G4Media.ro

Taiwanul acuză China că simulează un atac asupra insulei

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Taiwanul acuză China că simulează un atac asupra insulei

Taiwanul a acuzat, sâmbătă, armata chineză că simulează un atac asupra insulei, China intensificându-şi represaliile după vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA Nancy Pelosi şi suspendând dialogul Beijing-Washington privind climatul, potrivit AFP, transmite News.ro.

Vizita lui Nancy Pelosi a fost percepută ca o „provocare” de Beijing, deoarece Washingtonul se angajase să nu mai aibă relaţii oficiale cu teritoriul insular revendicat de China.

În replică, diplomaţia chineză a anunţat vineri seară „suspendarea” mai multor înţelegeri cu Statele Unite, în special pe probleme de justiţie, lupta anti-drog, dar şi schimbarea climatică.

Cele două ţări, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră în valoare absolută, au încheiat totuşi un acord surpriză asupra climei la summitul COP26 de la Glasgow de anul trecut.

Pe frontul militar, China continuă sâmbătă cele mai mari exerciţii organizate vreodată în jurul Taiwanului. Acestea urmează să dureze până duminică la prânz (4:00 GMT) şi sunt prezentate ca antrenament pentru o „blocadă” a insulei.

Autorităţile taiwaneze au anunţat sâmbătă că au detectat „mai multe” avioane şi nave chineze în strâmtoarea Taiwan, între insulă şi China continentală.

„Unele dintre ele au trecut de linia mediană „care străbate strâmtoarea în două şi „sunt considerate că efectuează o simulare a unui atac împotriva insulei principale Taiwan”, a indicat Ministerul Apărării din Taiwan. Trasată unilateral de Statele Unite în timpul Războiului Rece, această linie nu a fost niciodată recunoscută de Beijing.

Armata chineză a anunţat că a desfăşurat cu o zi înainte luptători, bombardiere şi numeroase distrugătoare şi ambarcaţiuni de escortă pentru a participa la aceste manevre efectuate „zi şi noapte”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. sa le inchida preventiv talciocurile 50 cent de prin lume , sa ii vezi dupa , se mananca intre ei si asa se infrang singuri .

  2. După ce au servit plăcuțe suedeze, de la unchiul Sam. Acum se ocupă cu simulări, în loc să treacă la acțiuni decisive , să tranșeze o dată situația.

    • Taiwan-ul va testa si el, curand, racheta sa balistica, nu doar Coreea experimentului chinez.
      Cel mai probabil, o vor lansa spre oceanul arctic, pe deasupra Pekinului, unde traiectoria ascendenta se va incheia si va incepe sa manevreze, dand emotii lui Xi Jingpong.

  3. Se arunca cu capul inante si obosesc repede.

  4. @Mumustar , mi-aș dori ca racheta să îi cadă în cap lui Xi Jingping , poate așa începe ceva serios .