G4Media.ro

SURSE Strategia Opoziției pentru a amâna dezbaterea și votul asupra moțiunii de…

SURSE Strategia Opoziției pentru a amâna dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură

Partidele de opoziție nu s-au resemnat cu decizia Birourilor Permanente Reunite (BPR) care au stabilit că moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă să fie dezbătută și votată sâmbătă și plănuiesc să impună un nou calendar pentru săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Concret, bazându-se pe faptul că PNL, USR, PMP, Pro România și UDMR au mai mulți parlamentari în Camera Deputaților și în Senat decât PSD, cei din Opoziție vor ca la ședința de plen reunit stabilită pentru azi la ora 15:00 să răstoarne decizia BPR.

”Plenul este suveran. Avem majoritate în plen, spre deosebire de Birourile Permanente, așa că vom răsturna în plenul reunit decizia din BPR”, a declarat unul dintre parlamentarii din opoziție, membru în conducerea Parlamentului, pentru G4Media.ro.

Strategia Opoziției se bazează pe articolul 20 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului:

 • Art. 20. – (1) Proiectul ordinii de zi şi al programului de lucru este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru şedinţa comună.
 • (2) Ordinea de zi şi programul de lucru se adoptă cu votul deschis a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
 • (3) În mod excepţional, în orice şedinţă comună, preşedintele Camerei Deputaţilor sau preşedintele Senatului poate propune, pentru motive temeinice, modificarea ordinii de zi şi/sau a programului de lucru, la cererea unuia dintre birourile permanente sau a unui grup parlamentar din oricare Cameră, ori, după caz, la cererea Guvernului.
 • (4) Motivarea cererii de modificare a ordinii de zi şi/sau a programului de lucru se face printr-o singură luare de cuvânt, limitată în timp. În cazul în care există opinii contrare, se va da cuvântul câte unui singur vorbitor de la fiecare grup parlamentar, după care se vor supune votării propunerile formulate.
 • (5) Modificarea ordinii de zi şi/sau a programului de lucru se efectuează în aceleaşi condiţii ca şi aprobarea acestora.

De altfel, preşedintele PRO România, Victor Ponta, a declarat miercuri că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă va fi dezbătută şi votată lunea viitoare, susţinând că în Birourile permanente reunite s-a votat împotriva regulamentului.

„Prin forţa raţiunii, dincolo de Iordache şi alţii, mai suntem oameni normali, o să o dezbatem şi o să votăm luni (…). Nu contează ce au votat, pentru că ceea ce au votat ei este ilegal şi împotriva regulamentului”, a precizat Ponta, după şedinţa Birourilor permanente reunite ale celor două Camere.

Ponta a făcut această precizare după ce a fost întrebat dacă se gândeşte să boicoteze votul de sâmbătă pe moţiunea de cenzură.

El a mai susţinut că reprezentantul minorităţilor, deputatul Dragoş Zisopol, a fost adus „cu forţa” la şedinţa conducerii Parlamentului. „Nu, domnul Zisopol nu era prezent, l-au adus după aceea cu forţa”, a spus Ponta.

Și Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, a anunțat miercuri că opoziția are o strategie legată de votarea moțiunii de cenzură, pe care PSD vrea să o împingă sâmbătă, dar a refuzat să îl facă public.

”Vom mai asista la tot felul de șicane ale PSD pentru a se perpetua măcar o zi în plus la guvernare și a rămâne conectați la supapa de resurse publice folosite în interes personal, clientelar, dar vom demonstra in fiecare zi că guv Dăncilă nu mai are legitimitate parlamentară”, a spus Turcan.

Ea a evitat să răspundă la întrebările repetate ale ziariștilor despre poziționarea Opoziției față de programarea moțiunii pentru sâmbătă, programare decisă de birourile reunite ale camerelor, unde PSD are majoritate.

Și Stelian Ion (USR) a anunțat miercuri o strategie comună a Opoziției: ”Am vorbit cu colegii, i-am mobilizat pe toți. Parlamentarii USR sunt mobilizați și vor veni la Parlament. Deciziile privind strategia vor fi comune ale Opoziției”.

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă să fie citită azi și votată sâmbătă.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Daca plenul parlamentului reuseste mutarea votului deja certificat de birourile permanente pentru simbata 5 octombrie , atunci si motiunea trece .

  • Totusi, de ce nu e bine sambata? Care sunt sansele sa se mobilizeze aia din PSD mai bine sambata decat opozitia?

  • @pehash
   E o problemă de statistică matematică.
   Opoziția se bazează pe unu-doua voturi în plus.
   Există o probabilitate mare ca o parte mică de 2% să zicem , din numărul de parlamentari , adică 4-5 oameni din 240, să nu vină sâmbătă și să stăm cu Veorica și în 20-20.
   PS.
   Ăia din PSD nu trebuie să facă nimic.

 2. Inca o data GIP-psd,in frunte cu alta intrebare si precis studentul tomnatic nicoplicea si soferul nicolaie,au reusit inca o data sa isi bata joc de noi.De ce de noi?Uite asa pt ca, noi i-am votat pe PNL,USR si plus la europarlamentare si le-am dat putere sa ne scape de psdisti.GIP-psd s-a suparat pe noi,pe diaspora pe tot ce nu le da lor dreptate si fac in continuare ce stiu mai bine,se …pe noi,majoritatea romanilor pt a da satisfactie hasnalei 3 si celor 2-3 milioane de sustinatori ai psd-ului.Ce este oameni buni de facut?Soferul nicolaie spunea aseara,ca poporul este multumit cu psd,”nu sunt greve,nu sunt demonstratii”.Deci.mai stam mult pe fb sau facem si noi ceva simbata?

 3. Cum PM este o problema sa voteze sambata? Da-i in M lor, este vorba despre viitorul tarii nu despre o iesire la bere

  Fie nu vor sa intre la guvernare, fie sunt handicapati.

  Asta imi indica un singur lucru: TOTI sunt hoti si va fi la fel de rau si de acum inainte

  • Las-o balta cu mizeriile pe care le scrii, daca astazi nu vor reusi sa mute luni dezbaterea si votul, atunci vor veni sambata toata opozitia si cei din psd si alde care vor sa mai aiba un viitor, si-i vor da psdelei peste bot, ce e asa de greu de inteles, postacule?

 4. Dar acest domn zizopol de la minoritari este un fel de butelie sa o muti de colo colo? Ar trebui sa nu mai aruncam banii contribuabililor pe toate stifturile. Un cetatean fara o opinie o sluga.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.