G4Media.ro

SURSE Conflictul dintre guvern și președinte pe tema mandatului generalului Ciucă: Ministerul…

SURSE Conflictul dintre guvern și președinte pe tema mandatului generalului Ciucă: Ministerul Apărării ia în calcul atacarea decretului în contencios administrativ sau la Curtea Constituțională

Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, după o zi de blocaj la Camera Deputaților, însă conflictul dintre Guvern și Președinte se mută în instanță. Ministerul Apărării analizează în aceste zile dacă să atace decretul în instanța de contencios administrativ și să ceară suspendarea lui până la judecarea cauzei sau Guvernul să se adreseze din nou Curții Constituționale, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Potrivit acestora, ministerul apărării analizează varianta acțiunii în contencios dat fiind că nu trebuie să aștepte finalul procesului pentru a anula efectele decretului. După plângerea prealabilă, ministerul poate cere suspendarea decretului. Acțiunea de suspendare se judecă, de regulă, cu celeritate. Dacă o astfel de acțiune ar fi admisă, Nicolae Ciucă și-ar pierde poziția de șef al Statului Major până la judecarea cauzei.

Varianta atacării decretului în contencios a fost avansată și de jurnalistul Bogdan Chirieac, cunoscut pentru sursele sale în zona militară. ”Și eu cred că un decret emis nelegal nu ar trebui publicat în Monitorul Oficial. Odată ce a fost publicat, probabil că va fi atacat în contencios”, a declarat Chirieac la Antena 3.

Pe de altă parte, Guvernul nu exclude nici varianta acțiunii la CCR. Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la guvern, că președintele Klaus Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatului șefului statului major, ci că potrivit legii atât numirea, cât și prelungirea mandatului se face numai la propunerea ministrului apărării cu avizul primului ministru. ”Decretul nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională”, a declarat Dăncilă. Ea a precizat că președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT.

Aici problema este mai complicată. Potrivit surselor G4Media.ro, în ședința CSAT de vineri nici măcar nu s-a ajuns să se discute despre propunerea ministerului apărării.

Surse guvernamentale au declarat pentru G4Media.ro că generalul Scarlat nu a îndeplinit condiția cerută de lege pentru a deveni șeful Statului Major General – aceea de a fi locțiitor al acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei (terestru, aerian, naval).

Din acest motiv, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a vrut ca în ședința CSAT de vineri să propună președintelui Iohannis semnarea a două decrete. Primul – numirea generalului Dumitru Scarlat la șefia Statului Major al Forțelor Terestre, al doilea – numirea imediată la șefia Statului Major General.

Ministrul Gabriel Leș (foto) a confirmat parțial informația într-o declarație la Antena 3, preluată de Agerpres: „Ca să fie şef al Statului Major al Apărării, trebuia să fie şef de categorie de forţă. Şi am făcut propunerea de mutare a dânsului (generalul Dumitru Scarlat – n.r.) la SMFT, cu toate că dânsul a mai fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, şi domnul general Uifălean să îi ia locul la NATO şi UE. Aceste propuneri au fost respinse. N-a avut argumente, doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale”.

Sursele guvernamentale citate au declarat pentru G4Media.ro că președintele a refuzat să semneze cele două decrete concomitent, mai ales că mandatul lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General expiră abia la 31 decembrie. Mai mult, în ședința CSAT s-ar fi invocat și faptul că ministrul Apărării a venit abia în ultima ședință a CSAT cu propunerile, deși situația de la vârful Statului Major era cunoscută din timp.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministerului apărării și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șefuil statului s-a opus artificiului juridic propus de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei.

”Aceasă propunere nu respectă rigorile legii. CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului apărării, o situație foarte neplăcută, care arată odată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării. În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al Statului major al Armatei. Deci nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Nicolae Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD trebuie rezolvată. După ședița CSAt am rezolvat-o. Am luat decizia, am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase și bine ar fi fost ca aceasta să-ți găsească rezolvarea. Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a declarat Klaus Iohannis la finalul ședinței CSAT.

Potrivit sursei citate, Dumitru Scarlat este șeful reprezentanței României la NATO și UE. Această propunere a fost făcută în contextul în care ministrul apărării, Gabriel Leș, a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului actualului șef al statului major al armatei, Nicolae Ciucă. Mandatul acestuia expiră la data de 31 decembrie dar în urma prelungirii rămâne la șefia statului major încă un an.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Micsik)

Citește și

Culisele scandalului de la șefia Armatei: de ce a refuzat Iohannis propunerea PSD. Miza financiară de miliarde de euro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

31 comentarii

 1. Parca am zis undeva ca abia acum se deschide conflictul, sau ma insel eu?!

  • poate ca ai zis… dar ai stiut ce zici? daca omu’ nu indeplinea conditiile, de ce trebuia sa fie o noua problema si asta? adica psd numa’ cu smenuri poate conduce? fuck off, then!

  • „președintele a refuzat să semneze cele două decrete concomitent, ”

   Kwi nu trebuia DECAT sa le semneze SUCCESIV, caci nu e ambidextru cum era Iurie Darie.

  • Fractura de logica a la KWI sau a la G4:

   „președintele a refuzat să semneze cele două decrete concomitent,”

   ” mai ales că mandatul lui Nicolae Ciucă la șefia Statului Major General expiră”

   „ABIA la 31 decembrie.”

   Deci nu e nici o graba !

   „Mai mult, în ședința CSAT s-ar fi invocat și faptul că ministrul Apărării”

   „a venit”

   „ABIA”

   în ultima ședință a CSAT cu propunerile, deși situația de la vârful Statului Major era cunoscută din timp.”

   Deci este totusi graba !

   :)))

   Curat -murdar, pe o cale lunga-scurta se ducea un om venind si n tacerea lui profinda se auzea bolborosind.

  • Ma kak pe g3media si pe onanistul de la cotroceni

  • Putea rata trolul incult X-link ocazia de a se face de râs din nou? De data ast, l-au pus stăpânii lui securiști să folosească un cuvânt complicat fără să i-l explice. Punem pariu că vine în replică cu un link pe pe wikipedia ca să demonstreze cât e de inteligent?
   E cum zice el numai că omul care ”se ducea venind” avea ”mimica feței” unui bou iar ”bolboroselile care se auzea omul” erau de la ”tăcerea profunda” a creierului unui trol agramat ce răspunde la numele X-link.

  • @ BAD cel care e CONVINS ca „mimica fetei” nu e pleonasm

   Iti recunosti stilul din paragraful de mai jos ?!

   „4. Trolul știe că Iohannis a motivat refuzul pentru că l-a urmărit, ne spunea cu emfază că i-a studiat până și mimica feței.”

   https://www.g4media.ro/video-presedintele-iohannis-de-facto-romania-nu-are-prim-ministru-acest-guvern-e-condus-de-infractorul-dragnea-prin-interpusi-nu-voi-face-nimic-in-privinta-remanierii-pana-dupa-decizia-ccr.html

 2. Domnul Dragnea si-a dorit insistent ca in fruntea unora dintre cele mai importante ministere ale Romaniei, sa fie numiti EVREI ( Benjamin Leș la aparare si Ellan la dezvoltare regionala . Oare de ce ?. Oare Romania ,citi ministri de origine romana are in guvernul statului Israel ?.

 3. PSD, in traditia PCR pe care o mosteneste, doar simuleaza ca respecta statul de drept. Daca legea prevede ca poate fi promovat doar un anumit tip de personal, din spiritul legii rezulta ca mai intai trebuie sa activezi pe pozitia respectiva. Nu e suficienta o simulare, cu numire pe durata unui minut.

  Sunt numeroase astfel de cazuri cand PSD simuleaza ca respecta legi si proceduri: semnaturi obtinute de forma sau chiar retroactiv, documente modificate intre adoptare si publicare, proceduri parlamentare sau ministeriale abuzate doar pentru a fi bifate, avize care daca sunt consultative ei inteleg ca le pot ignora etc.

  Nu se poate trai intr-o tara fara reguli, unde orice exigenta e flexibila si doar ne prefacem ca respectam legea. Doar ca sa bifam ca am facut pasii unei proceduri, dar in conflict evident cu scopul pentru care exista procedura.

  • Ne prefacem ca muncim, ne prefacem ca facem justitie, ne prefacem ca respectam legea, ne prefacem de-a statul de drept, ne prefacem de-a guvernarea, acum ne vom preface de-a presedintia CE si intre timp timpul trece, unii isi termina mandatele, altii le obtin si totul se incheie cu niste pensii foarte frumoase, pentru unii chiar speciale, care le permit sa-si traiasca linistiti si fericiti batranetea. Probleme sunt pentru ceilalti….

 4. Idiotul ala de Les, chiar vrea sa lase armata fara sef. Fiindca asa vrea aka Dragnea. Inafara de faptul ca a incercat sa faca o nefacuta, mai si tine coada sus, ca sa-l vada tot PSD-ul ce tare este el si cum se lupta cu balaurul. S-au putea sa-l calce vreo senila sau sa-i cada vreun tanc de kerosen peste „intelighentie”!!!

  El chiar nu realizeaza ca nu mai are nici o trecere in randul cadrelor superioare din armata??? Se poate considera un fost ministru al apararii…. Mai mult de 3-4 luni nu mai sta acolo.. se va cere singur acasa!!!!

  • ce aberatie unica: Ministrul Apărării vrea ca Armata sa nu aiba un Șef al Statului Major ! este ceva nemaiauzit, transmite un semnal groaznic spre NATO !!
   JEGURILE PSDragnea au facut praf imaginea Romaniei, o sa ii ținem minte !

 5. Ia calul..meu și du-te… Vai da parca doar Veorica le comite… ?

 6. Draknea funcționează numai cu jmenuri și combinații…cum naiba să dai doua decrete succesive, la intervale de câteva minute, e la mintea cocoșului că vrei sa faci o ilegalitate (ceva gen afacerea Belina). Așa poate lua orice militar să îl faca într-o zi din simplu militar -general…
  Leș a refuzat să facă stagiul militar pe motive religioase…rău a ajuns MApN cu un asemenea ministru, la fel că MAI condus de o secretară…
  Poate e mai bine pt gen. Scarlat că nu a fost băgat în troacă, are timp să ajungă legal in orice poziție, fără a plana asupra lui tot felul de acuzații și a-l pune sa facă ilegalități ( cum probabil dorește Draknea – care își îngroapă toți oamenii pe care îi transformă în slugi); indivizii ăștia din GIO PSD distrug carierele unor oameni cât ai bate din palme, cine e atins de ei devine ciumat..

 7. Cum o fi să ajungi ministrul Armatei după ce ai refuzat să faci stagiul militar?!?!?

 8. Decret emis nelegal??? Cine se joaca cu constitutia fiindca pot,nu hotii care au pus stapanire pe Parlament si CCR? Au impresia ca pot face ce vor fara sa ajunga sa raspunda in fata legii niciodata?Asa au mai crezut si niste dobitoci acum 29 ani!

 9. Scoateti mitralierele si trageti !

 10. Lesu asta, cat si imunoglobina, n-au decat sa faca ce vor pornind de la ideea ca pot, insa stiu sigur ce nu vor mai putea in tara asta : sa mai castige vreo alegere. Daca au ceva mai multa minte de cat da Dumnezeu unei capre, nu vor face o asemenea tampenie, asta daca nu vor intr-adevar sa se duca la 10% in urmatorul sondaj.

  • @ Gabriela Constantinescu

   „imunoglobina” ?? vezi ca nu e ceva legat de gloaba lui sancho panza, ci e vorba de IMUNOGLOBULINA

   toti sunteti nicste cioburi care radeti de oalele sparte

   „Râde ciob de oală spartă. Ministrul tehnocrat al sănătății, Vlad Voiculescu – “imunoglobină”, de trei ori în 20 de secunde”

   „Nimeni nu s-a scandalizat, însă, în toamna anului trecut, când, în timpul protestelor antiguvernamentale, fostul ministru tehnocrat al sănătății, Vlad Voiculescu a folosit același termen greșit: “imunoglobină”.

   „Voiculescu a criticat vehement – în inteviurile acordate reporterilor, din mijlocul protestatarilor #rezist – Guvernul Tudose și pe fostul ministru al sănătății Florian Bodog, utilizând de trei ori, în doar 20 de secunde, cuvântul “imunoglobină”, în locul termenului corect – “imunoglobulină”.”

   https://www.sursazilei.ro/rade-ciob-de-oala-sparta-ministrul-tehnocrat-al-sanatatii-vlad-voiculescu-imunoglobina-de-trei-ori-20-de-secunde/

  • Cara-te, postac de 2 bani! Atat de batut in cap esti incat nu te-ai prins la cine ma refer cu termenul respectiv! Mai citeste o data mesajul meu, si bea niste lapte batut, poate te prinzi si tu! Offf, postaceala v-a prostit rau de tot!

  • Lasati-l pe X-link, ca asa e el, pricepe mai greu fiindca e un troll batut in cap. Va dati seama? Un postac ce dovedeste la fiecare ”scriere” cat e de incult si de analfabet are tupeul de ”oala sparta” sa ”rada” de ceea i se par lui a fi ”cioburi” doar pentru ca e incapabil să priceapa, fiind cretin, despre ce e vorba. Veti vedea, otreapa securista de x-link va riposta. Urmeaza a se vaicari ca e jignita, dar tot cu onoarea „nereperata” ramane, ca de fiecare data cand si-o ia peste bot, la fiecare postare. Normal, la cat e de bou. Fireste, trolul penibil vine si cu nelipsitul link, de data asta de la „sursazilei”, un alt bidon colector al dejectiilor provenite din latrinele Mafiei PSD-ALDE, categoria luju. Aici functioneaza un anume mercenar andi topala care poate fi vazut din cand in cand la antena 3, pe post de trompeta a interlopilor, cum e si nemernicul ala de savaliuc de la luju=lumea justitiei-site de propaganda a securistilor mafioti infiltrati in justitie.

  • @ Gabriela Constantinescu

   Cu cara gratie deflectezi esenta subiectului din mesajul meu si anume ca

   Ii taxati dosr pe unii pt erori pe care le au facut si altii aka DUBLA masura.

  • @ BAD cel care e CONVINS ca „mimica fetei” nu e pleonasm

   Voi folosi stilul utilizat de BAD:

   BAD aka „mimica fetei” posteaza comentarii folosind un stil de parca ar vorbi tuturor cititorilor din univers nu doar ai lui G4, dar BAD aka „mimica fetei” nu are curajul sa comunice DIRECT cu persoanele pe care le critica.

   BAD aka „mimica fetei” nu are curajul sa acceseze un site care nu ii convine, de parca din monitor / ecran i-ar sari la beregata niscaiva raufacatori sau i s-ar infecta bunatatea de computer / laptop / tableta / telefon.

   BAD aka „mimica fetei” In loc sa acceseze linkul furnizat (pentru a putea viziona clipul de pe YT care era inclus in articol) foloseste aceleasi stereotipii.

   BAD aka „mimica fetei” nu va fi in stare nici acum sa accepte adevarul si sa acceseze linkul de mai jos pentru ca „nu va dori sa ii faca trafic celui care a postat filmul”.

   https://youtu.be/LYj_Rww5TyY?t=51

   Inchizitia a fost creata si sustinuta de specimene de teapa lui BAD aka „mimica fetei” care au ridicat sintagma „Crede si nu cerceta” la rang de adevar absolut.

   Ii uram lui BAD aka „mimica fetei” multe „succesuri” in noaptea logicii care il inconjoara.

 11. Prin prisma art. 5 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, o atacare in contencios a decretului, data fiind materia asupra careia dispune, va fi respinsa ca inadmisibila(e fine de neprimire).

  • Bravo!
   Ăștia, cu democrația în gură (că ei sunt cei mai democrați…), vor să instaureze frica și teroarea pumnului in gura…îmi amintesc cum treceau amendamentele de comisia Iordache, pe banda rulantă, cu așa-zisa largă consultare, votate in comisii de indivizi care aveau suspendate drepturile de a ocupa funcții publice (ex Cataniciu); la fel și la votul în parlament, legi votate la 5 min după votul în comisii (clar cu încălcarea legii , când sa le citească???).
   Au vazut că le merge, întind coarda cât pot…
   Indivizii ăștia, cu diplome in drept cumpărate la kg, fac legile și le reinterpretează după cum vor…
   Sper că specialiștii adevărați să nu se mai lase călcați în picioare și să îi pună la punct; ticăloșii ăștia sunt niște kk..oși care se bazează pe frica noastră, încearcă să teleormanizeze toată România. Nu e posibil sa lăsăm țara asta să fie băgată în noroi pt niște ticăloși …o șleahtă de hoți să alunge românii din țară!

  • Eh, asa e cu „finele de neprimire”, dar mai stii ce s-ar putea face Curtea de Apel Bucuresti ca intelege prin „acte de comandament cu caracter militar”?

 12. „calul”

 13. Șeful de stat major al armatei române a vorbit la un moment dat despre „orientarea” lui Târficeanu și a lui Drajnea cu fața către… Moscova. Oare de aici să i se tragă „radierea” din funcție ?
  Leș nu a făcut mișcarea de capul lui. De fapt se știe că niciun ministru din „guvernul” Tutei din Videle, nu mișcă un deget fără încuviințarea penalului Drajnea.
  S-a ajuns acum la penibilitatea de „contencios administrativ” prin instanțe.
  Înverșunarea asta împotriva generalului Ciucă este caracteristica satrapilor de la malurile Dunării.
  P.S. Bogdan Chireac la Haznaua 3… asta da sursă imparțială !!

 14. Să atace pesediștii la CCR!
  Tare mi-e teamă că Iohannis nu va mai lua pur si simplu in seama deciziile acestei curți care a depășit toate recordurile de obediență și de incălcare a constituției prin..rescrierea constituției in favoarea infractorilor.
  Ignorare pur si simplu. Până când o nouă majoritate parlamentară iesită prin vor va reusi să modifice Constituția si să desființeze gruparea de politruci intitulată CCR. Dacă-i bal, bal să fie. Și nici anarhia nu ar fi prea rea, in comparația cu bătaia de joc PSD-alde-CCR-avocatulpoporului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.