G4Media.ro

Taiwanul va crea un fond de 200 de milioane de dolari pentru…

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Taiwanul va crea un fond de 200 de milioane de dolari pentru a sprijini Lituania în disputa cu China / Taipeiul va investi în industriile lituaniene și va stimula relațiile comerciale bilaterale cu statul baltic

Taiwanul a anunţat miercuri că va crea un fond de 200 de milioane de dolari pentru a investi în industriile din Lituania şi a stimula relaţiile comerciale bilaterale, într-o tentativă de a atenua presiunea Chinei asupra statului baltic, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Lituania este sub presiune din partea Chinei să-şi anuleze decizia luată anul trecut de a permite Taiwanului să-şi deschidă un birou de reprezentare, o ambasadă de facto, la Vilnius, chiar sub acest nume.

Beijingul pretinde că Taiwanul este teritoriul său şi nu poate avea legături diplomatice cu alte ţări. Reprezentanţele Taiwanului din alte ţări, cu excepţia entităţii nerecunoscute Somaliland, sunt numite după capitala Taipei.

China şi-a rechemat în august ambasadorul din Lituania şi în noiembrie şi-a redus relaţiile diplomatice cu această ţară, făcând în acelaşi timp presiuni asupra companiilor, precum firma germană de componente auto Continental, să nu mai folosească piese fabricate în Lituania. De asemenea, China a blocat mărfurile lituaniene la intrarea în China.

Schimburile comerciale directe ale Lituaniei cu China sunt modeste, dar economia sa bazată pe export este gazda a sute de companii care fabrică produse precum mobilă, lasere, alimente sau vestimentaţie pentru multinaţionale care vând în China.

Fondul pentru investiţii strategice va fi finanţat din fondul naţional pentru dezvoltare din Taiwan şi va fi susţinut de banca centrală de pe insulă, a declarat şeful biroului de reprezentare din Lituania, Eric Huang, în cadrul unei conferinţe de presă online.

„Vom înfiinţa fondul cât de curând posibil şi sperăm că în acest an vom avea unele rezultate tangibile. Pot să îmi imaginez că priorităţile vor fi semiconductorii, laserele şi biotehnologia”, a spus Huang.

Taiwanul a redirecţionat pe piaţa sa 120 de containere de transport naval din Lituania blocate de China şi va mai prelua „cât de mult posibil”, a adăugat Huang.

Taiwanul va accelera, de asemenea, procesul de aprobare pentru exporturile de lactate şi de cereale din Lituania şi va încerca să includă afacerile din această ţară în lanţul de aprovizionare taiwanez.

Integrarea industriei de lasere din Lituania în fabricarea de semiconductori în Taiwan este o altă posibilitate, a mai spus Huang.

Adjunctul ministrului de externe taiwanez Tseng Hou-jen a calificat răspunsul Chinei la faptul că Lituania i-a permis să-şi deschidă o reprezentanţă sub propriul nume drept „disproporţionat”.

„Să numeşti Taiwanul «Taiwan» nu este o încălcare a politicii «o singură Chină». SUA şi UE numesc Taiwanul «Taiwan» în documentele lor oficiale, iar China a păstrat tăcerea. Acţiunea Chinei pare să vizeze ceea ce percepe drept o ţară vulnerabilă pentru un câştig politic. Dar să cedezi nu este cea mai bună cale în care să te comporţi cu cei care vor să intimideze”, a adăugat el.

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Voi va dati seama ca aia e o insulita? Ca si cum ai spune “Primaria Sector 6 investeste in economia Lituaniei” 🤣

  • Iti dai seama ca Taiwanul are o populatie mai mare decat a Romaniei in 1990? Sau ca economia Taiwanului e a 21-a din lume?

  • In caz ca nu stiati, PIB-ul Taiwanului e de vreo 3 ori mai mare decat al Romaniei

  • Lituania are tupeu, Taiwanul poate suplini fara probleme blocada Chinei. Trebuie sa se implice si UE si sa sanctioneze orice firma care ocoleste Lituania, cum e normal. China face spume degeaba, economia ei e complet dependenta de exporturi, va pierde disputa cu Lituania.
   China trebuia izolata de mult timp, pana scapa de dictatura.

  • Taiwanul e ca Berlinul de vest din razboiul rece, un os al SUA infipt in gatul Chinei.

 2. PUIE China! si Monta 🙂

 3. 200milioane…

  chump money, fondurile UE sunt infinit mai mari, vb unuia de mai sus, mai Primaria Muncipiului Bucuresti are bugetul mai mare decat astea 200milioane lol

  iar pagubele din cauza Chinei vor fi mai mari decat aceste despagubiri pt losers