vă cer, astăzi, dle. președinte, să vă intrați în rolul constituțional de garant al democrației și să semnați urgent decretul de revocare din funcție a procurorului general, o solicitare care, independent de faptele sus menționate, care nu fac decât să agraveze lucrurile, v-a fost deja transmisă de ministrul justiției.

Aveți astăzi ocazia să dovediți că independența justiției pe care o clamați în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeți cu adevărat.

Călin Popescu-Tăriceanu

Președintele Senatului

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

 1. Noroc cu preacuratul gargamel. Ipocrit e prea puțin spus.

  • luju.ro fiind ce? o entitate respectabila, impartiala, fara asociere politica, nu?
   Asa intelegeti voi justitia. Represiune prin SS si afiliatii.
   ps
   Dar tu, domnule? De ce nu le permiti „procurorilor onesti” sa-si duca mai departe ancheta si sa nu mai apara in presa situatii de o gravitate extrema cu privire la Prsedintele Senatului?

 2. nea tari 100 de neveste, a intrat in cursa prezidentiala,

  banuiesc ca la el in partid are numai oameni tineri care nu au fost in functii inainte de ’89

 3. > Vom continua să tolerăm ca procurorii onești ai României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist?

  Din pacate da, Tudorel e sustinul de PSD+ALDE

 4. Domnule Că.-C.-A. Tăriceanu,
  „Aveți astăzi ocazia să dovediți că independența justiției pe care o clamați în fiecare zi nu este doar un slogan electoral, ci un principiu în care credeți cu adevărat.”.
  Renunțați la a vă ascunde după imunitatea de parlamentar și mergeți să fiți judecat de justiția „în care credeți cu adevărat”!

 5. Cred că se referă la Tudorel Toader (că domn nu pot să-i spun). Tot timpul încurcă Tăriceanu (că domn nu pot să-i spun) persoanele.

 6. Tumorel, omul lui cu carnet de membru PCR activ, in postul de Ministru al justiției este în regulă ! Câtă ipocrizie la această bășină bătrână !
  Lazar are certificat Cnsas care atestă ca nu a facut politie politica.

  A explicat Dogioiu, respectiva comisie facea o verificare tehnica a 2 hartii, una referitoare la timpul de detenție, una emisa de securitate. Nu vedeau deținutii la față, nu decideau nimic, era o formalitate. Procurorii erau in comisie prin rotatie anuală.

  Lulu, siteul turnătorului Felix, decide acum certificatele de colaborare cu securitatea !!!

 7. Gata, Motocicleanu a pus verdictul, vinovat, Lazar trebuie sa piara.
  Da, trebuia o lege a lustratiei, dar timpul a trecut. Poate nici tu nu mai erai prin politica romaneasca.
  Dar sa revenim la fapte.
  Cati din cei ce citesc pe aici ar astepta 30 si ceva de ani sa constate ca i-au fost incalcate drepturile si libertatile? Ce model comportamental are cineva care asteapta atata amar de timp.
  Unde mai pui faptul ca aici este vorba de un disident, o persoana cu o anumita pregatire.
  Mai degraba lucrurile se misca in contextul in care trebuie sa apara un dosar penal pe numele lui Lazar la faimoasa sectie speciala, SS, acestea fiind actiuni premergatoare.
  SS nu a aparut din neant, are planuri bine stabilite.
  Motocicleanu ajuta si el cum poate.
  Dar tu, Motociclene cand te prezinti in fata justitiei, ca esti asteptat cam demult. Expira timpul, iar tu esti un om care iubesti dreptatea, ce mao astepti ridicarea imunitatii, prezintate, ca un barbat ce te crezi, in fata justitiei.
  Nu iti mao bate capul cu altii, ca nu tine, este gargara. ( nu stiu cu ce solutie).

 8. „o canalie, un prost”….asa spunea Amedeo Lazarescu despre fiul sau vitreg

 9. Păi Cacariceanu a umblat pe podiumuri de modă de sorginte comunistă în chiloți de aceeași obârșie și nimeni nu ia nicio măsură…? Păi, se poate?

 10. Sa-i transmita cineva lui Tariceanu „inima zburdalnica” ca, domnul Augustin Lazar are certificat de la CNSAS prin care dovedeste ca nu a facut politie politica. Prin urmare, Tariceanu ar fi bine sa ceara celor care il acuza pe domnul Lazar sa aduca la randul lor dovezi!!!

 11. Solicit demiterea imediată a lui Draknea , individ condamnat care face legi pt favorizarea ii infractorilor și defavorizarea victimelor; solicit ridicarea imediata a imunității lui Tăriceanu pentru a putea fi cercetat.
  Solicit verificarea PSD și alde pentru folosirea instituțiile statului în scop personal, reclam subminarea economiei naționale de către aceeași alianță ( pt favorizarea unor interese ruso-israieliene). Solicit demiterea guvernului pentru prăbușirea economiei, emiterea de date false privind starea economiei românești.
  Lista e lunga…

 12. „Cand ii privesti,…(cand il privesti pe acest monstru) ceea ce-ti sare in ochi in prima instanta este, in afara gradului scazut de aglutinare a cuvintelor, abilitatea de a se solidariza cu minciuna aflata la ordinea zilei. Incompententi in raport cu functia pe care o ocupa, ei sunt apti, in schimb, sa execute intocmai si in timp record, orice li se cere: sa faca sa voteze mortii, sa stinga lumina in sala in care membrii unei comisii academice sunt pe cale sa deconspire un plagiator, sa bage repetenti in facultate, sa masluiasca licitatii, sa alimenteze fondurile partidului prin deturnarea de bani publici, sa promita marea cu sarea…Pe scurt, sa puna la cale, sa cautioneze si sa acopere, mintind, orice netrebnicie.” (G. L.-Asteptand o alta omenire)

 13. Răzgândeanu(Tăriceanu) este un munte de ipocrizie mare cât Himalaia. Recurge la astfel de tertipuri gândindu-se ca opinia publică o să uite toate şmecheriile pe care le-a făcut. Cât de „NIMENI”poți să fi să ceri un asemenea lucru preşedintelui, când nu şti exact ce s-a întâmplat la vremea respectivă, asta datorită unor dezvăluiri dintr-un jurnal de rahat, spuse la o televiziune tot de rahat. Sictir „domnule” Răzgândeanu, pardon Divorțeanu, scuze Anton Tăriceanu.

 14. Caline va jucati cu o manipulare ieftina si superficiala care tine la inapoiati ce nu digere informatia. Lasa-ne cu luju.ro, Latrine si alte zone dubioase de informare.

  http://www.ziare.com/augustin-lazar/procuror-general/marea-manipulare-in-cazul-tortionarului-lazar-cei-doi-lazari-de-la-aiud-1556280

 15. Bă creatură spurcată la tine nu te uiți.

 16. Nu il ajuta nimeni pe cacatul asta sa dispara ?!

 17. Punctul 8. al Proclamatei de la Timisoara ,enuntat de fiul unui ‘domn’ turnator dovedit cu acte , face apel la „BUNUL SIMT’al activistilor si seruristilor comunisti de a se abtine de la ocuparea funtiilor de conducere politice in democratie ,pana isi invata lectia (cateva legislaturi)
  D-le Tariceanu ce „bun simt” ati dovedit d-voastra intrand in politica in 1990 si necunoscand nici in ziua de astati care sunt principiile democratiei liberale?
  Dati dovada de spirit „patriotic ” si iesiti la pensie, spre bucuria oamenilor pe care i-ati terorizat cu neavenita prezenta , atata amar de timp!

 18. Redau și aici comentariul pe care l-am făcut la un alt articol pe același subiect:

  Mai e un aspect care riscă să ne scape din vedere: faptele actuale vs cele din trecut. Luju pune reflectorul pe trecut, deranjați fiind de acțiunile din prezent ale lui Lazăr. Or, după vorba „pomul după roade și omul după fapte se cunoaște” – de e bun sau rău, eu mă uit să văd ce a făcut omul ăsta de când e în funcția din care se dorește atât de mult să fie îndepărtat. Și zic eu că a făcut lucruri bune pentru societate, în sensul curățirii și îndreptării ei. S-a poziționat ferm de partea bună a luptei. Chiar de va fi făcut rele în trecut, compromisuri, ce altă modalitate de îndreptare mai bună există, decât să faci cât mai mult bine?
  Dacă Voiculescu, Vâlcov sau Dragnea s-ar apuca deodată să facă bine, întărind instituțiile statului de drept și punându-le în slujba cetățeanului, iar nu a lor, lăsându-se de pungășii și dând înapoi ceea ce au furat până acum, iar pentru partea cu care rămân dator societății, că nu mai au cum să repare multele prejudicii făcute, ar lucra în slujba acesteia până la sfârșitul vieții, atunci i-aș ierta din inimă.
  Pe cei, însă, care doar din gură spun că s-au lepădat de… satana (no offence Scaraoțchi), n-am să-i cred, dacă nu o dovedesc prin fapte.

 19. Tataie , vezi mai bine despre cine-i vorba . nu incurca Gheorghe Lazar cu Augustin Lazar. Ati mai facut odata , voit sau nu, greseala asta ( Augustin cu Cristian) . Mai bine megeti sa va rezolvati cu mita aia de 800. 000 Euro.

 20. Cateva consideratii pentru tampiteanu :
  1/. – El este fiul adoptiv al unui fost turnator la securitatea dejista condusa de tortionari.
  2/. – tudorel, fost procuror ceausist, promovat de tariceanu ca ministru al justitiei a trimis in judecata un taran pentru ca a cumparat o vaca si a vandut un vitel. I-a cerut vreodata tariceanu demisia lui tudorel??
  3/. – norica nicolai, fosta procuroare ceausista, a fost promovata tot de tariceanu si acum este sustinuta de el pentru un nou mandat de parlamentar european.
  4/. – Augustin Lazar nu a fost dovedit vinovat pentru acuzatiile care i se aduc.
  Tariceanu este inculpat in doua dosare penale, iat dupa logica lui ar trebui sa fie demis (sau sa-si dea demisia).
  Nenorocitule tariceanu, cine practica dublul limbaj ?? Nu cumva esti chiar tu, nu demnitarii europeni pe care ii acuzi tu ??