G4Media.ro

SURSE: Sindicatul de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: Sindicatul de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a depus memorii la Marcel Boloș și Mugur Isărescu în care îl acuză pe șeful instituției, Florin Jianu, de conflict de interese / Jianu: Nu e conflict de interese, BNR și-a dat avizul pentru numire

Sindicatul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN, o companie cu capital de stat) a transmis memorii către ministrul Finanțelor Marcel Boloș și guvernatorul BNR Mugur Isărescu prin care reclamă un presupus conflict de interese în care s-ar afla șefii instituției, potrivit informațiilor G4Media.

  • UPDATE: Florin Jianu a respins acuzațiile sindicaliștilor printr-un punct de vedere remis la cererea redacției: ”Nu poate fi vorba de conflict de interese atat timp cat pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie nu este una executiva. De altfel, Banca Nationala a Romaniei si-a dat avizul pentru aceasta numire, inainte ca eu sa ocup aceasta pozitie. Sunt in aceast loc tocmai datorita experientei pe care o am in dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii, nu vad cum aceasta experienta se poate transforma, brusc, intr-un impediment. Rolul meu este sa dezvolt acest sector pentru binele romanilor si al economiei romanesti, este pacat ca sindicatul fondului a recurs la astfel de actiuni ca raspuns la deciziile Consiliului de Administratie legate de politica de salarizare a pozitiilor de conducere, sdecizii care au fost luate in conformitate cu politica guvernului”.

Sindicaliștii îi acuză pe Florin Jianu – președintele Consiliului de Administrație și Sterică Fundulea – președintele Comitetului de Nominalizare – că ar fi în conflict de interese pentru că ocupă funcții de conducere și la Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR), o asociație care reprezintă interesele firmelor mici și mijlocii.

Fondul Național de Garantare a Creditelor este o institutie financiara nebancara, cu capital 100 de stat, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse. Fondul implementeaza cinci programe guvernamentale: IMM Invest Plus – Componenta IMM Invest Romania, IMM Invest Plus – Componenta Agro IMM, IMM Invest Plus – Componenta IMM Prod, IMM Invest Plus – Componenta Garant Construct și Noua Casă.

Sindicaliștii îi acuză pe Florin Jianu și Sterică Fundulea că, din cauza pozițiilor de conducere în asociația IMM-urilor, pot influența strategiile și deciziilor companiei cu capital de stat ”în sensul subordonării activitității de garantare în interesele celor 7% din companiile membre ale CNIPMMR în detrimentul restului de 93% de IMM-uri care acționează pe piața națională”, potrivit memoriilor.

Mai mult, sindicaliștii îi acuză pe Florin Jianu și Sterică Fundulea de ”comportament abuziv și inadecvat” în interiorul companiei și de exercitarea de presiuni asupra angajaților pentru luarea de decizii, blocarea sau tergiversarea unor proiecte.

Florin Jianu a fost ministru pentru IMM-uri în guvernele Ponta și Grindeanu. El a demisionat din guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu în 2017 după ce executivul a adoptat celebra OUG 13, cerută de Liviu Dragnea, care a scos sute de mii de români în stradă. El a fost numit în 2021 în consiliul de administrație al FNGCIMM, unde acționar este Ministerul Finanțelor.

UPDATE 2: Sindicatul din FNGCIMM a remis redacției un punct de vedere:

1. Confirmăm existența celor două memorii, transmise către Ministerul Finanțelor – în calitate de acționar unic al FNGCIMM SA IFN, și către Banca Națională a României – în calitate de autoritate de supraveghere, această acțiune reprezentând un demers legal și firesc de raportare către cele două autorități a unor aspecte cu semnificativ potențial conflictual manifestate în relația cu reprezentanții menționați ai Consiliului de Administrație, generate, în principal, de capacitatea restrânsă de cunoaștere și înțelegere a specificului activității instituției noastre și a rolului pe care FNGCIMM SA IFN îl are, în prezent, în economia națională. Precizăm însă faptul că Sindicatul Garantare nu a luat în considerare – cel puțin în această etapă de încercare de concilere a divergențelor cu domnii Florin JIANU și Sterică FUDULEA – dezvăluirea publică a aspectelor cuprinse în cele două memorii.
2. Ne exprimăm surprinderea față de poziția publică adoptată de domnul Florin JIANU în legătură cu demersurile Sindicatului Garantare și dorim să precizăm că, în accepțiunea noastră, nu este în niciun caz un ”păcat”, ci o îndatorire a oricărei organizații sindicale de a solicita autorităților competente consiliere și sprijin în situația în care modalitatea de exercitare a actului de conducere riscă să afecteze grav drepturile salariaților instituției și are drept finalitate previzibilă destabilizarea unui pilon esențial pentru mediul financiar-bancar românesc. Rolul celor două memorii este cel de a prezenta în mod obiectiv situația existentă în FNGCIMM SA IFN unor experți din cadrul autorității tutelare și a celei de supraveghere, care au pregătirea și competența profesională necesară pentru a înțelege pe deplin specificul instituțional al Fondului, în condițiile în care din cv-urile publice domnii Florin JIANU și Sterică FUDULEA nu dispun de experienta financiara bancara.
3. Totodata, precizam ca, memoriile sunt asumate de cei 180 de membri Sindicatului Garantare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează