G4Media.ro

Sute de oameni din Alba au cules struguri înghețați, pe ger, pentru…

Sute de oameni din Alba au cules struguri înghețați, pe ger, pentru producerea unui soi special de vin

Sute de oameni au fost mobilizaţi joi în zona viticolă de pe Valea Târnavelor, lângă Tăuni, la ultimul cules din acest an, pentru a aduna, de pe zece hectare, struguri special păstraţi pentru producerea vinului de gheaţă, transmite Agerpres.ro.

„Având în vedere că şi anul acesta s-au întrunit condiţiile necesare obţinerii acestui vin special, pentru recoltarea celor 10 hectare de Traminer roz, păstrate pentru a fi culese după nopţile geroase de la începutul iernii, au fost mobilizaţi 420 de oameni. (…). Este extrem de important ca întregul proces de recoltare să se desfăşoare cât se poate de rapid, întrucât una dintre cele mai importante condiţii este ca strugurii să ajungă îngheţaţi la presă, fiind zdrobiţi cât timp sunt încă îngheţaţi, lăsând un must siropos, extrem de concentrat şi de dulce”, se arată într-un comunicat postat, joi seara, pe site-ul producătorului de vin din Alba, considerat unul din cei mai mari din ţară.

Vinul de acest tip este unul competitiv pe piaţa internaţională, cel produs din recolta lui 2018 fiind distins cu medalie de aur la o competiţie organizată la Londra, unde a obţinut 96 de puncte.

„Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obţine din struguri lăsaţi să îngheţe pe viţă, fiind culeşi iarna, doar în anii în care se întrunesc toate condiţiile necesare recoltării optime a acestora. În primul rând, strugurii trebuie să fie sănătoşi, neatinşi de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil – modul de producere a vinurilor desert din struguri culeşi târziu la înnobilarea boabelor atinşi de putregaiul cenuşiu (Botrytis) este diferit. Temperatura este cea care impune cea de-a doua condiţie deopotrivă importantă. Strugurii pot fi culeşi doar după două sau trei zile consecutive de îngheţ, cu temperaturi situate între -7 şi -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se menţină între aceleaşi limite şi în momentul recoltării”, explică, în comunicat, producătorul.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Asta e poporul roman de acasa, harnic si pe cel mai mare ger! Sa ia exemplu de la noi si aia de-au plecat! Asa se construieste tarisoara! Nu cu capsuni si eurodoiuri…

    • O-ho-ho, și ce-ați mai construit!!! Pe când e gata construcția?

    • :))
      tare harnici!!
      420 de zilieri probabil traind la limita saraciei si platiti la limita saraciei
      scoate ba capul din nisip, mandrule!

  2. nu sunt amator de vin dulce dar dupa ce am citit articolul, tare as vrea sa gust un pahar din vinul asta 🙂
    poate dau de el prin magazinele de specialitate de pe aici!

    • Am băut icewine, dar de la alt producător. Foarte aromat, nu doar dulce. Sunt curioasă și eu unde găsim cel de Jidvei. Dacă e cantitate mică nu ajunge în supermarketuri, dar sper ca la marile târguri agricole să aibă un stand de prezentare, cum au alți producători.

    • Pe aici nu, pe afara rar da’ da (vinu’ abtinut astfel e pt. cunoscatori, nu o lua ca jignire).

    • Eu recunosc că intru la categoria habarniști, nu-i problemă. Am gustat pentru că eram curioasă, tot auzind de el, nu pentru că aș ști să-l apreciez la adevărata valoare. Ce recomand e ca cei care au ocazia să-l încerce, n-am auzit pe nimeni să-i pară rău.

  3. Tocmai am comandat de pe site-ul Jidvei. 100 lei sticla de 375ml 🙂

  4. Zaharul ucide. Eu beau sec. Samburesti.