G4Media.ro

OFICIAL Patronul Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, vizat de anchetele Parchetului…

sursa foto: Sanimed

OFICIAL Patronul Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, vizat de anchetele Parchetului European şi DNA pentru achizițiile de măști în pandemie / Hideg era plecat în Abu Dhabi, dar a revenit în ţară de Paşte

UPDATE 17.33: DNA a confirmat printr-un comunicat de presă că a început urmărirea penală a lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed. Vezi comunicatul integral la finalul articolului.

Articol inițial: Patronul firmei Sanimed, omul de afaceri Cătălin Hideg, este vizat de anchetele Parchetului European şi DNA din această dimineaţă, au declarat surse judiciare pentru G4media.ro. Cătălin Hideg era plecat în Abu Dhabi, ca şi omul de afaceri Cristian Burci, dar a revenit în ţară de Paşte. El va fi dus la audieri la sediul EPPO de la DNA.

Potrivit surselor G4media.ro, firma Sanimed Impex International din Bucureşti, controlată de Cătălin Hideg, prin intermediul unui off-shore din Cipru, ar fi accesat peste 3 milioane de euro fonduri europene pentru realizarea centrului medical de recuperare pentru vârstnici RecuMed din Călugăreni.

Fiind vorba de fonduri europene, Sanimed a fost nevoită să organizeze licitaţie pentru atribuirea contractului de construcţie a centrului. Licitaţia ar fi fost câştigată de o firmă din Spania patronată de Raluca Hortensia Aelenei, o fostă angajată a Sanimed. Potrivit surselor G4media.ro, procurorii au stabilit că, în spatele câştigătorului licitaţiei, se afla tot patronul Sanimed, Cătălin Hideg.

În plus, firma din Spania câştigătoare a licitaţiei organizate de Sanimed ar fi folosit documente false. Spre exemplu, un document fals atesta că firma are suficientă experienţă pentru astfel de afaceri. În urma unor circuite financiare prin diferite firme din Cipru, Spania şi Portugalia, preţul aparaturii medicale achiziţionate pentru centrul medical din Călugăreni şi decontate din fonduri eruopene ar fi fost crescut artifical.

Pe de altă parte, ancheta DNA, care îl vizează tot pe Cătălin Hideg, priveşte achiziţia de măşti în pandemie. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA şi EPPO au acţionat simultan în cele două dosare după ce Hideg a revenit în ţară.

Cine e Cătălin Hideg. E un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei și a fost doctorand la Academia SRI. Este cel care controlează afacerea prin care o firmă de distribuție de băuturi alcoolice și mâncare, înființată în 2019, a furnizat statului român 1,7 milioane de măști de protecție.

G4media.ro a scris despre această afacere încă martie 2020. Detalii aici

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

sursa foto: Sanimed

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul 394/VIII/3 din 28 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de doi oameni de afaceri și a SC SANIMED INTERNATIONAL IMPEX SRL, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite, cumpărare de influență, spălarea banilor, a unor infracțiuni de fals și înșelăciune (comise în diferite forme de participație).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.
În contextul menționat mai sus, cei doi suspecți ar fi determinat funcționari din cadrul Oficiului Național Pentru Achiziții Centralizate (O.N.A.C), pentru ca, prin încălcarea legislației primare, să permită încheierea între o societate comercială interpusă, controlată de cei doi oameni de afaceri și instituția publică menționată, a acordului cadru care viza achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

Deoarece societatea interpusă nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.
Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.
Prin modalitatea descrisă mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse).

Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Erai mai safe in Dubai, godacule.

  2. Pune mana , mai baiatule si mai slabeste ca ai ditamai gusa. Nu apuci sa te bucuri de banii care i-ai furat daca o tii asa. Saracul om, se chinuie cu grasimea aia pe el, si voi il alergati pe la DNA. Lume rea ce mai….

  3. Uite așa își face intrarea Codruța la prea cinstita clasă a oamenilor de afaceri români. Sper să facă excavațiile până la clasa politică. Pe lângă faptul ăsta mă deranjează un lucru, în toate porcăriile, tunurile, trafic de influență și tot ce dorești găsești două aspecte Masoneria și Serviciile, toți sunt masoni și absolvenți al SNSPA sau cealaltă facultate a lor

  4. Inca o palnie de bani publici marca SRI unde se preda smecheria.

    • Lăsați – mi patronul erou in pace!

    • Suntem cei mai săraci europeni. Mai jos de atât nu se poate!

  5. E-he, dacă e mason și „doctor” sri, așa mai merge !!!…Lăsa-ți omul în pace, e curat ca lacrima !…Chiar am o stare de vomă.

  6. Firma din cipru este pe numele lui mircea hideg.Este doar o mica parte din afaceri..Mai sunt multe,multe…