G4Media.ro

Oficial: Românii dați dispăruți în urma accidentului din Munții Dolomiți sunt în…

sursa foto: captura video rainews.it

Oficial: Românii dați dispăruți în urma accidentului din Munții Dolomiți sunt în siguranță / Sunt 20 de dispăruți, autoritățile italiene susțin că pot fi și alpiniști români 

UPDATE ora 14.47

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță printr-un comunicat de presă că cei trei alpiniști români despre care se considera că sunt decedați sau dispăruți, conform primelor informații, au fost găsiți, sunt în siguranță și nu au putut fi apelați până acum din cauza slabelor conexiuni ale rețelelor de telefonie mobilă.

”Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare!, se arată în comunicat4

Știrea inițial:

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media că două persoane cu cetățenie română se află printre cei șase alpiniști declarați morți în urma prăbușirii unui imens bloc de gheață în vârful Marmolada, din Munții Dolomiți.

Informația apărută în media italiană, în acest moment, este că dintre aceste șase persoane decedate trei sunt cu cetățenie italiană, iar unul este ceh, alte două persoane nefiind încă identificate.

Desprinderea ghețarului s-a produs în apropiere de Punta Rocca, pe traseul de urcare al rutei normale pentru a ajunge pe vârf. Toate stațiile de salvare alpină din zonă au fost activate, iar cinci elicoptere și unități canine au fost trimise pentru a verifica prezența altor persoane.

Un serac este un bloc mare de gheață care formează partea laterală a unei crevase. Crăpăturile transversale și longitudinale se formează în timpul mișcării lente, dar constante a ghețarului în vale. Temperaturile ridicate fac ca aceste structuri să fie instabile. Chiar ieri, pe Marmolada, a fost atins un record de temperatură, cu aproximativ 10 grade pe vârf.

Procuratura din Trento a deschis un dosar pentru dezastru din culpă. Omorul din culpă reprezentând o ipoteza de infracțiune, deocamdată imputată unor persoane necunoscute.

MAE: Până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano a transmis că s-a autosesizat în urma incidentului din munții italieni.

”Imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

MAE menționează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România”, anunță MAE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Probabil niste „speciali” dastia cu pensii si salarii nesimtite in timp ce pr0stimea munceste in tara sa le asigure salariile de miliarde la Stat

    • Io inteleg ca tara asta e condusa de 30 de ani numai de hoti, da’ hai sa nu exageram cu generalizarile… nu stii cine si daca sunt romani cei care au murit acolo. Plus ca pasiunea asta, alpinismul, nu stiu de ce, nu o vad la bugetari, e prea complicata pentru ei.

    • Nu cred că ai vreun motiv rezonabil să suspectezi că vreo putoare bugetară s-ar preta la munțăreală și refugiu montan în detrimentul beamveului și all inclusive 😉

    • Nu cred că ai vreun motiv rezonabil să suspectezi că vreo put0are bugetară s-ar preta la munțăreală și refugiu montan în detrimentul beamveului și all inclusive 😉

  2. Nașpa, sau dus acolo sa moară. Puteau să moară în Romania că îi mai ieftin.